Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal har mycket att fundera på - igen.

City för starka - tuffa domslut blev avgörande

sön 5 nov 2017 kl 17:33

Manchester City var numret för stort när Arsenal föll med 3-1 på Ethiad. Men hemmalaget fick en hel del hjälp av domaren Michael Oliver.

Matchhändelser
Första halvlek
2) Arsenal ordnar fram en hörna men det leder bara till att Agüero, efter kontring, får matchens första chans till höger i straffområdet men avslutet går utanför.
7) Arsenal får sin tredje hörna för matchen, men den blir lika resultatlös som de två tidigare.
11) Öppet mål för City. Sané får bollen till vänster i straffområdet och spelar in till Sterling som är ren framför mål men inte når bollen.
19) 1-0 City. De Bruyne skjuter ett direktskott som Cech räddar men City behåller bollen och De Bruyne tar sig till ett nytt skottläge och den här gången kan inte Cech hålla bollen utanför stolparna. Han får fingrarna på bollen men den tar sig in vid bortre stolpen.
35) City bränner ett bra kontringsläge. Sterling kommer ren från mittlinjen men Koscielny hinner med för att störa och Sterling lyckas inte hitta Sané på andra sidan Koscielny.
38) Nära på nytt för City efter nytt inspel från kanten av straffområdet. Koscielny kommer först till bollen, glider in i Cech bollen undviker målet. Koscielny tar sig för armen efter kollisionen med Cech.
46) Kontring Arsenal där Alexis får tag på bollen och släpper vidare till Ramsey. Han får till ett hyfsat skott men City får undan bollen.

Andra halvlek
49) Straff för City. Sterling undviker offside och närmar sig mål när Monreal går in axel mot axel och Sterling faller. Oliver pekar på mittpunkten och Agüero sätter bollen stolpe in för 2-0. Monreal får också en varning i samband med straffen.
55) Iwobi skjuter ett hyggligt skott från utanför straffområdet som Ederson så när tvålar in i eget mål. Ramsey är framme och trycker in Ederson i målet men då blir det frispark.
56) Coquelin kliver av och ersätts av Lacazette.
59) Lacazette får en varning efter att ha dragit Silva i axeln.
62) City-byte när Jesus byts in istället för Agüero.
65) Lacazette reducerar! Iwobi vänder bort motståndaren på mittplan, levererar till Ramsey som hittar ut till Lacazette till höger i straffområdet. Lacazette trycker distinkt in 1-2 mellan benen på Ederson.
67) Koscielny stoppar en kontring och tilldelas ett gult kort.
68) En hörna studsar genom straffområdet och Jesus skjuter men Cech är snabbt med och räddar.
73) Efter en lång sekvens utan spelavbrott tilldelas Otamendi till slut ett gult kort för en armbåge på Lacazette några minuter tidigare.
74) City gör 3-1 efter att Arsenalspelarna slutat spela då de ansåg att Silva, som spelar fram till målskytten Jesus, var offside. Riktigt dåligt av domarna men även pojklagsnivå på passiviteten från Arsenal. Xhaka protesterar så pass mycket att han tilldelas en varning.
76) Nytt gult kort när Alexis fäller Silva.
77) Sterling byts ut och Gündogan äntrar planen.
78) Arsenal passar också på att byta. Xhaka och Iwobi byts ut, in kommer Giroud och Wilshere.
86) Matchens sista byte när Bernardo Silva byts in istället för Sané.
90) Oliver plockar upp ett nytt kort när Özil sparkar undan bollen.

Fyra tankar om matchen
City kan göra en Arsenal
Det är inte ofta som jag inför en Arsenalmatch känner att allting talar för förlust. Det brukar alltid finnas något stråk av hopp. Idag hade jag ingen som helst tro på tre poäng, för känslan var att City är ett alldeles för bra lag för Arsenal. När matchen väl inleddes kändes inte City oslagbart, men i de avgörande lägena var det inget snack. City spelar i en egen division den här hösten, och om ingenting radikalt inträffar kommer laget springa ifrån och säkra titeln relativt tidigt i vår. Det har inför matchen snackats om huruvida Guardiolas lag skulle kunna upprepa Arsenals unbeatensäsong, och - även om det också krävs en skopa flyt med såväl skador som i de tuffa matcherna för att klara det - så har City utan tvivel nog med kvalitet i laget för att lyckas med den bedriften. Det får man ha i bakhuvudet när man bedömer Arsenals insats.

