Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Welbeck nickar in 3-1.

Kvartsfinalklart - säker seger för Arsenal

tor 15 mar 2018 kl 23:32

Arsenal är klart för kvartsfinal i Europa League efter en övertygande seger mot Milan. Danny Welbeck var i centrum med två mål och en fixad straff - en mycket omdiskuterad sådan.

Matchhändelser
Första halvlek
2 - Tidig chans för gästerna. Silva får bollen efter ett inspel från högerkanten men hans direktskott sitter i utsidan av burgaveln.
5 - Koscielny når högst på en hörna, men nickar över. Han får i samma veva en smäll i ryggen.
11 - Koscielny tvingas bryta matchen med skAdeproblem. Chambers ersätter.
24 - Det händer inte speciellt mycket. Milan får en resultatlös hörna.
25 - Özil och Welbeck kontrar. Avslutet från Welbeck är helt okej sett till läget men träffar knäet på Donnarumma.
35 – 0–1. Calhanoglu vänder upp och skjuter ett hårt skott som letar sig in vid Ospinas bortre hörn.
37 – Ramsey skjuter ett skott som Donnarumma får sträcka ut hela sin längd för att rädda.
39 – 1–1. Welbeck går ner i straffområdet och det svenska domarteamet dömer straff. Milanspelarna protesterar våldsamt och menar att Arsenalanfallaren filmade. Welbeck tar straffen själv och slår säkert in bollen.
40 – Bollen tar på Chambers hand i straffområdet men Eriksson vinkar avvärjande. Romagnoli tilldelas en varning för sin protest.
43 – Borini tilldelas en varning efter att ha rivit ner Welbeck.
46 – Mkhitaryan får ett bra nickläge mitt framför mål men avslutet går precis utanför.
48 – Wilshere skjuter ett hårt skott utifrån som går rakt på Donnarumma, som släpper en retur rakt ut i banan. Bollen hamnar tillslut i Milan-målvaktens händer.

Andra halvlek
50 – Mkhitaryan får ett skottläge i straffområdet. Donnarumma har inga problem att styra avslutet till hörna.
54 – Suso skjuter ett lågt skott någon meter utanför stolpen.
59 – Cutrone möter ett inlägg i luften med högerfoten, bollen går en bit utanför stolpen.
67 – Kalinic byts in istället för Cutrone. Kroaten får ett nickläge direkt men avslutet går rakt på Ospina.
69 – Elneny ersätter Mkhitaryan när Wenger gör sitt första byte.
70 – Bonaventura kommer in istället för Calhanoglu för Milan.
71 – 2-1! Xhaka avlossar ett skott utifrån. Donnarumma slänger sig och ser först ut att rädda bollen men den studsar istället på italienaren och in mål.
77 – Bonaventura nickar via Mustafi mot mål, en studs som nästan överlistar Ospina i mål men colombianen kan tippa till hörna.
79 – Locatelli kommer in istället för Kessie i Milan samtidigt som Özil kliver av och ger plats åt Kolasinac för Arsenal.
86 – 3–1! Fint anfall av Arsenal som avslutas med att Wilshere chippar in ett inlägg i boxen där först Ramsey nickar på täckande back och Welbeck sen nickar in returen i öppet mål.

Tre tankar om matchen
Lagom mix av taktik och cynism
Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte var nervös inför dubbelmötet mot Milan. Kanske hade jag överdriven respekt för det gedigna klubbnamnet, men lagets form och Arsenals brist på form talade sitt tydliga språk inför matcherna. Med facit i hand är det tydligt att Arsenal var numret för stort för Milan. The Gunners har långt ifrån krossat sin motståndare, men 5-1 över 180 minuter talar sitt tydliga språk. Arsenal genomförde båda matcherna mycket disciplinerat och visade upp precis rätt cynismnivå, för ska man gå långt i Europa krävs det att man utnyttjar de chanser man får om det så är att det är målvaktsbjudningar eller snäll bedömning från straffområdesdomaren. Att Welbeck slängde sig verkar de flesta vara överens om, men med tanke på hur lätt engelsmannen har för att snubbla på sig själv, på grässtrån eller i luftgropar så vägrar jag gå med på att det var en regelrätt filmning. Med Welbeck vet man liksom aldrig, hur mycket det än såg ut som att han slängde sig.

