Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Actionimages

Charlie Nicholas frälste Arsenal på Wembley.

Äntligen kom Arsenals första seger

ons 21 feb 2018 kl 11:37

Den 5 april 1987 ställdes Arsenal mot Liverpool i ligacupfinalen, som då gick in i sitt första år som Littlewoods cup.

Arsenal-Liverpool 2-1

Datum: 5 april 1987
Arena: Wembley
Publik: 96 000
Domare: Lester Shapter

Arsenals lag:
John Lukic
Viv Anderson
Kenny Sansom (c)
Steve Williams
Tony Adams
David Rocastle
Paul Davis
Niall Quinn
Charlie Nicholas
Martin Hayes
Perry Groves
Michael Thomas

Avbytare:
Perry Groves
Michael Thomas

Manager: George Graham

Arsenals mål:
Charlie Nicholas (2)

I ligaspelet hade man tidigare under säsongen förlorat båda sina matcher mot Liverpool med 1-0 och haft allt annat än en stabil uppladdning, med 9 raka matcher utan vinst i ligaspelet inför finalen. Säsongen var dessutom George Grahams första som manager för Arsenal och man hade inte varit i någon final sedan FA-cupen 1980.

Vägen fram till finalen började i andra rundan då man ställdes mot Huddersfield Town och stabilt vann med 2-0, efter mål av Paul Davis och Niall Quinn redan i första halvlek. I returmötet på Leeds road slutade matchen 1-1 efter mål från Martin Hayes, vilket således innebar att Arsenal sammanlagt gick vidare med 3-1.

I tredje omgången ställdes man mot Manchester city och mötte inte några större hinder. De petade visserligen in ett mål, men det var aldrig någon fara på taket. Arsenal spelade ut dem totalt och vann matchen med 3-1 efter mål av en ung David Rocastle, Martin Hayes (straff) och Paul Davis.  

I fjärde omgången var det dags för Londonderby, då Arsenal lottades mot Charlton Athletic. Arsenal var inne i en stark period just då och matchen var mest en formalitet för the Gunners som vann med 2-0 efter att Quinn gjort båda målen.

Nottingham Forest stod för motståndet i kvartsfinalen som spelades på Highbury. Charlie ”Champagne” Nicholas var på spelhumör och låg bakom 2-0 vinsten genom sitt 1-0 mål och smarta framspelning till Hayes. Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas att Nottingham Forest 100 år tidigare skänkt röda matchtröjor till ett då nystartat Arsenal.

Semifinalen skulle bjuda på ytterligare ett Londonderby, nu mot Tottenham. Dessa tre matcher är nästan mer omskrivna än finalen. Det började dock ganska dåligt och Arsenal föll på hemmaplan med 1-0. Ett stort avbräck denna match var att Viv Anderson var skadad, vilket försvagade Arsenals defensiv ordentligt.

I returmötet inledde Tottenham på samma sätt och gjorde 1-0 och var även nära att stöta in 2-0 under första halvlek. Ett hårt tryck från Arsenal och så föser Viv Anderson in bollen vid högra stolpen efter ett långt inkast av Rocastle precis vid hörnflaggan.  Arsenal behövde fortfarande göra ett mål för att säkra ett omspel. Det var dock närmare 2-1 till Tottenham när Clive Allen i princip kom fri med John Lukic som höll sig på fötterna och stod för en fin räddning på Allens chipförsök. Lukic stod för flera magnifika räddningar som höll Gunners kvar i matchen. I matchens slutskede petade Quinn in 2-1 till Arsenal vid bortre stolpen, efter en fin passning av Rocastle som skar genom Tottehamns straffområde. Efter chanser åt båda hållen under förlängningen så slutade matchen 2-1 till Arsenal och omspel väntade.

Tre dagar senare, 4 mars, var det dags för omspel och även denna gång var det på White hart lane efter att lottningen gått Tottenhams väg. Med chanser åt båda hållen var första halvlek intensiv, men den förblev mållös. I andra halvleken föll matchen in i ett bekant mönster i 62:a minuten när Clive Allen gjorde 1-0 för hemmalaget. Två minuter senare kom nästa bakslag när Nicholas fick kliva av skadad och ersattes av Ian Allinson. Arsenal låg på och pressade för ett reduceringsmål och i 82:a minuten kom utdelningen när inbytte Allinson snurrade i straffområdet och tryckte in bollen vid främre stolproten. Med en förlängning nära förestående kom avgörandet i 90:e minuten när ett skott från Allinson studsat på en Tottenhamspelare och fram till Rocastle som kunde trycka in bollen under Tottenhamkeepern och ge Arsenal en biljett till Wembley.

Liverpool skulle stå för motståndet i finalen och inför matchen hade Liverpool inte förlorat en match där Ian Rush gjort mål. Redan i första halvlek var olyckan framme och nämnde Rush kunde göra 1-0 till Liverpool. Sju minuter senare fick Anderson bollen ut till höger i straffområdet efter en misslyckad frispark som gått i muren. Han spelade in i mitten där Nicholas efter en stolpträff lyckas peta in bollen i mål till 1-1. I 83:e minuter tar sig Perry Groves loss på högerkanten efter att ha fintat bort Gary Gillespie. Han rusar hela vägen in i straffområdet där han passar Nicholas som via Liverpools Ronnie Whelan styr in bollen vid Grobbelaars högra stolpe. 2-1 till Arsenal.

När slutsignalen ljuder är Arsenal de första segrarna i Littlewoods cup. Ett starskott för en kommande storhetstid under George Grahams ledning.