Första målet
I matcher mot topplag är första målet nästan alltid avgörande. Därför är det extra viktigt med killerinstinkt under inledningen av sådan här match. Arsenal har under flera års tid varit dåliga på att visa just det i toppmatcherna, och nu var det samma visa igen. Visst är City ett riktigt bra lag, men med mer fokus och mer vilja hade Arsenal kunnat utnyttja de embryon till halvchanser som dök upp i inledningen av matchen. Särskilt som hemmalaget inte kändes helt skarpt. Istället släppte Arsenal till ett till synes alldeles för enkelt mål, och sen gick det som vanligt.

Coquelins roll
För snart tre år sedan åkte ett nederlagstippat Arsenal till Eastlands och vann med 0-2, mycket tack vare att Francis Coquelin oväntat fick chansen och gjorde en toppinsats som defensiv mittfältare. Att han fick chansen idag var kanske inte lika oväntat, men den förväntade effekten uteblev. Trots att fransmannen gick ner som en tredje mittback i fyrbackslinjen fick Arsenal problem defensivt, framförallt i den första halvleken. Det är tydligt att City har tagit flera kliv framåt som lag jämfört den där matchen i januari 2015. Francis Coquelins utveckling har inte gått åt samma håll.

Michael Olivers usla insats
Ibland hävdas det att tveksamma domslut i slutändan brukar fördelas jämnt för och emot ett lag under en säsong. Om det stämmer börjar Arsenal samla ihop till några tveksamma domslut åt rätt håll nu. Domare Oliver valde att blåsa straff när Monreal gick in i duell med Sterling, i en situation där han lika gärna kan fria. En situation som påminde en hel del om den straff Arsenal åkte på mot Watford - och det känns tufft att åka på två sådana smällar inom loppet av en månad. Lägg därtill beslutet att inte blåsa offside innan 3-1-målet som ytterligare en käftsmäll, när Arsenal kändes på gång. Det är en snudd på omöjlig insats att få med poäng från Ethiad, och den blir knappast lättare av att domaren bjuder City på två mål.

Spelarbetyg
33. Petr Cech 6
Borde ha gjort det bättre vid 1-0-målet, men gjorde det man kan kräva i övrigt.

24. Hector Bellerin 5
Anonym såväl offensivt som defensivt. Frågetecken för formen den här säsongen.

6. Laurent Koscielny 6
Bäst i backlinjen. Avvärjde ett flertal farliga lägen så gott som på egen hand. Men passiv vid 1-0.

18. Nacho Monreal 5
Orsakade straff precis som han gjorde ett antal gånger förra säsongen. Inte lika bra som tidigare den säsongen.

31. Sead Kolasinac 6
Om fler klev in som honom i närkamperna skulle Arsenal vara ett mycket mer svårbesegrat lag. Dåligt försvarsspel innan straffavblåsningen.

8. Aaron Ramsey 5
Fin assist till 2-1-målet, men lyckades inte med så mycket mer.

34. Francis Coquelin 4
Spelar inte på tillräckligt hög nivå för att att starta en match mot Manchester City. Blev avslöjad.

29. Granit Xhaka 5
Svag insats. Passiv vid 3-1-målet - grundregeln är att spela tills domaren blåser.

11. Mesut Özil 5
Blev effektivt bortplockad av Citys försvar.

17. Alex Iwobi 5
Är alldeles för begränsad som spelare för att hota ett lag som City. Enkel att hantera för Cityförsvaret.

7. Alexis Sanchez 5
Var huvudet på rätt ställe? Föll tillbaka i att ständigt försöka på egen hand, och det fungerar inte på den här nivån.

9. Alexandre Lacazette 6
Fint avslut nät läget kom. Borde ha startat.

10. Jack Wilshere 5
Kom in utan att åstadkomma någon förändring.

12. Olivier Giroud 5
Lyckades inte skapa något offensivt att tala om.