Medlemmar: 8839 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Unai Emery har inlett Arsenalkarriären med två raka förluster.

Mardrömsstarten - Chelsea avgjorde sent

lör 18 aug 2018 kl 21:03

Unai Emery har fått den värsta tänkbara starten på Arsenalkarriären. I matchen mot Chelsea kom säsongens andra förlust.

Matchhändelser
Första halvlek
1: Aubameyang får ett tidigt skottläge från distans, men avslutet blir lamt och räddas av Kepa.
4: Chelseas Pedro testar att skruva in bollen från långt håll. Bollen singlar dock över Cechs mål.
8: Iwobi hittar en överlappande Monreal som slår ett inlägg framför mål där Özil kommer först på bollen men styr den utanför.
9: 1-0 till Chelsea. Alonso lurar Arsenals offsidefälla och sprintar ifrån Mkhitaryan innan han hittar en fri Pedro framför mål. Spanjoren placerar enkelt in bollen bakom Cech.
13: Kanté kommer i djupled och får bollen i straffområdet där han stannar upp och lägger tillbaka den till Barkley som skjuter bollen ett par decimeter över ribban.
17: Aubameyang får en löpboll av Mustafi, tar sig runt sin back och avslutar ur snäv vinkel. Dessvärre mitt på målvakten.
19: Jättechans för Arsenal. Guendouzi hittar Bellerin i djupled och högerbacken lägger in bollen framför mål där Aubameyang får öppet mål, men gabonesens avslut är uselt och bollen går över.
20: 2-0 till Chelsea. Istället för kvittering utökar Chelsea ledningen. Morata får bollen i djupled och blir uppvaktade av Mustafi. Chelseanafallaren vänder bort tysken framför Arsenalmålet och placerar in bollen bredvid Cech.
27: Xhaka får gult kort efter att ha kapat Pedro.
31: Nytt jätteläge för Arsenal. Efter att Arsenal skapat press mot Chelseamålet hittar Iwobi Mkhitaryan i fritt läge sju-åtta meter framför Kepa, men hans avslut är precis lika dåligt som Aubameyangs och går högt över.
37: 2-1. Iwobi chansskjuter och bollen täcks av en Chelseaförsvarare och studsar ut framför Chelseas straffområde. Där möter Mkhitaryan bollen med vänsterfoten och sätter reduceringen vid Kepas högrastolpe.
38: Pedro skjuter tungt från distans och tvingar Cech till en bra räddning.
41: 2-2. Iwobi dunkar in bollen i nättaket efter att Mkhitaryan hittat honom i röran framför Chelseamålet.
44: Iwobi hittar Aubameyang framför målet, men avslutet går precis utanför.
45+1: Mkhitaryan får in bollen till Iwobi framför mål, men avslutet går över.

Andra halvlek
46: Torreira ersätter Xhaka på mittfältet.
52: Rop på straff från Chelseaspelarna sedan Sokratis täckt ett skott och därefter kommit åt bollen med handen. Domare Atkinson bedömer att det inte ska vara straff.
57: Barkley skjuter ett skott från högra delen av straffområdet. Cech får fingrarna på bollen och räddar till hörna.
61: Dubbelbyte Chelsea. Willian och Berkley ut, Hazard och Kovacic in.
64: Skott från Jorginho som touchar en Arsenalspelare, men Cech har kontroll och räddar säkert.
68: Özil ersätts av Ramsey.
73: Frispark för Chelsea från cirka 25 meter. David Luiz skjuter den över muren men Cech läser den och är på rätt plats.
75: Iwobi ersätts av Lacazette och Giroud kommer in istället för Morata
77: Ramsey skjuter in bollen mot Kepa som fumlar med bollen, men lyckas fånga den när Lacazette dyker upp för att sätta returen med visst palaver som följd.
78: Kanté får ett bra läge, men nickar över.
81: 3-2. Lacazette ger bort bollen på egen planhalva och Chelsea får ett anfall som slutar med att Hazard kommer runt på vänsterkanten och hittar Alonso framför mål. Spanjoren avslutar direkt och bollen letar sig in mellan benen på Cech.
86: Hazard kommer igenom i Arsenals straffområde men Cech räddar hans avslut skickligt.
87: Alonso hittar Giroud framför mål, men Cech räddar igen.
90: Ramsey skjuter en halvvolley från straffområdeslinjen, men bollen smiter precis över.
93: Giroud får ett fint läge. Cech räddar, men strax därpå blåser Atkinson av matchen.