Nu börjar det brännas
Det är fortfarande en bit kvar, men nu börjar det kännas att en Europafinal finns inom räckhåll. Under de senaste säsongerna har Arsenal varit ett vasst cuplag i de engelska cuperna och erfarenheten av att spela kvartsfinaler och semifinaler från de senaste åren kan betyda väldigt mycket när pressen ökar i slutet av en turnering. I fjol slog Arsenal ut Manchester City ur FA-cupen och slog Chelsea i såväl FA-cupfinalen och i semifinalen av ligacupen den här säsongen, och det är lag som är minst lika bra - om inte bättre - än de lag som är kvar i Europa League. Det kan kanske bli en positiv avslutning på den här säsongen trots allt.

Koscielny är slut på högsta nivån
Det är inte första gången Laurent Koscielny tvingas bryta en match i förtid - och det är inte första gången det sker i en Europamatch. Minns första matchen mot Bayern München förra året där Arsenal faktiskt var med i matchen när fransmannen skadades och byttes ut - varpå The Gunners rasade ihop fullständigt och förlorade med 5-1. Idag blev inte konsekvenserna inte i närheten av lika stora av att Kos fick kliva av, men det är talande att han så pass ofta avbryter viktiga matcher. Det är dumt att dra långtgående slutsatser efter en avbruten match, men nu går det att tala om en trend. Koscielnys kropp verkar inte längre hålla för spel på högsta nivån - och då är frågan om fransmannen överhuvudtaget är en man för startelvan längre. Av allt att döma behöver Arsenal förstärka backlinjen med en mittback som kan gå rakt in i förstauppställningen efter sommaren.

Spelarbetyg
13. David Ospina 6
Positionen kändes inte perfekt vid 0-1-målet. I övrigt inga problem.

24. Hector Bellerin 7
Piggare än på länge, framförallt offensivt. Formkurvan är på väg uppåt.

6. Laurent Koscielny
Spelade för kort tid för att betygsättas.

20. Shkodran Mustafi 7
Styrde försvaret väl. Stack inte ut, och när det gäller Mustafi är det ett positivt omdöme.

18. Nacho Monreal 6
Något ringrostig framåt i comebacken, men stabil defensivt. Bidrar med rutin och säkerhet.

29. Granit Xhaka 7
Släppte till för mycket yta när Milan gjorde 0-1. I övrigt bra bakåt. Lät vänsterkanonen tala igen - och fick hjälp av Donnarumma.

8. Aaron Ramsey 6
Iblandad i 3-1-målet, men borde ha fått ut mer framför mål av sitt spel. Är dock ett ständigt orosmoment för motståndarlagen.

77. Henrikh Mkhitaryan 6
En ganska normal dag på jobbet. Inte riktigt skarp i den offensiva tredjedelen.

10. Jack Wilshere 7
Gjorde ett stort jobb i det tysta igen. Har han inte övertygat Wenger om att han är värd ett nytt kontrakt nu?

11. Mesut Özil 6
Anonym insats. Kom aldrig riktigt in i matchen och satte inte passningarna så väl som han brukar.

23. Danny Welbeck 7
Bästa matchen på mycket länge, och inte bara tack vare de två målen. Kylig straff och var på rätt ställe vid 3-1. Hans skådespelartalang kan dock diskuteras.

Inhoppare
21. Calum Chambers 7
Kom in och gjorde det bra i mittlåset tillsammans med Mustafi.

35. Mohamed Elneny 6
Ännu ett stabilt inhopp. Gjorde det han skulle när Arsenal kontrollerade matchen.

31. Sead Kolasinac
Spelade för kort tid för att betygsättas