Medlemmar: 2706 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsene Wenger och Ivan Gazidis - duon som styr Arsenal.

Krönika: Den frivillige despoten

mån 15 jan 2018 kl 12:25

Trots tjusiga framtidsambitioner och löften till fansen gör Arsenal den sämsta säsongen på ett par decennier. Jules Attar skriver om Arsene Wengers och klubbledningens tomma ord.

- Jag ska inleda med att påpeka vad vår ambition är, sa Arsenals vd Ivan Gazidis för åtta månader sedan. Ambitionen är att klubben ska var i ett läge där vi vinner ligan.

Gazidis talade med tydlighet om vad som var prioriteringen när Arsène Wenger skrev på ett nytt kontrakt som sträcker sig över två säsonger. Arsenals ägare Stanley Kroenke tog rygg på vd:ns uttalande och fyllde i att Arsenal har som ambition att vinna Premier League och andra stora titlar i Europa. Alla som följer laget kräver det. Spelarna, tränarna, styrelsen och framförallt Wenger kräver det, menade amerikanen. Wenger lovordades av Gazidis som tränaren som skulle personifiera den ambitionen.
Så blev det inte.

Arsenal ligger i nuläget sexa i tabellen. 24 poäng upp för att ta över serieledande Manchester Citys plats, åtta poäng upp för att nå en Champions League-plats. Trots det dystra utgångsläget är det just kanske ambitionen som inte fått Wenger att i alla fall officiellt säga att titeljakten är över.
Samtidigt har Wenger fått se sitt stora inflytande inom klubben minska. Gazidis har genomfört en stor översyn bakom kulisserna på Emirates och Colney under säsongen, vilket har inneburit många nya ansikten. Raul Sanllehi har kommit från Barcelona och ska vara Arsenals nya chef för “football relations” - medan Sven Mislintat har ersatt Wengers pålitliga allierade Steve Rowley som chefsscout.
Wenger har medgett att samarbetet med dessa inte varit helt smärtfritt.
- Det är viktigt att hitta en ny balans, sa Wenger när han frågades om hur det är att arbeta tillsammans. För dem är det svårare än för mig eftersom de måste anpassa sig till en ny miljö, en annan struktur.

Wenger har tidigare styrt det mesta inom klubben sett till sporten, och han har alltid velat ha det ansvaret. Men vem hålls ansvarig för att klubben återigen misslyckats med att uppnå sina mål för ännu en säsong?
De tomma orden om ambition som yttrades när Wenger skrev på sitt nya kontrakt visar på att det inte finns inte en koppling mellan dem och konkret handling.
Matcherna mot topp fem-motstånd i Premier League är fortfarande det största problemet som klubben har sett till resultat. Mot dessa lag har Arsenal vunnit en av sex matcher den här säsongen. Så för sig inte ett titeljagande lag.

Arsène Wenger har betytt oerhört mycket för Arsenal. Han nämner frekvent i intervjuer under den senaste tiden att han alltid tar rätt beslut för klubben. Men jag kan inte låta bli att undra om så verkligen är fallet. Högmod går före fall och sedan det nya kontraktet på två år har ingen progression skett. Det ryktas om Ancelotti som ny tränare. Det ryktas om Arteta. Jag personligen tror inte att Wenger lämnar Arsenal denna sommar.
Men var det verkligen såhär det skulle behöva sluta, Arsène? Är tomma ord och brutna löften vår nya standard?