Medlemmar: 4729 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Koscielny misslyckas med att få bort bollen strax före Atleticos kvittering.

Drömscenariot sprack efter sen kvittering

tor 26 apr 2018 kl 23:33

Arsenal var på väg att skapa ett utmärkt utgångsläge inför returmötet mot Atletico Madrid efter Alexandre Lacazettes 1-0-mål i första halvlek. Gästerna lyckades dock kvittera i slutet efter svagt försvarsspel av Koscielny.

Matchhändelser
Första halvlek
2) Gult kort. Vrsaljko stoppar Wilshere från att kontra och belönas med en varning.
6) Spelvändning av Arsenal och Welbeck slår ett fint inlägg till Lacazette som skjuter på volley i stolpen.
7) Nytt inlägg, Lacazette nickar men inga problem för Oblak.
9) Welbeck skjuter från straffområdeslinjen men får ingen bra träff.
10) Rött kort. Vrsaljko stämplar Lacazette, domaren är snabbt framme och visar det andra gula följt av det röda.
13) Bellerin drar på sig en frispark och Simeone vill av någon märklig anledning ha det till ett gult kort. Han blir helt vansinnig på domaren och visas upp på läktaren.
18) Welbeck klackar fram Ramsey till ett bra läge, men avslutet blockeras av Godin. Kort senare får Arsenal ett nytt anfall, som avslutas med en tam nick av Wilshere.
21) Welbeck väggspelar med Wilshere och avslutar med ett avslut längs backen som Oblak gör en enkel fotparad på. På den efterföljande hörnan nickas bollen fram till en ren Koscielny men han misslyckas med volleyavslutet.
23) Lacazette går omkull i straffområdet och vill ha straff men får det inte.
31) Ett inlägg från högerkanten skarvas vidare till Monreal i andra delen av straffområdet men inte heller han lyckas med volleyavslutet.
33) Griezmann skjuter från utanför straffområdet men inge större problem för Ospina.
37) Slarvigt uppspel av Arsenal och Partey tar sig från mittplan till straffområdet, bollen hamnar hos Griezmann som får till ett bra skott men Ospina gör en fin räddning.
43) Arsenal nära att få till något flera gånger om runt straffområdet men det blir bara nära.
44) Correa får skottläge men det går en bit över.

Andra halvlek
53) Skott utifrån av Ramsey men det blir ingen klockren träff och Oblak kan plocka bollen.
58) Arsenal pressar men Atletico försvarar sig med allt de har och det är trångt i straffområdet.
61) 1-0! Efter långvarig press kommer till slut målet. Monreal missar en passning men vinner tillbaka bollen vid straffområdeslinjen, Wilshere får bollen till vänster i straffområdet och hittar Lacazette när han når högst och nickar in matchens första mål.
64) Özil vänder bort två försvarare och spelar in bollen mot Ramsey vid straffpunkten. Skottet täcks och bollen går högt upp i luften, Ramsey och Welbeck pressar Oblak, som får frispark.
65) Byte. Gameiro går ut, Gabi kommer in.
67) Lacazette slår ett hårt inspel men Welbeck lyckas inte få en tå på bollen.
69) Lacazette nickar en hörna tätt utanför.
75) Byte. Correa ut, Savic in.
82) 1-1. Kontring, Kosicelny är före men försöker rensa över sitt eget huvud. Han slår den i huvudet på sig själv och Griezmann sätter kvitteringen.
85) Byte. Griezmann kliver av, Torres kommer in.
87) Ramsey får till en bra nick men Oblak får fingertopparna på bollen och petar den till hörna.
92) Ny Ramseynick men den här gången behöver Oblak inte göra någon större insats.
93) Arsenal får en sista chans på hörna men avslutet från Xhaka blir misslyckat.

Fyra tankar om matchen
Nästan motsatsen till 2009
Senaste europasemifinalen Arsenal spelade på Emirates blev ett enda stort antiklimax. Ett Emirates som laddat till tänderna skulle sjunga fram en vändning mot Manchester United i semin i Champions League 2009 tystades totalt när Kieran Gibbs halkade och bjöd United på ett ledningsmål redan i åttonde minuten. Så var det dubbelmötet avgjort. Kvällens match såg inledningsvis ut att bli den kvällens raka motsats. Arsenal startade lysande i ett rasande tempo och jag hann inte blinka många gånger innan såväl ytterbacken Vrsaljko som managern Simeone var utvisade. Arsenal skapade chans på chans - utan att få in bollen i mål bakom Oblak. När Arsenalanstormningen bedarrade klev Atletico fram i banan och det kändes som att gästerna fick kontroll på The Gunners attacker. Jag var lite fundersam i halvtid, för att bränna så pass bra chanser i en match mot motstånd av den här klassen kan straffa sig.

