Medlemmar: 6218 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Chambers på efterkälken.

Pinsamt svagt Arsenal föll mot Östersund

fre 23 feb 2018 kl 00:06

Arsenal är vidare till nästa omgång av Europa League - snudd på med ett nödrop. Östersund tog en meriterande seger på Emirates i en match där ingen Arsenalspelare kom upp i godkänd nivå.

Matchhändelser
Första halvlek
4 – Ken Sema tar sig förbi på kanten och spelar in bollen i straffområdet men avslutet täcks av Holding.
9 – Fint spel av Östersund genererar ett bra läge för Nouri att göra mål men han missar helt i mottagningen.
18 – Ken Sema testar Ospina från dålig vinkel. Colombianen plockar den enkelt. Holding kliver av planen blödandes från huvudet men kommer snabbt in i spel igen.
22 – 0-1 Östersund vänder snabbt kant och Kolasinac gör en rejäl tabbe när han släpper bollen förbi sig. Aiesh kommer ensam in i straffområdet och skjuter, via Chambers, in 0-1.
23 – 0-2 Arsenal tappar slarvigt bollen på mittplan och Östersund vänder snabbt till anfall. Sema vänder löjligt enkelt bort Chambers och sätter dit tvåan.
34 – Mkhitaryan hittar Welbeck med en frispark och engelsmannen får till en bra skarv men bollen går rakt i famnen på Keita i ÖFK-målet.
38 – Tom Pettersson börjar blöda efter en närkamp lämnar planen för läkarvård ända till pausvilan.
43 – Varning på Maitland-Niles efter att han hindrat en ÖFK-omställning genom att riva ner Nouri. På efterföljande frispark skjuter Ghoddos bollen på mål men enkel räddning för Ospina.

Andra halvlek
46 – Byte Maitland-Niles går ut och Xhaka kommer in.
47 – Kolasinac gör 1–2 direkt i inledningen av andra halvlek. Bellerin chippar in ett inlägg som hamnar på bortre stolpen där bosniern tar ner bollen och dunkar in den i hörnet.
49 – Welbeck snor bollen av försvarare i straffområdet men försöker nonchalant chippa bollen över Keita. Helt misslyckat.
52 – Byte Östersund, Tekie in, Aiesh ut.
54 – Östersund nära att lyckas med en hörnvariant men Ospina hinner ut och plocka bollen före framstörtande Mukiibi på bortre stolpen.
62 – Elneny driver bollen långt in på offensiv planhalva och lossar ett skott strax utanför straffområdet som Keita får sträcka ut på.
68 – Iwobi och Welbeck samarbetar snyggt i straffområdet och Welbeck får ett riktigt bra nickläge men avslutet går rakt på Keita.
73 – Byte Östersund, Islamovic in, Mukiibi ut.
75 – Byte Arsenal, Willock in, Wilshere ut.
78 – Varning på Edwards i ÖFK efter att han sparkat bort bollen efter avblåsning.
81 – Byte Östersund, Arhin in, Hopcutt ut.
84 – Nära mål för Östersund sedan Islamovic styrt Ghoddos inlägg precis utanför.
88 – Varning på Mkhitaryan efter en stämpling.
90 – Welbeck får ett gyllene läge att göra mål men Keita gör en benparad.
92 – Byte Arsenal, Nelson in, Iwobi ut.
94 – Varning på Widgren efter att han hindrat Bellerins kontringsförsök.

Tre tankar om matchen
Det sämsta jag har sett
Jag har sett Arsenal göra många dåliga matcher. 8-2 på Old Trafford. 1-5 mot Bayern München. 6-0 mot Chelsea. Men frågan är om inte denna matchen tar priset, för i nästan alla de där totalförnedringarna har motståndet varit av hög europeisk klass. Ikväll mötte alltså Arsenal ett lag som slutade femma i Allsvenskan förra året och som fortfarande är sex veckor från seriestart. Ett lag med spelare som bara för ett par år sedan spelade i Superettan. Att förlora mot ett sådant lag är illa nog, men att stundtals bli utrullat och sönderpressat av ett lag av den kalibern är under all kritik. Jag hoppas att spelarna och Wenger skäms efter detta - för det bör de göra. Nu kommer Arsenal undan med att ändå gå vidare till nästa runda, men att göra en sådan här oprofessionell insats är oacceptabelt ur alla perspektiv. Jag kan inte komma på en sämre insats av Arsenal under mina 25 år som supporter.

