Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Xhaka och Wilshere gratulerar Mkhitaryan till första Arsenalmålet.

0-2 på San Siro - igen

tor 8 mar 2018 kl 21:42

Arsenal lämnade formsvackan och gjorde en bra insats på San Siro. Efter 0-2 har The Gunners ett utmärkt utgångsläge inför returen på Emirates om en vecka.

Matchhändelser
Första halvlek
1 – Milan attackerar direkt på högerkanten och ordnar fram en hörna
2 – Hörna nummer två från Milan, extremt nära att resultera i ledningsmål. Ett hårt inlägg går precis över ett par spelare där en Arsenal-försvarare lyckas styra bollen till ytterligare en hörna.
5 – Efter Milananstormningen i början hittar Arsenal äntligen upp på offensiv planhalva, en boll slås mot Welbeck i straffområdet men kan tas undan av försvarare.
8 – Wilshere driver in bollen i straffområdet och släpper den bakåt till Mkhitaryan. Armenierns skott går i burgaveln, bra chans.
10 – Cutrone får en bra chans efter att Chambers slagit en bedrövlig felpassning. Även hans skott går i burgaveln.
12 – Nära straff för Milan när Ospina rusar ut och kommer in sent i duell med Calhanoglu, räddas av att Milan-spelaren inte slänger sig.
15 – 0–1! Özil hittar Mkhitaryan i straffområdet med en fin djupledsboll. Mkhitaryan viker inåt i banan och skjuter ett skott som touchar på Bonucci och ställer Donnarumma i målet.
30 – Ospina och Mustafi krockar i straffområdet. Efter liten återhämtningspaus spelar båda vidare.
42 – Chambers drar på ett bra skott från strax utanför straffområdet. Donnarumma tvingas sträcka ut och rädda intill stolpen.
43 – Welbeck får ett ypperligt läge att utöka ledningen när han kommer fri från sidan av straffområdet. Donnarumma har dock inga problem att plocka engelsmannens något tama avslut.
44 – Bonucci hinner före Ospina på en hörna men nicken går en bit utanför.
47 – Snabb kontring av Arsenal och Welbeck frispelar Mkhitaryan. Armeniern viker in på liknande sätt som vid sitt ledningsmål men skjuter den här gången i ribbans överkant.
49 – 0–2! Precis innan paus får Özil bollen på Milans planhalva och slår en fantastisk passning till djupledslöpande Ramsey. Walesaren blir fri med Donnarumma, rundar kyligt målvakten och lägger in mål nummer två för Arsenal.

Andra halvlek
49 – Kessie slår en bedrövlig hemåtpass som Welbeck sånär kommer först på men duellen med Donnarumma slutar med inspark för Milan.
52 – Bonaventura får en bra chans i höjd med straffpunkten men får inte ordning på bollträffen, avslutet går högt över.
60 – Koscielny gör en fin brytning i sista stund på en passning som är på väg att friställa Cutrone.
60 – Kolasinac varnas efter att ha fått bollen på handen och stoppat ett Milan-anfall.
62 – Kolasinac kliver av skadad och ersätts av Maitland-Niles. Samtidigt ersätter Kalinic utgående Calhanoglu för Milan.
68 – Andre Silva kommer in istället för Cutrone i Milan-anfallet.
71 – Ramsey åker på en varning efter att ha satt upp dobbarna mot Biglia.
79 – Calabria byts ut och Borini kommer in för Milan.
79 – Kessie kommer in i straffområdet och skjuter men Koscielny blockar till hörna.
80 – Defensivt byte då Özil kliver av och ersätts av Holding.
80 – Bonaventura skjuter mot mål efter en hörna men inhoppande Holding blockar i sista stund.
83 – Ospina hinner först på en farlig djupledsboll på Kalinic och lyckas rensa.
85 – Chambers får kramp och kliver av. Han ersätts av Elneny.
94 – Milan ropar på straff när Suso går i backen på straffområdeslinjen men domaren friar.

Fyra tankar om matchen
Arsene Wenger - we want you to stay!
Nej, jag skämtar givetvis. Lika lite som en manager förtjänar att få kicken på grund av fyra raka förluster, lika lite kan allting vända tack vare ett positivt resultat. En diskussion på det temat måste givetvis föras utifrån långtgående trender och med fler nyanser än vad enskilda matcher kan erbjuda.
Men ikväll finns det ingen anledning att fastna i Wengerdiskussionen, utan jag passar på att njuta av en väl genomförd bortamatch och - äntligen - en Arsenalseger. Bortalaget gjorde det mesta rätt. Tog tillvara chanserna när de dök upp, försvarade väl och rentav småcyniskt ibland och bjöd inte på några misstag. Utgångsläget inför returen är minst sagt gynnsamt, och till skillnad mot Östersundsmatchen så tror jag knappast att Arsenalspelarna bara kommer ställa ut skorna när lagen möts på Emirates om en vecka.

