Medlemmar: 8910 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kommer Ramsey och Walcott lyfta sig under den kommande säsongen?

Krönika: Dessa behöver steppa upp

lör 5 aug 2017 kl 16:34

Sådana här listor brukar resultera i tjafs, just därför passar jag på att ge lite spänning i min trista och gråa vardag i väntan på att Premier League startar.

Det här är fem spelare som enligt mig behöver steppa upp ett eller två snäpp, som kommer från mindre lyckade säsonger men ska vara viktiga pusselbitar i Arsenals bygge. Helt utan rangordning.

Aaron Ramsey
Avgjorde ännu en FA-cupfinal i fjol, men säsongen i sin helhet var en besvikelse - liksom de två säsongerna innan. Visar bara glimtar av sin makalösa säsong 2013-14. Återkommande skador har inte hjälpt utvecklingen heller. Är ojämn i sitt spel, fattar fel beslut och överarbetar situationer ibland.

Kommande säsong är viktig för walesaren, som inte är ung längre. Han fyller 27 år i slutet av året. Fjolårssäsongen avslutade han starkt, då tänker jag inte bara på FA-cupfinalen. Sedan bytet till 3-4-2-1 har Aaron Ramsey fått ut det mesta av sitt spel, där han visat varför hans djupledslöpningar bakom motståndarnas backlinje gör Arsenal till ett giftigare lag offensivt. Så länge Aaron Ramsey kan hålla sig skadefri så kommer han göra en bra säsong, men det var fem år sedan senast som han spelade en hel säsong utan skador. Han får gärna fortsätta göra drömmål och avgöra fler FA-cupfinaler på Wembley, men jag vill se en Ramsey som gör skillnad under en hel säsong, snarare än två eller tre matcher.

Shkodran Mustafi
Värvades in inför fjolårssäsongen för dyra pengar. Spelade 37 matcher totalt för Arsenal under fjolårssäongen, 26 av dem i Premier League. Jag hade höga förhoppningar efter det jag såg i Valencia och i tyska landslaget. Stod för flera bra insatser under sin första säsong i Arsenal men också flera bedrövliga prestationer.

Det är inget snack om att Mustafi är en bra försvarsspelare, men är han en mittback som kan starta vecka in, vecka ut i ett titelaspirerande lag? Jag är inte säker. Trots att han redan hunnit med att spela i Serie A, La Liga och vinna VM-guld så är han bara 25 år. Och det gör mig hoppfull för att den här värvningen kommer bli en lyckad sådan på sikt. Jag hoppas att "Musti", som lagkamraterna kallar honom, visar upp ett mer stabilt försvarsspel. Elva gula kort i fjol säger lite om vad det är för typ av försvarsspelare. Jag gillar aggressiva försvarare, men han måste bli bättre på att välja lägen när han ska stöta alternativt backa. Han har det i sig, men jag får känslan att han vill för mycket ibland.

Granit Xhaka
Xhaka värvades precis som Mustafi för dyra pengar och förväntades bli den spelaren som skulle diktera tempot och uppbyggnadsspelet i Arsenal. Så blev det inte till en början utan många förknippar nog Xhakas första säsong i Arsenal som ett misslyckande, inte minst media, med Viasat i spetsen, som tidigt bestämde sig för att Wenger värvat fel spelare.

När Wenger chockade alla och bytte formation till 3-4-2-1 blev Arsenal ett bättre lag. Det beror såklart på många faktorer men en faktor är att Granit Xhaka visade när hans kvaliteter kommer tillrätta. Den nya formationen var inte ny för Xhaka, som spelat på exakt samma sätt i Mönchengladbach. Han var inte den som fick mest uppmärksamhet, men bortsett från Alexis Sanchez var Granit Xhaka enligt mig vår bästa spelare sedan formationsbytet - vilket också är den formationen vi kommer börja med den här säsongen.

Det här är en viktig säsong för Granit Xhaka, som kan bättre än det han visat upp än så länge. Han är en enormt viktig spelare för Arsenal eftersom det inte finns någon annan som kan komma ner och styra spelet på samma sätt. Den här säsongen hoppas jag han presterar mer genomgående än ifjol och blir lite mindre vårdslös i sina tacklingar - då kommer Arsenal ha stor nytta av hans magiska vänsterfot och kanske en framtida lagkapten.

Theo Walcott
Ända sedan han skrev på det där kontraktet värt 110 000 pund i veckan har man önskat att han ska ta nästa kliv i karriären, men det vill sig aldrig för Walcott. Det är inte ens säkert att han stannar i Arsenal, eller att han tar en startplats, men med den lönen han tjänar så är det inte konstigt att de flesta supportrar gnäller på Walcotts ibland mindre bra prestationer, för att uttrycka det snällt.

Med allt det sagt så är han varje säsong en av våra bästa målskyttar. I fjol gjorde han 19 mål på 37 matcher från sin kantposition. Det är nog bara att acceptera att Walcott aldrig kommer dominera matcher och saknar en hel del för att bli komplett, men mål gör han. Problemet är att det inte räcker för att vara startspelare i Arsenal.

Om Walcott stannar så är det här sista chansen för han att bevisa om det finns något i de där snabba benen som gör honom till en tillgång på planen. Han måste steppa upp flera snäpp, ta för sig mer på planen och bli en bättre allroundspelare. Då kan kanske Walcott ha en framtid i Arsenal och vi supportrar glömma vilken lönecheck han sitter på.

Mesut Özil
Gjorde absolut ingen dålig säsong i fjol, men kraven är höga på Mesut Özil. Tolv mål och tolv assist löd facit den gångna säsongen, alla turneringar inräknade. Kul att han gjorde lite fler mål än vanligt, men statistik är inte allt. Jag vill se en Mesut Özil som dominerar matcher på det sättet han brukade göra i tyska landslaget, Werder Bremen och Real Madrid. Även om han ibland är en njutning att titta på så vet jag att han kan ännu bättre.

Är Lacazette svaret? Jag tror det. Nu får äntligen Özil den där djupledsforwarden som också, med risk för jinx, brukar vara klinisk i sina avslut. Många blev vi glada av den värvningen men gladast kanske Mesut Özil blev. Kommande säsong behöver Arsenal en Özil i världsklass, som serverar mackor till Lacazette och Alexis Sanchez (om han blir kvar).

Jag är lite osäker på om den nya formationen passar Mesut Özil (han spelar till höger strax bakom striker-positionen). Av det jag sett har han fått lite av en fri roll och det borde passa ett spelgeni som Özil. Hur som helst är det här en viktig säsong för Özil att visa tvivlarna att han fortfarande är en av världens bästa på sin position.

Bubblare: Petr Cech