Medlemmar: 4772 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Stan Kroenke kommer att vara ensam ägare av Arsenals aktier inom mycket kort.

Kroenke på väg att köpa Usmanovs aktier

tis 7 aug 2018 kl 10:55

Det har ryktats en längre tid men nu är det bekräftat. Stan Kroenke har lagt ett officiellt bud på alla Alisher Usmanovs aktier i Arsenal.

Alisher Usmanov, som i dagsläget äger omkring 30% av aktierna i Arsenal, hade som ambition att köpa hela klubben när han klev in - men nu ser det alltså ut att bli Stan Kroenke, som redan sitter på ca 67%, som går segrande ur den striden. The Guardian skriver nu att Kronke genom sitt bolag KSE Holdings har lagt ett officiellt bud på Usmanovs aktier via London Stock Exchange. Budet är inte lagt på vinst och förlust utan det förväntas enligt KSE bli accepterat och att detta kommer att ske senast på torsdag denna vecka.

KSE skriver också så här i ett uttalande:
"Vi inom KSE har lagt fram ett bud vilket kommer att leda till ett hundraprocentigt ägande av klubben. Vi uppskattar Mr Usmanovs hängivenhet till Arsenal Football Club och de värden klubben representerar."

Vad vill då KSE med Arsenal? Floskelgeneratorn snurrar ett par varv till och ut faller detta:
"KSE:s ambition är att klubben kontinuerligt ska slåss om att vinna Premier League och Champions Leage såväl som de stora troféerna på dam- och ungdomssidan."

Uttalandet avslutas så här:
"Ett genomförande av övertagandet kommer att resultera i ett nytt kapitel i klubbens historia där den blir 100% privatägd av KSE. KSE anser att privat ägande kommer att medföra fördelar genom att en enskild ägare kan agera snabbare för att genomföra klubbens strategier och ambitioner. KSE är en långsiktig och hängiven ägare."

Vad detta kommer att betyda för Arsenal är svårt att avgöra i dagsläget. Vad KSE nu kan göra är att de kan göra Arsenal ansvariga för betalning av lån som KSE har tagit för att köpa aktier, och insynen i klubben kan komma att bli i stort sett obefintlig. Det fåtal aktier som i dagsläget inte ägs av vare sig Kroenke eller Usmanov kommer Kroenke att kunna lägga ett tvingande bud på (dvs ett bud som innehavaren måste acceptera vare sig hen vill eller inte) när köpet av Usmanovs aktier har gått över till Kroenke.

Fortsättning lär följa ...