Medlemmar: 4971 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ska Stan Kroenke få total kontroll över klubben och dess tillgångar?

Arseblog: Kroenke lägger bud på Usmanovs aktier

fre 29 sep 2017 kl 13:23

Stan Kroenke har lagt ett bud på Alisher Usmanovs aktieandel, uppger Arseblog News.

I dagsläget äger Stan Kroenke ca 67% av aktierna i Arsenal medan, frånsett några enstaka aktier här och där, den Uzbekiske oligarken Alisher Usmanov äger resten. Nu uppger Arseblog News att Kroenke ska ha lagt ett bud på Usmanovs aktiepost, och att Usmanov överväger att anta budet för att investera pengarna i Everton, en klubb som Usmanov redan idag sponsrar via sitt bolag USM Holdings. Hans tidigare affärspartner i Red & White Holdings (som är det Usmanov-ägda företag som har aktieinnehavet i Arsenal), Farad Moshiri, köpte 2016 49,9% av aktierna i Everton och det har ryktats om att Usmanov sedan dess har velat sälja sina aktier i Arsenal för att tillsammans med Moshiri i stället driva Everton.

Om Usmanov accepterar budet skulle detta kunna få stora konsekvenser för klubben. Dels skulle det innebära att Kroenke då skulle kunna lägga ett bud på alla återstående aktier (ca 3%) som innehavarna då enligt lag måste acceptera. När det är gjort kan han avnotera företaget och göra det till ett privat företag vilket skulle innebära att han inte behöver publicera samma detaljerade årsredovisningar som idag och inget årsmöte skulle behöva hållas så den lilla insyn som vi supporters har i klubben idag skulle alltså i princip försvinna helt och hållet. Det är dock inte det mest problematiska - om han om han lyckas köpa Usmanovs andel skulle han kunna använda klubbens pengar som sina egna och på samma sätt som Glazer-familjen har gjort med Manchester United låta klubben betala för Kroenkes egna lån.