Medlemmar: 8509 st.
Visa menyn

Foto: Privat

Över 90 000 fans kom till Wembley när Arsenal spelade sin första cupfinal 1927.

Målvaktsmiss fällde Arsenal i första finalen

mån 8 maj 2017 kl 22:32

Idag är det 19 dagar kvar till FA-cupfinalen. Gunners har spelat 19 cupfinaler. Arsenal.se räknar ner och idag kommer del 1 - med finalen från 1927.

Cardiff v Arsenal 1-0

Datum: 23 april 1927
Arena: Wembley Stadium, London
Mål: 1-0 Ferguson (74)
Domare: W.F. Bunnell (Lancashire)
Publik: 91 206

Arsenals lag:
Dan Lewis
Tom Parker
Andy Kennedy
Alf Baker
Jack Butler
Bob John
Joe Hulme
Charles Buchan (c)
Jimmy Brian
Billy Blyth
Sid Hoar

Manager: Herbert Chapman

I år är det exakt 90 år sen Arsenal spelade sin första FA-cupfinal, men innan vi tar oss an själva finalmatchen tittar vi lite närmare på hur vägen dit såg ut.

Vägen till finalen började med en 3-2-seger borta i den tredje rundan mot Sheffield United. Därefter lottades laget mot Port Vale, ett möte där det krävdes omspel för att Arsenal skulle ta sig vidare. Efter 2-2 i den första matchen borta lyckades Arsenal vinna med 1-0 på hemmaplan. I femte rundan väntade Liverpool på hemmaplan, en 2-0 seger tog laget till en kvartsfinal. Wolverhampton Wanderers stod för motståndet i kvartsfinalen som spelades på Highbury, efter att ha legat under med 0-1 vände Arsenal och vann med siffrorna 2-1. Semifinalen spelades på Stamford Bridge men inte mot Chelsea utan mot Southampton. Precis som kvartsfinalen slutade semifinalen med en 2-1 seger för Arsenal och första FA-cupfinal var säkrad.

1927-års FA-cupfinal, den första finalen som sändes live på engelsk radio, spelades den 23 april på gamla Wembley Stadium. I Arsenals första FA-cupfinal ställdes laget mot Cardiff som två år tidigare förlorat sin första FA-cupfinal mot Sheffield United med 1-0. Vinnaren i den här matchen skulle alltså ta hem sin klubbs första FA-cuptitel. Inför matchen meddelade Arsenals manager, Herman Chapman, att laget hade vissa skadeproblem och det fanns en osäkerhet kring vilka spelare som skulle vara tillgängliga. Trots detta var Arsenal favoriter till att vinna matchen.

Cardiffs lagkapten, Fred Keenor, vann slantkastningen och Cardiff tog avsparken i denna 51:a FA-cupfinal. Arsenal dominerade första halvleken och hade stundtals ett stort tryck mot Cardiffmålet. Trots övertaget lyckades laget inte få in någon boll bakom Cardiffs målvakt och i halvtid stod det fortfarande 0-0.

Andra halvlek fortsatte där första hade slutat, Arsenal hade anfallsspelet och Cardiff fick ägna sig åt försvarsspel. Allt eftersom matchen gick blev tillställningen mer jämn och i den 74:e minuten gör Cardiffs Hughie Ferguson 0-1. Om vi ska vara lite elaka så var det nog mer tack vare Arsenals målvakt, Dan Lewis, än Hughie Ferguson som den bollen smet in. Lewis tappar nämligen in bollen i mål på ett mindre imponerande sätt. Arsenal försökte sen trycka in en kvittering och i dessa försök öppnade laget upp sig för kontringar. Båda lagen hade några chanser att göra ytterligare mål men så blev inte fallet. Matchen slutade med en 0-1 seger för Cardiff och Arsenal förlorade därmed sin allra första FA-cupfinal.

Eftersnacket handlade såklart om Dan Lewis som skyllde sitt misstag vid Cardiffs mål på målvaktströjan, tröjan var enligt honom oljig och bollen gled på hans oljiga tröja och när han försökte fånga bollen så skickade han den in i mål istället. Konsekvensen av det hela blev att ingen Arsenalmålvakt sedan dess har burit en tröja som inte har tvättats före match.

Imorgon får ni läsa om Arsenals andra FA-cupfinal, och några rader om ett tyskt luftskepp.

Här kan ni se highlights från finalen