Medlemmar: 8782 st.

Michael Owen sänkte Arsenal i Cardiff med sina två sena mål. En mycket sur finalförlust.

Missar i massor och ett obegripligt domslut

ons 24 maj 2017 kl 12:19

När Fredrik Ljungberg gjorde 1-0 till Arsenal såg cupguldet ut att hamna i norra London. Men Michael Owen vände på steken och Liverpool vann.

Nwankwo Kanu (85)

Efter att gamla Wembley Stadium hade stängts för gott i väntan på rivning under oktober månad år 2000 var det under ett par månader oklart var finalerna skulle spelas medan den nya arenan byggdes. Efter diverse dividerande fram och tillbaka där man bland annat hade diskuterat att låna rugbyns nationalarena Twickenham så landade man till sist på att hyra in sig på Millenium Stadium i Cardiff. Det innebar att FA-cupen för första gången någonsin skulle avgöras utanför England, och dessutom var det första gången som inget av lagen hade en manager från de brittiska öarna - och båda var dessutom fransmän.

Arsenal, då som nu med Arsene Wenger vid rodret, skulle ställas mot Gérard Houlliers Liverpool. Det senaste ligamötet lagen emellan hade slutat med en förkrossande 4-0-seger för Liverpool på Anfield Road dagen före självaste julafton. Arsenal skulle komma att sluta tvåa i ligan med Liverpool på tredje plats, men säsongen var en besvikelse då man inte riktigt på allvar hade kunnat utmana Manchester United om ligatiteln. Champions League hade också blivit en besvikelse med respass i kvartsfinalen mot Valencia som vann på bortamål.

Även denna FA-cupfinal skulle alltså komma att bli en besvikelse. Arsenal skapade en del chanser, och i den 17:e minuten hittade Fredrik Ljungberg fram till Thierry Henry som rundade Liverpools målvakt Sander Westerweld och slog bollen mot mål där Stéphane Henchoz svarade för en svettig räddning - problemet var bara att det var med en solklar hands på mållinjen vilket borde ha renderat i en straff för Arsenal och ett rött kort på Henchoz. Obegripligt nog reagerade varken huvuddomaren Steve Dunn eller hans linjeman Kevin Pike på situationen.

Eller gjorde de det? Enligt Arsene Wenger hade Kevin Pike efter matchen sagt till honom att han såg att Henchoz räddade med armen, men att han ansåg att det inte var med avsikt. Någon straff blev det hur som helst inte, och det dröjde till den 72:a minuten innan Arsenal genom Fredrik Ljungberg kunde spräcka nollan och ta ledningen. Det såg länge ut att bli det vinnande målet, men på bara fem minuter spräckte Michael Owen Arsenals drömmar om ett cupguld med två mål i den 83:e och den 88:e minuten. Ett bittert slut på en final som många än i dag ser tillbaka på med stor bitterhet, framför allt då med syfte på den uteblivna straffen.