Drömscenariot som försvann
Det såg dock ut att gå Arsenals väg. På den hundrade chansen kom till slut målet sedan Lacazette skickligt nickat in Wilsheres fina inlägg. Gästerna skapade därefter ingenting förrän plötsligt Griezmann kom i en löpduell med Koscielny med tio minuter kvar. Det var en sådan duell som Kos hade vunnit i sömnen för tre år sedan, men vi har konstaterat förr att han inte längre är den spelare han var. Hans försök till rensning var uselt och gav hans landsman ett friläge där han hade tur med varenda studs och till slut kvitterade. Var det något vi inte hade önskat var det givetvis att Atletico skulle göra bortamål och det känns extremt surt att släppa till ett sådant när matchutvecklingen blev så här. Det känns bara vansinnigt onödigt. Returen blev plötsligt ett par, eller flera, resor svårare då spanjorerna nu “bara” behöver hålla nollan för att ta finalplatsen.

Å andra sidan
Detta är samtidigt långt ifrån ett genomusel resultat. Vi har under ganska många år varit vana att se Arsenal släppa till resultat i öppningsmatchen i den här typen av dubbelmöten som är så gott som omöjliga att vända i returen. Utgångsläget blev nu tuffare än nödvändigt, men samtidigt vet vi att Arsenal kan skapa målchanser och med bättre skärpa framför mål än idag kan The Gunners mycket väl göra två eller flera mål i den spanska huvudstaden om en vecka. Vi är kanske inte favoriter, men semifinalen lever i allra högsta grad och vi såg inledningsvis i den här matchen vad Arsenal kan prestera när allting stämmer. Det hade kunnat vara värre.

Äntligen nerv
För första gången på väldigt länge kände jag nerv under en Arsenalmatch. Det märkte jag genom att jag tillbringade stora delar av matchen på ståplats framför tv:n och där har jag knappast haft anledning att vara under den här våren. Även om det är smått ångestframkallande att se sitt lag spela en sådan här viktig match upplever jag hellre detta varje dag i veckan än att sitta och glo på en trött söndagsmatch borta mot Swansea där inte en jävel ser ut att bry sig. Det är den här typen av matchen som har saknats under ganska lång tid och bristen på dessa är en stor anledning till apatin som har spridits sig bland Arsenalsupportrar den senaste tiden. Nu blev inte resultatet det önskade ikväll, men jag tar ändå med mig efterdyningarna av de där underbara kasten mellan känslorna som bara en fotbollsmatch kan orsaka.

Spelarbetyg
13. David Ospina 6
Gjorde det han skulle. Svårt att göra så mycket mer på målet. Kändes lite osäker i spelet med fötterna.

24. Hector Bellerin 7
Mycket företagsam offensivt. Bra inspel och stark i presspelet. Såg inspirerad ut.

20. Shkodran Mustafi 6
Blev inte särskilt delaktig då gästerna sällan anföll. Skötte sig helt okej.

6. Laurent Koscielny 5
Gjorde en bra match överlag, men misstaget vid 1-1-målet drar ner betyget rejält. Det kan bli avgörande för hela dubbelmötet.

18. Nacho Monreal 6
Stabil både offensivt och defensivt.

8. Aaron Ramsey 7
Var nära att avgöra matchen i slutet med en bra nick. Mycket delaktig offensivt och bidrog till att skapa press mot Oblaks mål.

29. Granit Xhaka 7
Disciplinerad och stark på mittfältet. Har mer och mer hittat sin roll den senaste tiden. Men varför vill publiken att han ska skjuta hela tiden? Det är inte som att han strösslar distansmål omkring sig.

10. Jack Wilshere 7
Bästa matchen på länge och stod för ett mycket fint inlägg till Lacazettes 1-0-mål.

23. Danny Welbeck 7
Är i fortsatt bra slag och bidrar med stor energi till Arsenals anfallsspel. Vilken spelare han skulle vara om han var vassare när målchanserna dök upp.

11. Mesut Özil 7
Var kanske matchens främsta spelare under första halvtimmen, men föll därefter tillbaka. Ständigt ett offensivt hot.

9. Alexandre Lacazette 7
Nickade in målet mycket skickligt. Gjorde sig dock skyldig till en hel del missar och det kan bli kostsamt när dubbelmötet summeras.