Medlemmar: 8707 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mesut Özil jublar efter att ha gjort sitt första mål för säsongen.

Özil och Sanchez bakom målfest

sön 22 okt 2017 kl 16:47

Arsenal studsade tillbaka efter förlusten mot Watford och tog säsongens första bortaseger i ligan. Everton hade inget att sätta emot när The Gunners offensiva stjärnor fick upp farten.

Matchhändelser:
Första halvlek
3) Jätteläge när Ramsey frispelas i straffområdet. Avslutet räddas dock av Pickford.
9) Väldigt fint anfall av Arsenal som avslutas med att Ramsey spelar in bollen till Lacazette. Fransmannen vänder bort sin försvarare och ska bara sätta dit 1-0-målet men Pickford är snabbt ute och räddar.
12) Xhaka tappar boll utanför eget straffområde. Rooney tar hand om bollen och skickar in 1-0 till Everton.
14) Cech vill inte vara sämre än Xhaka och slarvar i straffområdet. Som tur var kan inte Everton utnyttja situationen.
16) Gult kort på Williams efter att ha stoppat Alexis. Pickford kan inte hålla Alexis frispark och Ramsey är framme på returen men Pickford kommer ut och räddar.
34) Varning för Gana Gueye sedan han ryckt i och fällt Alexis.
40) Xhaka får till ett bra skott utanför straffområdet. Pickford räddar lågt vid stolproten men Monreal dyker upp och trycker in returen till 1-1.
42) Calvert-Lewin trycker till Monreal så han hamnar på andra sidan reklamskyltarna, varpå spanjoren blir väldigt irriterad.
44) Fint anfall som startar med en Monrealbrytning vid avbytarbåsen. Bollen hamnar till slut hos Alexis men Pickford är snabbt ute och kan styra undan till hörna.

Andra halvlek
46) Everton gör ett halvtidsbyte när Davies kommer in istället för Williams.
53) Läckert ledningsmål av Arsenal. Alexis lyfter in bollen perfekt till Özil som nickar in 2-1.
60) Calvert-Lewin i ny duell med Monreal som den senare vinner. Monreals sko träffar dock olyckligt i ansiktet efter duellen och Calvert-Lewins efterföljande näsblod stoppar spelet en stund.
68) Rött kort! Gana Gueye drar på sig sitt andra gula kort efter en sen tackling på Xhaka och Everton får spela sista tjugo med tio man.
73) Mål! Kontring Arsenal när Bellerin stoppar ett Everton-anfall. Alexis slår ut bollen till Özil på kanten som i sin tur hittar en ensam Lacazette i straffområdet. Fransmannen placerar behärskat in 3-1.
75) Dubbelbyte Everton. Calvert-Lewin och Rooney ersätts av Lookman och Niasse.
77) Byte Arsenal. Lacazette går och och in kommer Wilshere.
82) Özil kliver av efter en bra match och ersätts av Coquelin.
83) Alexis får så när göra 4-1 men slängnicken går strax utanför Pickfords vänstra stolpe.
84) Xhaka skjuter hårt i ribban och Ramsey är nära att kunna nicka in returen men Pickford är där stör.
86) Koscielny åker på ett gult kort för en stämpling som stoppar en Everton-kontring.
90) 4-1 kommer till slut när Wilshere hittar fram till Ramsey som trycker in bollen i mål.
93) Cech och Monreal bjuder på ett tröstmål. Monreal slår en lös boll till Cech som inte kommer ut snabbt nog utan Niasse kan sno åt sig bollen och rulla den in i mål.
95) Den lyckan blir dock inte långvarig då 5-2 kommer innan matchen är slut. Alexis har sett målsugen ut hela matchen och visar prov på det nu när han letar sig runt straffområdet för att hitta läge och till slut kan sätta bollen.

Fyra tankar om matchen
Kan Özil och Sanchez spela tillsammans?
Vid första anblicken framstår det som en korkad fråga. Det är klart att två av Premier Leagues bästa spelare de senaste åren kan spela ihop. Fast ser man till hur det diskuteras i Arsenalkretsar samt till hur Wenger har formerat laget den här säsongen är frågan relevant. Det har inte stämt till hundra procent mellan de två superstjärnorna. Idag bevisade de dock att de utan tvekan kan få till ett fruktsamt samarbete. Sanchez passade fram Özil två gånger - dels när han nickade in 1-2 och dels när han serverade Lacazette till 1-3. Det är svårt att kräva mer än så.

