Medlemmar: 8509 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Alexis firar med lagkamraterna efter att ha gjort 2-1 i förlängningen.

Arsenal till final: Alexis hjälte i förlängningen

sön 23 apr 2017 kl 18:50

För tredje gången på fyra år är Arsenal klart för FA-cupfinal. Och för andra gången på tre år var det Alexis som sköt laget dit i förlängningen när The Gunners vände och vann.

Arsenal ställde på nytt upp med en trebackslinje efter segern mot Middlesbrough. Det visade sig bli ett vinnande drag ännu en gång.
Första halvlek inleddes ganska passivt från båda lagen, även om City var det lag som hade mest boll. Arsenal hade svårt att etablera spel på Citys planhalva och spelade slarvigt när man väl fick bollen. The Gunners var dock närmast ett mål under den inledande halvtimmen då Koscielny petade in en boll efter andravågen på en frispark. Det dömdes dock korrekt bort för offside.

Några minuter före halvtid hade även City en boll i mål sedan Sane skickat hade hunnit upp en boll strax före kortlinjen och skickat ett inlägg till Sterling som sköt in bollen i mål. Linjedomaren tyckte dock att bollen var över kortlinjen i luften när inlägget slogs och målet godkändes inte. Repriserna gjorde dock inte mycket för att övertyga oss om att bollen verkligen var ute.

Arsenal inledde bättre i andra halvlek och såg klart farligare ut, men det var City som gjorde matchens första mål. Ramsey tappade bollen strax utanför motståndarlagets straffområde och sedan gick det blixtsnabbt. Toure slog bollen i djupled och Aguero kunde sprinta ifrån Monreal. Argentinaren såg ut att få bollen för långt ifrån sig, men Cech som tvekade och inte riktigt kom ut på honom och han kunde chippa in bollen i mål. En kalldusch för Arsenal som var på väg att ta över matchen.

The Gunners vägrade dock att hänga med huvudena. Özil var nära att svara omgående med ett skott som smet just utanför. Tio minuter efter Agueros mål kom Oxlade-Chamberlain i en löpning på högerkanten och slog ett lysande inlägg mot den bortre stolpen. Där dök Monreal upp och stötte in sitt första mål på två år bakom en chanslös Claudio Bravo.

City var nära att göra 1-2 vid ett par tillfällen då först Toure och sedan Ferdinandinho prickade virket. Arsenal å sin sida hade några farliga djupledslöpningar som hade kunnat ge resultat, men hotade aldrig Bravo.

Welbeck, som ersatte Giroud i slutet av matchen, fick en fan chans att avgöra när han tog sig in mot Bravo från högerkanten. Hans skott från snäv vinkel gick just utanför - kanske hade det varit ett bättre alternativ att passa Ramsey som kom på den bortre stolpen. Walesaren tyckte uppenbart det i alla fall.
Det stod 1-1 efter full tid och matchen gick till förlängning. Arsenal var vassast i den första kvarten och Holding var nära att nicka in bollen efter en hörna. I den 101 minuten gjorde istället Alexis Sanchez 2-1. Koscielny nickade ner bollen till Welbeck som inte fick tag på bollen, men då fick chilenaren en fot på den och kunde sedan skjuta in 2-1 fram nära håll.

Den andra förlängningskvarten blev givetvis en pina att klara sig igenom. City hade dock stora problem med Arsenals försvar, som - i en fin kontrast till hur det har sett ut de senaste månaderna - kändes väldigt trygga. Arsenal var nära att rinna igenom på kontringar några gånger, men tröttkörda offensiva spelare i form av Alexis och Özil orkade inte ta maxlöpningar efter nästan två timmars spel i högt tempo. Till slut blev det en ganska bekväm seger för Arsene Wengers mannar - och äntligen en framgång att fira mitt i den här vårens deprimerande Arsenaltrend.

Arsenal är klart för klubbens tjugonde FA-cupfinal - Arsene Wenger för sin åttonde. Det var en lagseger som tog klubben dit, och laget ska vara stolt över sin insats såväl offensivt som defensivt. Dessutom visade man att Alex Oxlade-Chamberlains ord efter segern mot Middlesbrough när han pratade om att vikten spela med stolthet och alltid ge allt man har inte ekade tomt i och med att laget visade karaktär och kom tillbaka från 0-1-underläget.

Den 27 maj är Arsenal tillbaka på Wembley - där väntar Chelsea.