Medlemmar: 4978 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal avslutade ligaspelet med seger mot Everton.

Säker seger i sista omgången

sön 21 maj 2017 kl 20:44

Det var slag ur underläge som gällde för Arsenal när det var dags för sista ligaomgången för säsongen. Arsenal på 72 poäng behövde gå om antingen Liverpool – på 73 poäng - eller Manchester City – på 75 poäng – för att knipa en åtråvärd CL-plats. För Evertons del skulle slutresultatet spela mindre roll, då de oavsett resultat skulle sluta sjua.

Första halvlek

Arsenal öppnade matchen tryggt och stabilt mot ett Everton som backade ner i banan en hel del under första kvarten. Arsenal tilläts vara det spelförande laget och tackade och tog emot genom att skapa ett par halvvassa lägen, främst genom hårt jobbande Sanchez och Welbeck på topp. Det offensiva spelet skulle komma att ge utdelning inom kort tid då Ozil stred framåt med bollen i straffområdet och hittade Welbeck bara någon meter från mållinjen. Welbeck lyckades dock inte reagera tillräckligt snabbt, men bollen studsade något bakåt till Hector Bellerin som enkelt kunde sätta 1-0 i ett halvöppet mål.

Arsenal såg fortsatt dominanta ut efter målet, men bara sex minuter senare, i fjortonde minuten, tog matchen en annan vändning. Laurent Koscielny gick in med en flygande tackling mot en Valencia i full fart och kapade honom rakt av. Koscielny som tacklade med öppen sula fick direkt rött kort och Arsenal skulle nu få klara sig med enbart tio man på plan.

Trots spel med tio man lyckades Arsenal hålla i mestadelen av bollen, men Everton var långt från ofarliga i sina anfall och hotade med kvittering flera gånger om, främst genom skott av Lukaku.

Efter ett dåligt Everton-inlägg signerat Valencia satte Arsenal igång en kontring och lyckades behålla bollen i offensiv zon där fint förarbete av Özil och Sanchez slutade i ett Sanchez-skott som hittade fram till en fristående Welbeck som i en något sne vinkel skyddade bollen från en utrusandes Robles i Everton-målet och därefter passade den till en instickande Sanchez som enkelt kunde skjuta in 2-0 till Arsenal.

Efter 2-0 tog Everton långsamt över taktpinnen och pressade ner Arsenal allt längre i banan. Mirallas, Lukaku och inbytte Ross Barkley hotade ett trögspelande Arsenal allt mer och mer. Med mindre än tio minuter kvar är Ross Barkley nära att sätta kvitteringen, men bollen räddasde på mållinjen. Även Lukaku testade Cech som dock lyckades hålla emot i hemmamålet. Arsenal var inte helt uddlöst framåt och spelade förvånansvärt bra trots en man mindre på plan.

Inga större händelser skedde innan matchen gick till halvtidsvila med 2-0 till Arsenal som halvtidsresultat. De andra högaktuella matcherna levererade dessvärre inga positiva resultat i och med att Manchester City hann gå upp i en 4-0-ledning medan Liverpool gick till halvtidsvila med 1-0.

Andra halvlek

Andra halvlek kickade igång på ett liknande sätt som förra slutade. Arsenal hade bollövertaget och spelade bra för att vara tio man, men fick ständigt stå emot farliga Everton-anfall. Mindre än tio minuter in i andra halvlek fick Arsenal ytterligare en skadesmäll när Gabriel fick kliva av på grund av skada. In klev Mertesacker som fick bilda mittbackslås med unge Holding.

Kort därefter, i femtioåttonde matchminuten, fick Everton känn och skickade in en boll i straffområdet som dessvärre bytte riktning via Monreals arm och domaren för dagen, Michael Oliver, hade inget annat val än att blåsa straff. Upp till straffpunkten klev Lukaku som satte den hårt och självsäkert till höger om Cech. Reducerat, 2-1.

Tio minuter senare höll hemmapubliken andan då Valencia såg ut att kvittera genom att nicka in ett inlägg från Holgate, men Oliver blåste av precis efter bollen fick känna nät med anledning av att Valencia tog i för hårt tag i nickduellen mot Mertesacker. Med korta mellanrum emellan bytte Wenger in såväl Coquelin och Iwobi mot Xhaka och Alexis som fick kliva av.

Everton fortsatte att pressa, men lyckades inte skapa mer än halvfarliga lägen medan Arsenal som tröttades ut allt mer lade allt mer på försök att kontra in 3-1 istället för att försöka vara spelförande. Med fem minuter kvar av matchen fick Iwobi ett mycket bra läge att avgöra matchen då Bellerin kunde skicka in en boll till en halvt fristående Iwobi efter en mycket snabb Arsenal-kontring. Iwobi lyckades dock inte få till ett bra skott och matchen stod fortsatt och vägde. Iwobi fick bara någon minut senare chansen att avgöra än en gång då han helt fri sköt rakt på Robles.

En halvminut in på tilläggstid kunde Arsenal äntligen avgöra för gott efter mycket fint förarbete av Özil på högerkanten. Özil hittade en passning fram till Ramsey som nästan stillaståendes lyckades prickskjuta in 3-1 i det högra krysset. Arsenal höll undan och vann med 3-1, men det gjorde dock ingen större nytta med anledning av att såväl Liverpool som Manchester City gick segrande ur sina strider. Manchester City vann med 5-0 borta mot Watford medan Liverpool slog Middlesbrough med 3-0 hemma på Anfield. Därmed slutar Arsenal femma på 75 poäng och missar CL-fotboll för första gången sedan säsongen 1996/1997.

Säsongen är dock inte helt över. Nästa helg väntar Chelsea i FA cup-finalen, men Arsenal får klara sig utan Laurent Koscielny som är automatiskt avstängd i finalen efter sitt röda kort i dagens match. Även Gabriel som utgick skadad utgör ett frågetecken. Summa summarum stod Arsenal för en bra insats mot Everton, men dagen slutar ändock på dur på grund av övriga resultat. Det enda som nu kan rädda den något mediokra Arsenal-säsongen är en FA cup-titel där Arsenal går in som underdogs mot ett Chelsea som har chans att ta hem dubbeln.