Medlemmar: 8810 st.

Xhaka firar sitt mål med Ramsey och Özil

Tredje raka segern för Arsenal

lör 15 sep 2018 kl 18:21

Tredje raka segern - och säsongens bästa insats. Arsenal hade en tämligen enkel dag i Newcastle, när man klättrade i ytterligare i tabellen och tog tre nya poäng.

Matchhändelser:

Första halvlek:
2) Newcastle får första fasta situationen, frispark från ena långsidan som Cech plockar ner enkelt.
10) Hörna Newcastle där anfallare nickar men Mustafi rensar bort. Slarvig period av Arsenal
där Cech passar ut bollen till ytterligare en hörna.
15) Första riktiga anfallet för Arsenal. Slutar med inspark sedan Bellerin kommit runt på kanten men inte lyckats få in bollen.
19) Första hörnan för Arsenal, resultatlös.
21) Mustafi halkar i farligt läge och Murphy får ett bra läge men Sokratis rusar ikapp och kan rensa till hörna.
25) Inläggsfrispark från Özil där Lacazette snappar upp andrabollen och skjuter i burgaveln.
33) Ramsey får ypperligt läge i straffområdet efter fin framspelning av Lacazette. Bollen studsar dock upp precis när han ska slå den mot en fristående Aubameyang och den hamnar istället på läktaren. Matchens bästa läge hittills.
41) Fint anfallsspel av Arsenal där bollen passades genom straffområdet och till slut möjligen på handen på Newcastleförsvarare, men ingen åtgärd från domaren.

Andra halvlek:
45) Två byten i paus. Emery tar ut Guendouzi och sätter in Torreira. Benitez gör ett byte i backlinjen. Lascelles ut och Clark in.
49) 0–1 – Drömöppning på andra halvlek för Arsenal när Xhaka vackert smeker in en frispark i första krysset. Otroligt fint mål av schweizaren.
58) 0–2 – Xhaka ligger bakom även det andra målet när han kommer runt på kanten och slår in bollen i boxen. Lacazette gör ett skottförsök men bollen täcks och kommer ut till Özil som
slår till direkt och bollen går in under Dubravka i Newcastlemålet.
60) Aubameyang får ett fint läge att göra 0–3 men skottet går precis utanför. Arsenal har
dominerat de första femton minuterna i andra halvlek fullständigt.
69) Två byten. Mkhitaryan in, Aubameyang ut. Murphy kliver av i Newcastle och ersätts av Kenedy.
79) Byte, Muto kliver in för Newcastle och ersätter Ritchie.
80) Byte, Welbeck kliver in istället för Ramsey.
85) Fint anfall av Arsenal när Bellerin tar sig fram på kanten och får in bollen i straffområdet. Lacazette får skottläget men bollen täcks av försvarare.
89) Welbeck springer igenom i en Arsenalkontring men blir får bara iväg ett skott i burgaveln efter kamp med Newcastleförsvarare.
91) 1–2. Ett avslappnande Arsenal tillåter Fernandez komma ensam på kanten och måtta ettinlägg mot ett glest straffområde. Clark nickar in reduceringen.

Tre tankar om matchen:

Tio mål - tio målskyttar
På de fyra omgångar har vi lyckats med att göra tio mål - en helt okej målskörd. Det intressanta är att vi har tio olyka målskyttar, eller egentligen nio med tanke på att ett av målen var ett självmål. Det kan förstås vändas negativt och sägas att vi inte har någon uttalad målskytt och saknar en "Aguero-typ". Jag tycker dock det endast är positivt. Visst önskar man att Aubameyang och Lacazette båda ska piska in 20+ mål i år, men blir inte så fallat är det viktigt att vi har en bred trupp där många spelare kan trycka dit några mål var. Nu när spelschemat kommer igång mer och det snart blir två matcher per vecka är det viktigt med bra bredd - vilket det ser ut som vi har, åtminstone offensivt.

Kommer vi hålla nolla denna säsong?
Ledning med 2-0 och stopptid mot ett lag som ligger näst sist i tabellen och kommer med fyra raka förluster. Ändå kan vi inte hålla nollan. Visserligen verkar Newcastle vara ganska bra på att just spela 2-1, tre av de tidigare fyra matcherna har slutat just så, men frågan väcks när vi släpper in målet. Det blir inte många nollor i år va? Backlinjen ser just nu inte benägen ut att kunna hålla en nolla. Visserligen har vi vunnit tre matcher på rad nu och klättrar i tabellen, men det skulle vara skönt att kunna hålla tätt bakåt, någon match åtminstone.

Tre raka vinster
Efter den oerhört tunga starten har vi klättrat, både i tabellen och spelmässigt. Nio poäng, samma som Tottenham, och tre poäng upp till fjärdeplatsen som just nu innehas av Watford. Förutom det så känns det som att spelet sitter lite bättre - och det verkar nog bli Lacazette och Aubameyang på topp med en Özil bakom som gäller. Även om det inte var något glänsande spel i dag så var det ändå steg i rätt riktning. Nästa vecka väntar två matcher - och det är skönt att gå in i den här fasen med en positiv matchform.

Spelarbetyg

1. Petr Cech 6
Slog någon passning till hörna och motståndarna fortsätter sätta hög press på honom när han har bollen. Stabil i målvaktsspelet. Ett par fina räddningar i slutet när Arsenal tappade i försvarsspelet.

2. Hector Bellerin 5
En del bra initiativ i anfallsspelet. Bidrar inte direkt till stabiliteten i försvarsspelet på den högra delen av backlinjen.

5. Sokratis 7
Stod i vägen för det mesta när Mustafi vacklade i första halvlek.

20. Shkodran Mustafi 3
Hade det oerhört tufft i första halvlek och räddades ofta av Sokratis. Behöver verkligen hitta stabiliteten.

18. Nacho Monreal 6
Som vanligt stabil i försvarsspelet. Har det lättare än Bellerin med Sokratis på sin sida.

29. Matteo Guendouzi 5
Stabil första halvlek. Utbytt i paus. Lite för lik Xhaka i spelstilen?

34. Granit Xhaka 7
Liksom övriga i Arsenal, en tveksam första halvlek, men andra visar han verkligen klass. Ligger bakom de två första målen.

10. Mesut Özil 6
En klar förbättring jämfört med de första matcherna under säsongen.

8. Aaron Ramsey 4
Mycket upp och ner för walesaren. Kommer inte riktigt till sin rätt i det nya spelsystemet.

14. Pierre-Emerick Aubameyang 4
Syntes inte särskilt mycket. Behöver få fler djupledsbollar att jobba med.

9. Alexandre Lacazette 7
Visar bättre form än sin anfallskollega. Känns het och skapar många lägen för sig själv och andra.