Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Det har varit ett par fantastiska dagar i Östersund.

Krönika: Det fanns ingen anledning till oro

fre 16 feb 2018 kl 11:54

Oron visade sig vara obefogad när Arsenal enkelt besegrade Östersund. Inte ens kylan fick spelarna ur balans - tvärtemot bilden som har spridits.

Såhär enkelt skulle det ju inte gå. Arsenalspelarna skulle ju bli sänkta av kylan, misslyckas på konstgräset och överraskade av Östersunds sätt att spela fotboll. Det var ju den bilden som framgångsrikt har spridits av såväl ÖFK-spelare och folk runt klubben som annat svenskt fotbollsfolk.

Den bilden höll i ungefär 30 sekunder innan den krackelerade. Jag har nog aldrig sett elva spelare så fullständigt livrädda på en fotbollsplan som Östersundspelarna var under matchens öppningskvart. Arsenal hade dessutom scoutat sönder hemmalaget och pressade spelarna till hårresande misstag på egen planhalva. När Mkhitaryans inlägg styrdes i mål av Papagiannopoulos efter drygt tjugo minuter var det här dubbelmötet avgjort. Resten av matchen kunde Arsenal avslappnat spela av.

Det kändes nästan lite genant att jag hade känt av oro inför matchen. Visserligen var den inte helt obefogad, för alla känner till vad ÖFK har gjort i Europa League den här säsongen. Men Hertha Berlin i all ära - Arsenal med spelare som Özil, Mustafi och Mkhitaryan på planen är ett par snäpp upp jämfört med det. Jag köpte bilden som har målats upp av Östersund alldeles för okritiskt.

Samtidigt var det här en svag insats av hemmalaget. Förra året såg jag ÖFK fullständigt köra över Sirius på Studenternas med fartfull och teknisk fotboll, så laget har tydligt högre kapacitet än vad som visades på Jämtkraft igår. Att Graham Potters lag inte har spelat en tävlingsmatch på ett par månader utnyttjades skoningslöst av Arsenal, som för den delen inte gjorde någon glimrande insats.

Den så omtalade kylan visade sig heller inte vara något problem vare sig på planen eller på läktaren. Spelarna såg inte särskilt tagna ut på planen och jag frös bara lite om fötterna, men med tanke på att supporterprofilen Baso - han som alltid har på sig en specialsydd matchtröja där han har sytt ihop en halv hemmatröja med en halv bortatröja - stod på läktaren i kortärmat och shorts så det hade kunnat vara bra mycket värre.

Det har varit fantastiska dagar här i Östersund. Lokalbefolkningen har varit mycket gästvänlig och det har varit kul att prata med gamla och nya vänner från Sverige och från England. Jag hade inte kunnat hoppas på en bättre resa. Men så brukar det ju vara när Arsenal spelar på bortaplan i europaspelet.