Medlemmar: 4605 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

BATE Borisovs startelva inför 1-1-matchen mot Röda Stjärnan från Belgrad.

Vad vet vi om BATE Borisov?

ons 27 sep 2017 kl 21:16

Torsdagskvällens motståndare är ett i stora drag okänt lag för de flesta av oss. Här kommer lite fakta om BATE Borisov.

Europa League är inte Champions League. Detta faktum blir lite extra tydligt när vi ska möta BATE Borisov i säsongens andra internationella match. Men bortsett från glansen omkring matchen så ska den vinnas. Men vad vet du om våra vitryska motståndare? Här kommer lite fakta om klubben: 

Klubben bildades 1973 men upplöstes 1984 innan den återuppstod i sin nuvarande form 1996.

Hemmaarenan heter Borisov Arena och invigdes så sent som 2014. Den har plats för 13 126 åskådare vilket placerar den mellan Stockholms Stadion och Värendsvallen i Växjö i storlek. (Eller för all del mellan Brentfords hemmaarena Griffin park och Select Security Stadium i Liverpool där framförallt Liverpools och Evertons damer spelar.)

Namnet kommer från akronymen ”Borisov Automobile and Tractor Electronics” och Borisov från hemstaden Barysaw. Egentligen heter staden Barysaŭ och på vitryska ” Бары́саў” som uttalas just Borisov vilket gör det till det internationella (engelska) namnet.

BATE Borisov är onekligen Vitrysslands mest framgångsrika lag. De har vunnit den inhemska ligan (Belarus Premier League) 13 gånger med en obruten vinnarsvit de senaste elva (11!) åren. Tre av dessa säsonger (1999, 2008 och 2014) förlorade de bara en enda match.

De har deltagit i Champions League hela 13 gånger men bara kvalificerat sig till gruppstadiet fem av dessa. Senaste gången var säsongen 2015–2016 där de slutade sist i gruppen med fem inspelade poäng, dock endast en poäng efter Bayern Leverkusen (trea) respektive Roma (tvåa). Barcelona vann gruppen komfortabelt med 14 poäng.

Förra säsongen slogs laget ur i tredje omgången av CL av det irländska skrällgänget Dundalk F.C.

Truppen i Europa League består föga förvånande nästan enbart av inhemska, vitryska spelare. Men det finns en kroat, en est, två serber, en georgier och en finländare; Jasse Tuominen. Alla dessa är dock inte anmälda för EL.

De flesta av klubbens spelare är nog okända för de flesta men det finns en spelare som så sent som 2016 spelade sex matcher för BATE Borisov; Alexander Hleb!. En populär spelare hos många Gunnersfans och som spelade i Arsenal 2005–2008 då han såldes till Barcelona för samma summa som han köptes för tre år tidigare; 15 miljoner pund.

I sin första match i den här upplagan av Europa League mötte de Röda Stjärnan på bortaplan och den matchen slutade 1-1.