Tre tankar om matchen
Mardrömsstarten
Vi visste att Arsenal fick två av de tuffast tänkbara matcherna i omgång ett och två, och vi är mer än medvetna om hur det brukar se ut när The Gunners ställs mot topplagen i ligan. Trots det var förhoppningen att någonting ändå skulle vara annorlunda och att Arsenal skulle få med sig åtminstone ett par poäng. Nu har dock det värsta scenariot blivit verklighet och Emery har fått en usel start på Arsenalkarriären, vilket kommer sätta en enorm press på såväl honom som på laget att börja plocka poäng i de kommande matcherna. Med tanke på hur Arsenal brukar prestera under press, så känns det knappast betryggande och trist nog har den där förändringen vi har hoppats påinte kommit. “Are you Wenger in disguise?” sjöng Chelseafansen när det stod 2-0 i första halvlek. Sanningen kan svida ibland för än så länge känns Emerys Arsenal i många avseende förvillande likt Wengers.

Å andra sidan
Att vända utvecklingen för ett lag som så länge har varit präglad en en enda mans fotbollsfilosofi kommer ta tid. Vi behöver tålamod och ge Emery en ärlig chans att sätta sin prägel på laget. Det är visserligen lätt att säga, för få saker är så frustrerande som en urusel inledning på säsongen och att då komma dragandes med snack om tålamod och att ge folk tid känns inte särskilt upplyftande. Idag såg vi dock tendenser till bättre spel, och Arsenal visade dessutom fin moral när man hämtade upp det jobbiga 2-0-underläget. Hade spelarna varit mer skoningslösa framför mål kunde det lika gärna ha stått 2-5 i halvtid och då hade det givetvis varit en helt annan match. Hoppas att spelarna kan bygga vidare på det som faktiskt var bra idag och ta med det till matchen mot West Ham om en vecka.

En märklig startelva
Det var nog får som var nöjda med den startelva som Unai Emery ställde ut på Stamford Bridge idag. Flera spelare som inte övertygade mot Manchester City - Petr Cech, Granit Xhaka och Mesut Özil för att ta några - fick chansen på nytt. På bänken satt Leno, Lichtsteiner, Torreira och Lacazette ännu en gång, och vi var nog många som hellre hade sett ett par av dess starta. Vi vet naturligtvis inte särskilt mycket om vad som sker på Colney under veckorna, förutom att spelarna verkar älska att spela kvadraten, så man ska väl vara försiktig med att kritisera Emerys uttagningar. Med facit i hand kan vi dock konstatera att såväl Xhaka som Özil på nytt var svaga och bägge spelarna blev också utbytta. Det säger en hel del när ynglingen Guendouzi överglänser de två VM-spelarna. Emerys elva såg svajig ut på pappret. Det var den även på gräs.

Spelarbetyg
1. Petr Cech 7
Svårt att kräva så mycket mer av honom idag. Släppte visserligen in tre mål, men räddade också en handfull riktigt bra chanser.

2. Hector Bellerin 6
Fortfarande ostadig bakåt, men riktigt vass framåt idag.

20. Shkodran Mustafi 5
Ingen vidare insats idag heller. Arsenals mittlås är oroväckande darrigt.

5. Sokratis Papastathopoulos 5
Se Mustafi.

18. Nacho Monreal 6
Inga misstag att tala om och inblandad i Arsenals första mål. Stabil comeback i laget.

29. Matteo Guendouzi 6
Ser mycket mer rutinerad ut än vad han de facto är. Undvek att upprepa missarna han gjorde mot City utan stod för många brytningar och ett bra passningsspel.

34. Granit Xhaka 3
Utbytt i halvtid, och det säger det mesta. Trög såväl med som utan boll och dålig tajming i tacklingarna.

7. Henrikh Mkhitaryan 6
En horribel miss i första halvlek, men också ett mål och en assist. Behöver vara så framträdande som han var sista kvarten i första halvlek under längre perioder av matcherna.

10. Mesut Özil 4
Inte riktigt lika dålig som mot City, men han är långt från att vara i form. Behöver höja sig för annars är den givna platsen i startelvan snart inte så given längre.

17. Alex Iwobi 6
Bra insatser blandades med mindre bra. Dagens match var dock ett tydligt steg framåt jämfört med förra årets många bottennapp.

14. Pierre-Emerick Aubameyang 5
Om man är värvad för över en halv miljard för att bli målkung är det olagligt att missa chanser som den han fick i första halvlek. Arsenal behöver en Auba i målform för att laget ska lyckas den här säsongen.

11. Lucas Torreira 6
Gjorde ingen större väsen av sig, men bör få chansen från start nästa vecka.

8. Aaron Ramsey 6
Nära att kvittera. Hann inte få ut så mycket av sitt spel.

9. Alexandre Lacazette 5
Gav bort bollen strax innan Chelsea avgjorde matchen. Har fått en dålig start på säsongen.