It’s a funny old game
De brukar säga så i England, och nog är fotboll bra märkligt. Milan kom till matchen utan en enda förlust under 2018 och Arsenals facit den senaste tiden behöver jag inte tråka ut någon med. Ändå var det Arsenal som lämnade San Siro som vinnare. Detta tack vare att spelare som Koscielny, Mustafi och Özil som verkligen klev fram när det behövdes, trots att deras insatser den senaste tiden generellt sett har varit alldeles för svaga. Det kan svänga fort om det här laget - på gott och på ont är väl bäst att tillägga.

Dags för Ospina
Petr Cech gjorde ingen, allra minst sig själv, glad i söndags, och faktum är att hans säsong så här långt har varit en besvikelse. Han har väntat på att hålla sin 200:e nolla i Premier League löjligt länge. Samtidigt har Ospina hållit nollan i tre av sina sex senaste matcher för Arsenal och idag tycker jag att han utstrålade ett lugn som Cech inte har visat på ett tag. Nu kommer en mening jag aldrig trodde att jag skulle skriva, men för tillfället känns Ospina som den formstarkaste målvakten i Arsenaltruppen. Vad kommer härnäst? Mål av Welbeck? Oavsett vad så borde Wenger ta sig en funderare inför matchen mot Watford på söndag.

San Siro - drömarenan
Bortsett från genomklappning när Arsenal var där 2012 har San Siro blivit en drömarena för klubben. Den här segern läggs till de klassiska vinsterna mot Inter 2003 och mot Milan 2008 och därmed har vi tre segrar av fyra möjliga i Milano i modern tid.
Vem kan glömma Thierry Henrys dragning av Javier Zanetti i den där Intermatchen? Eller en Edu som står och bankar på plexiglaset bakom målet efter 4-1-målet? Jermie Aliadieres förarbete till Robert Pires femetta minuten senare?
2-0-segern mot Milan fem år senare var jag själv på, och den rankar jag fortfarande som en av mina största fotbollsupplevelser. Känslan när Fabregas dunkade in 0-1 med mindre än tio minuter kvar var utomkroppslig. Det är jakten på den känslan som tio år senare får en att fortsätta följa det här älskade, hopplösa laget.
Dagens match kanske inte kommer att nå samma legendstatus som de två segrarna från 00-talet, men vi kan i alla fall konstatera att vår norditalienska favoritarena levererade igen.

Spelarbetyg
13. David Ospina 7
En bra och trygg insats av colombianen. Det krävdes inga idioträddningar, men har var på rätt plats när det behövdes.

21. Calum Chambers 6
Kändes återigen inte helt bekväm som ytterback (vilket i och för sig inte skiljer sig jättemycket från känslan när han spelar mittback). Ändå godkänd.

6. Laurent Koscielny 8
Var har den här spelaren varit de senaste veckorna? Resolut, placeringssäker och uppoffrande. Det är ju den här Kos vi har vant oss vid att se.

20. Shkodran Mustafi 7
Följsam och mycket bättre i positionsspelet än på senaste tiden. Frustrerande att hans lägstanivå är så långt ifrån det han visade idag.

33. Sead Kolasinac 6
Kändes stabilare såväl framåt som bakåt än vad han gjort på länge. Skadad och utbytt efter en timmes spel.

29. Granit Xhaka 6
Ett fall framåt för schweizaren. Spelade disciplinerat och enkelt och det var precis rätt strategi att ta till.

10. Jack Wilshere 7
Gjorde ett stort jobb i det tysta. Fick mest fokusera på att ta hemjobb och skötte uppgiften bra.

8. Aaron Ramsey 7
Visade ännu en gång hur giftig han är när han kommer i löpningar in i straffområdet. Kylan vid målet nådde arktiska nivåer. En bra insats överlag.

77. Henrikh Mkhitaryan 7
Äntligen målskytt för första gången i Arsenaltröjan. Var påpasslig offensivt i första halvlek, men föll tillbaka i andra.

11. Mesut Özil 8
Två fina assist när tysken, framförallt i första halvlek, såg ut som sig själv igen.

23. Danny Welbeck 6
Var decimeter från att göra det mest welbeckska målet någonsin. Slet föredömligt på topp men var vansinnigt trubbig när det vankades farligheter.

Inhoppare
30. Ainsley Maitland-Niles 6
Kom in och såg ut att vara ungefär lika rutinerad som Lee Dixon 2002.

16. Rob Holding
Spelade för kort tid för att betygsättas.

35. Mohamed Elneny
Spelade för kort tid för att betygsättas.