Medlemmar: 8776 st.

Alexis blev matchvinnare med sina två mål när Arsenal besegrade Crystal Palace med 2-3.

Alexis visade vägen på Selhurst Park

tor 28 dec 2017 kl 23:26

Arsenal bärgade en värdefull bortaseger på Selhurst Park. Alexis Sanchez gjorde säsongens bästa insats och visade vägen med två mål.

Matchhändelser
16) Två bra skottlägen för Arsenal. Först för Wilshere och sedan för Alexis. Men båda skotten täcks av försvarare.
20) Fint spel av Alexis och Özil. Den senare ger Xhaka ett bra skottläge men även denna gång täcker försvarare avslutet.
25) Mål! Efter en fin period får Arsenal äntligen utdelning. Lacazette skjuter från högra delen av straffområdet. Speroni sträcker ut och styr bollen mot andra sidan straffområdet men där står Mustafi och placerat behärskat in 1-0 med en bredsida.
29) Taktisk varning för Chambers när han stoppar en kontring från Zaha.
30) Alexis med en vacker framspelning till Özil som försöker styra bollen vidare in i mål men Speroni hinner ned med en hand.
35) Lacazette vänder och vrider utanför straffområdet. Han hittar till slut ett skottläge men avslutet går utanför.
38) Arsenal kontrar och Alexis hittar in till Özil som tar sig förbi två försvarare med hjälp av en fin touch. Speroni rusar ut och Özil spelar i sidled men ingen medspelare är beredd på det och hinner inte till bollen i tid.

46) Bellerin får ett ypperligt läge att utöka ledningen efter en fin framspelning av Alexis. Istället för att avsluta försöker Bellerin kontrollera bollen men då hinner Speroni avvärja.
49) Kvitterat. Zaha lurar Chambers vid kortlinjen och spelar bollen snett inåt bakåt mot straffpunkten. Där dyker Townsend upp och sätter kvitteringen.
53) Byte. McArthur kommer in när Cabaye kliver av.
62) Ny ledning för Arsenal! Lacazette lämnar över bollen till Alexis i straffområdet och chilenaren klipper till. Speroni får fingertopparna på bollen men kan inte stoppa 2-1.
66) 3-1! Wilshere slår en magisk boll i djupled till Alexis. Han tar ner bollen i farten och rullar in sitt andra mål på fyra minuter.
70) Byte. Loftus-Cheek kliver av och ersätts av Sako.
74) Byte. Lacazette byts ut och in kommer Coquelin.
80) Byte. Kelly går ut och in istället med Fosu-Mensah.
81) Bellerin klipper till en studsande bollen från dålig vinkel, får till ett bra skott och tvingar Speroni till en reflexräddning.
83) Zaha tar sig runt Bellerin och till ett gyllene nickläge. Men han misstajmar bollen totalt och “nickar” istället med axeln långt utanför.
85) Nära från Crystal palace igen när de lyckas få till spel i Arsenals straffområde men till slut rensas bollen undan.
86) Byte. Xhaka har spelat klart för dagen och in kommer Maitland-Niles.
89) Svagt ingripande från Bellerin leder till ny chans för Palace och på den efterföljande hörnan kommer reduceringen. Tomkins nickar in 3-2.

Fyra tankar om matchen
Stabilt - trots allt
Det kändes darrigt i perioder, men överlag var detta en bra Arsenalinsats. Den var något av Liverpoolmatchens motsats - där var Arsenal bra i fem minuter och svajigt under resterande del av matchen medan det ikväll var tvärtom. I första halvlek hade Arsenal kunnat straffa Crystal Palace hårdare om man hade utnyttjat chanserna bättre. Özil själv borde ha blivit tvåmålsskytt med lite mer bestämde avslut på sina lägen. I inledningen av andra halvlek kom matchen enda svaga period, men när Alexis gjorde 1-2 tog Arsenal tillbaka kontrollen igen. Det blev onödigt spännande i slutet efter 2-3-målet, men spelarna löste situationen med lagom mycket maskning de sista övertidsminuterna.

Intensiv period
Det är alltid viktigt att vinna på bortaplan, och särskilt under den här intensiva perioden runt årsskiftet. Crystal Palace borta var en av förra säsongens riktiga bottennapp så att kliva in och göra en så pass bra insats ikväll får ses som ett styrkebesked efter de bleka resultaten i december. På nyårsafton väntar West Bormwich borta och det var ett annat lågvattenmärke från i våras, så låt oss hoppas att vi kan jaga ut fler demoner från förra säsongen då.

Alexis-watch
Det är så här vi har vant oss vid att se Alexis sedan han kom till Arsenal. Vad än formsvackan under hösten har berott på så verkar han ha klivit upp ur den nu - lagom till det att transferfönstret öppnar vill cynikern i mig addera. Vi kan knappast räkna med en Alexis i Arsenaltruppen nästa säsong, men så länge han är kvar är det bara att hoppas på insatser som denna. Alla poäng Arsenal kan skrapa ihop kommer bli värdefulla i kampen om CL-platserna.

1992 är år noll
Niklas Holmgren ägnade en försvarlig del av första halvlek åt att prata om att Petr Cech kunde bli den första målvakten i Premier League att nå 200 hållna nollor. Det hade givetvis varit en milstolpe värd att hyllas, men finns det verkligen ingen målvakt som har lyckats med det tidigare i den engelska högstaligan? Jag lyckas inte ens googla fram någon information om detta. Jag stör mig på att det så ofta är historielöst när det talas om engelsk fotboll, för det spelades ju faktiskt fotboll i typ ett sekel innan Premier League grundades.

Spelarbetyg
33. Petr Cech 7
Läste spelet bra och kändes stabil som vanligt. Kan inte lastas för målen.

21. Calum Chambers 6
Hade lite svårt med Zaha emellanåt, men gjorde det överlag bra i ligacomebacken.

20. Shkodran Mustafi 7
Var påpasslig vid 0-1-målet. Spelade uppoffrande och var nästan alltid på rätt plats i försvaret.

6. Laurent Koscielny 6
Är inte riktigt sig själv, då alla insatser inte kändes klockrena. Inte tillräckligt bestämd vid hörnan som ledde till 2-3.

24. Hector Bellerin 5
Fortsatt dålig form. Märktes på tajmingen såväl framför mål som i passningsspelet.

29. Granit Xhaka 7
Spelade mer vårdat än vanligt. Viktig defensivt idag.

10. Jack Wilshere 8
Bäst på plan tillsammans med Alexis. Förstklassig framspelning innan 1-3-målet.

31. Sead Kolasinac 6
Gjorde sitt jobb utan att sticka ut.

11. Mesut Özil 6
Var riktigt bra i första halvlek, men borde ha utnyttjat sina chanser bättre. Försvann i andra halvlek.

7. Alexis Sanchez 8
Var pigg matchen igenom. Två mål, och delaktig i det mesta offensivt.

9. Alexandre Lacazette 7
Låg bakom två mål och var ett ständigt hot. Kommer till för få målchanser själv.