Äntligen bortaseger
Efter en vår där Arsenal bara vann fyra matcher på bortaplan och en ligainledning med fyra raka matcher utan seger på bortaplan var Arsenal i desperat behov av ett trendbrott. Mot den bakgrunden går det inte att överskatta betydelsen av den här vinsten. Arsenal var det bättre laget från första minuten, och trots Evertons ledningsmål kände jag mig inte särskilt orolig. Redan när Özil gjorde 1-2 var magkänslan att det var avgjort, och den blev naturligtvis inte mindre påtaglig när Gueye fick rött kort. En tremålsseger var en klart rimlig segermarginal sett till spelet. Väl svarat efter förra veckans stora besvikelse.

Rooney och Arsenalmålen
Wayne Rooneys genombrott kom för ganska exakt femton år sedan. Med ett distansskott överlistade den då 16-årige inhopparen David Seaman - ja, det är så länge sedan - och sänkte Arsenal för första gången. Det har hänt fler gånger efter det om man säger så. Idag gjorde engelsmannen sitt femtonde mål, FA-cupen inräknad, på Arsenal och han har inte nätat fler gånger mot något annat lag. Rooney är den spelare som tillsammans med Didier Drogba har orsakat mest återkommande “lidande” i mitt liv som Arsenalsupporter och jag drabbas numera av allergiska reaktioner när jag ser honom. All I want for Christmas is ett besked om att sluta med fotbollen från Wayne Rooney.

Frågetecknet Xhaka
Granit Xhaka har spelat i Arsenal i snart en och en halv säsong - men jag är fortfarande inte säker på var vi har honom. Vid det här laget borde han ha vant sig vid tempot och domarnivån i Premier League och vara så pass redo när han får en passning felvänd på egen planhalva att han kan hantera den obligatoriska press som kommer att komma i ryggen. Idag såg vi på nytt att han ännu inte är tillräckligt acklimatiserad för att fixa det, för även om Rooneys avslut höll hög klass så ska inte Xhaka tappa bollen i det läget. Å andra sidan är schweizaren delaktig framåt och var i allra högsta grad inblandad i 1-1-målet så han har det mesta som krävs för att vara en tvåvägsmittfältare. Misstagen på egen planhalva måste dock slipas bort och frågan hur mycket mer tid Xhaka har på sig efter nästan 18 månader i klubben.

Spelarbetyg
33. Petr Cech 6
Svårt att göra så mycket på målen, även om han hade kunnat vara mer på tå vid 2-4. Kändes stabil och trygg i vanlig ordning.

6. Laurent Koscelny 7
Börjar komma in i rollen till höger i trebackslinjen. Säkerheten själv defensivt, och kom i några lovande löpningar framåt.

4. Per Mertesacker 7
Höll ihop backlinjen som släppte till ytterst få farligheter. Håller fortfarande god Premier League-klass när det stämmer för honom.

18. Nacho Monreal 7
Avslutar som om han aldrig har gjort någon annat, trots att det bara var hans tredje mål i Premier League någonsin. Slarvigt spelat vid Evertons sena mål, men ska man tillåta sig ett sällsynt misstag får väl det ske vid ledning 4-1.

24. Hector Bellerin 6
Har inte riktigt fått till någon fullträff spelmässigt den här säsongen - dagens insats var inget undantag. Gör det han ska, men inte mer.

29. Granit Xhaka 6
Ett kostsamt bolltapp på egen planhalva som ledde till mål igen. Spelade dock upp sig efter det, och bidrog till segern såväl defensivt som offensivt.

8. Aaron Ramsey 7
Vill mycket som alltid, och till slut fick han utdelning. Borde ha utnyttjat något av de lägen han fick tidigare i matchen dock.

31. Sead Kolasinac 6
Säker bakåt, men inte särskilt delaktig offensivt. Samtidigt en rimlig prioritering när man tar ledningen på bortaplan.

11. Mesut Özil 8
Äntligen tillbaka i protokollet med ett mål och en assist. Arsenal behöver en Özil i den här formen när spelschemat blir tuffast möjliga i november.

7. Alexis Sanchez 8
Som han ville göra mål, och till sist fick han in bollen bakom Pickford. När Alexis spelar såhär är det få försvar som kan stoppa honom.

9. Alexandre Lacazette 7
Viktigt att fransmannen nätade igen, efter nästan en månads måltorka. Dessutom mål på bortaplan.

10. Jack Wilshere 7
Kom in med kvarten kvar och spelade fram Ramsey till hans mål. En lovande och välförtjänt comeback i Premier League.

34. Francis Coquelin
Spelade för kort tid för att bedömas.