Det finns ingen målskytt
Arsenal har en förmåga att hitta nya sätt att göra en orolig. Jag var helt säker på seger när matchen började, men efter ÖFK:s chockminut och plötsliga 2-0-ledning blev jag genuint orolig. För tänk om gästerna skulle slumpa in ett mål till och Arsenal skulle vara tvunget att jaga reducering med Danny Welbeck och Alex Iwobi i spetsen? Dessa två skulle inte göra mål om de så fick spela tio matcher i rad mot Östersund, för de är två spelare utan såväl självförtroende och form. Detta i kombination med Henrikh Mkhitaryan, som ännu inte har hittat sin plats i laget, och en oinspirerad Jack Wilshere. Vi ska vara evigt tacksamma över bjudningarna på Jämtkraft Arena förra veckan, för detta var nära att bli tidernas europafiasko. Beslutet att sälja Walcott och Giroud var kanske rätt ur ett större perspektiv, men när alternativet i Europa League - utan skadade Lacazette och Aubameyang som inte får vara med - är en offensiv som den Arsenal visade upp idag känns det inte som Wengers smartaste drag.

Wengers hantering av Iwobi
Det börjar bli tragiskt att se Alex Iwobi spela fotboll. Att killen har en grundtalang såg vi när han slog igenom, så det borde det inte vara någon diskussion om. Av den talangen syns dessvärre ingenting längre. Idag tappade han boll oftare än han lyckades med något på offensiv planhalva och det är övertydligt att han inte tror på sig själv alls. Trots det fortsätter Wenger att ge honom chans på chans, när han egentligen borde få ta ett steg tillbaka, träna och fokusera på att hitta tillbaka till sitt grundspel. Jag vill egentligen inte kritisera Iwobi själv, för det är ju inte hans fel att managern tar ut honom i startelvan, men jag förstår att folk rasar mot hans insatser. Risken är att den här formsvackan blir permanent, och då förlorar Arsenal dels en fin talang och dels en kille som har varit klubben trogen i hela sitt fotbollsliv. Det verkar som att Wenger har förlorat fingertoppskänslan även vad gäller talangutveckling.

Spelarbetyg
13. David Ospina 5
Gav inte något förtroendegivande intryck.

24. Hector Bellerin 4
Stora problem att hantera Sema. Ska med sitt kunnande vara mycket bättre än så här.

21. Calum Chambers 4
Pressades gång på gång till misstag. Löjligt enkelt bortgjord vid 0-2-målet. Frågan är om detta var dödsstöten för hans Arsenalkarriär.

16. Rob Holding 4
Hade inte ens imponerat i Superettan med den här insatsen. Till och med Dino Islamovic, i fjol i Trelleborg, skapade ju ett läge mot honom.

31. Sead Kolasinac 5
Riktigt svag i första halvlek, men mer stabil i andra. Påpasslig målskytt, men måste vässa precisionen i passningarna framför mål.

77. Henrikh Mkhitaryan 4
Bidrog alldeles för lite offensivt. Hamnade i ingenmansland och måste verkligen lyfta sig om han ska vara en man för startelvan.

35. Mohamed Elneny 5
Passningssäker som vanligt. Ville i alla fall något, men när Elneny är den som ska ta tag i det offensiva spelet är något väldigt snett.

30. Ainsley Maitland-Niles 3
Inte i närheten av vad han presterade förra veckan.

17. Alex Iwobi 1
Lyckades inte med någonting. Bolltapp efter bolltapp och felbeslut på felbeslut. Hur kan han fortsatt få speltid?

10. Jack Wilshere 4
Hans svagaste insats efter att han kom in i laget igen. Såg inte ut att huvudet med sig i den här matchen.

23. Danny Welbeck 1
Sämre än såhär har jag svårt att se en spelare vara på den här nivån. Bara ledsamt att se hans usla form.

Inhoppare
29. Granit Xhaka 5
Arsenals spel blev något stabilare med Xhaka på planen, men trots det gjorde inte schweizaren någon större insats.

69. Joe Willock 5
Kom in och bidrog till att Arsenal i alla fall inte släppte in något mer mål. Mot Östersunds FK. På hemmaplan. Det är där vi har hamnat.

61. Reiss Nelson
Spelade för kort tid för att betygssättas