Medlemmar: 6108 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Aubameyang firar ett av sina mål för kvällen

Aubameyang glänsde och Arsenal vann

tor 20 sep 2018 kl 23:25

Europa league är igång - och det blev tre enkla poäng direkt. Arsenal krossade FC Vorskla Poltava i norra London.

Matchhändelser

Första halvek
7) Mkhitaryan stormar ner längs högerkanten. Tillsammans med Lichtsteiner försöker de spela sig igenom, men blir stoppade.
11) Lång rensning som Iwobi löper på. Vorsklas keeper är en bit utanför sin mållinje och rensar med en språngnick före nigerianen kan få foten på bollen.
19) Gult kort Vorskla! Sharpa ställer sig på Elnenys fot - oerhört klumpigt, och blir tilldelad matchens första varning.
28) Iwobi testar skott. Dock högt och utanför. Inget riktigt farligt ännu.
32) MÅL! Mkhitaryan leder kontring och lägger ut bollen till Iwobi som springer längst vänsterkanten. Nigerianen lägger in centralt till en Aubameyang som kommer i full fart och lägger in bollen fin bakom Vorsklas keeper. Fint avslutt och 1-0.
38) Torreira tar hand om en frispark strax utanför straffområdet. Bollen i burgaveln, inte långt från att utöka ledningen.
43) Iwobi hittar Aubameyang som inte riktigt lyckas med skottet - strax utanför.
45) Skott i stolpen. Aubameyang glider in från vänsterkanten, förbi ett par försvarare och går på avslut. Bollen träffar stolproten. Oerhört nära.

Andra halvlek
47) Iwobi sätter fart längs vänsterkanten, slår en fin boll in centralt i boxen till Mkhitaryan - men armeniern lyckas inte träffa mål med avslutet.
49) MÅL! Iwobi håller bållen på vänsterkanten och släpper till Mkhitaryan som hittar Welbeck med ett inlägg. 2-0.
50) Nära 3-0 när Aubameyang får bollen till sig efter att Vorsklas försvar missbedömt en hög boll. Gabonesen slår in bollen mot en max-löpande Welbeck som får foten på bollen, men avslutet är precis utanför.
52) Mycket offensivt längs vänsterkanten nu. Iwobi hittar Aubameyang med ett inlägg, men strikern lyckas inte få skottet på mål. Kunde stått 4-0 nu.
54) Vorskla försöker offensivt, men Sokratis bryter deras anfall fint med en glidtackling. Fint ingripande av greken.
56) MÅL! Aubameyang och Mkhitaryan anfaller tillsammans - Auba får ett skottläge strax utanför straffområdet och drar till. Målvakten chanslös - 3-0. Stor skillnad mellan lagen nu.
58) Byte Arsenal. Aubameyang får efter målet lämna planen för att ge rum för Özil. Torreira har också gjort sitt och bler ersatt av Guendouzi.
70) Byte Arsenal. Iwobi lämnar planen efter en fin insats. Ersätts gör han av den unge Smith Rowe.
70) Byte Vorskla. Kravchenko ut Skylar in.
73) MÅL! Sokratis hittar en framåtlöpande Lichtsteiner med en väldigt fin boll. Schweizaren i sin tur lägger in bollen i boxen till Özil som placerar in 4-0. 
76) MÅL! Vorskla biter sig fast efter en frispark långt ner i offensiv planhalva. Lichtsteiner får inte rätt på fötterna och kapten Chesnakov drar till med ett stenhårt skott, otagbart bakom Leno. 4-1.
80) Smith Rowe visar på lite av sin talang, han vänder enkelt bort två Vorskla-spelare och tar sig fram. Passen till Welbeck blev dock lite för lång.
85) Özil till Smith Rowe i straffområdet, men skottförsöket blockerat.
90+3) MÅL! Vorskla stormar fram längs sin vänsterkant, slår in bollen i mitten och Sharpar trycker in bollen bakom en chanslös Leno.

Tre tankar om matchen

En märklig laguttagning
Unai Emery gjorde visserligen ett par ändringar från helgens match mot Newcasle - men det kändes verkligen som att han ville ha en väldigt enkel start i Europa League i år. Elvan som startar skulle lika gärna kunnat starta en Premier League-match - vilket var lite konstigt med tanke på motståndet. Vorskla Poltava hade inte mycket att komma med, och bortsett från målet var tillställningen totalt dominerad av The Gunners. Det kändes som att vår nya tränare hade kunnat ge plats till lite yngre spelare att få testa på att spela A-lagsfotboll. Vi ger oss nu in i en ganska tuff period, schemamässigt, och har en hel del matcher, att då starta med exempelvis Aubameyang mot detta motstånd känns lite onödigt. Men, enkel start och tre poäng i gruppen - det är väl det som räknas.

Vi släpper in mål - igen
Efter Newcastle-matchen väcktes frågan om vi verkligen kommer hålla nollan denna säsong - och det kändes verkligen som att vi skulle göra det i dag. Men inte ens mot FC Vorskla Poltava hålls det tätt. Det kanske berodde på att vi hade en väldigt betryggande 4-0 ledning, eller att det knappt var 10 000 kvar läktarna som gjorde att vi slappnade av så pass rejält, men varningsklockorna fortsätter att ringa i försvaret. Tre poäng är tre poäng, även om man släpper in två mål, men det känns nästan som att det saknas lite respekt för uppgiften när man släpper in två mål sent i en sådan här match. Vi skulle behöva hålla tätt för att få trygghet.

Sokratis blir bättre och bättre
Värvningen av den grekiska mittbacken känns såhär efter fem matcher spelade som en väldigt bra sådan. Han tar för sig mer och mer och det känns som att det kan växa till att bli vår nya ledare där bak, när Koscielny fortsatt är skadad. Även om backlinjen har en hel del att jobba på så tycker jag att Sokratis visar på att det är han vi ska bygga runt i försvaret. I dagens match var det kanske inte supermycket att göra för greken, men när det krävs ingripanden så känns det tryggt. Hitta en bra partner där bak så kommer defensiven nog sitta.

Spelarbetyg

19 Bernd Leno 5
Svårt att bedöma tyskens kvaliteter efter denna insats, han gör väl knappt en enda räddning, men får se två bollar passera bakom sig - tämligen otagbara.

12 Lichtsteiner 4
Såg rätt blek ut, är även den som är med och ställer vid 4-1 målet - det känns som att Lichtsteiner borde gjort det bättre med tanke på sin erfarenhet.

16 Rob Holding 5
Hade inte allt för mycket att göra, och var ganska osynlig.

5. Sokratis 6
Bäst i backlinjen och levererar en fin passning offensivt när Özil gör 4-0. Läs mer i tankar om.

18. Nacho Monreal 5
Gjorde det han skulle, inte så mycket mer.

11. Lucas Torreira 5
Gör en stabil insats och var nära att göra sitt första mål.

7. Henrikh Mkhitaryan 6
Såg ganska pigg ut var bland de bättre offensivt.

4. Mohamed Elneny 4
Gör en okej match, glänser inte och är ganska anonym.

17. Alex Iwobi 6
Är med och skapar en hel del offensivt - men man frågar sig ibland om han gör sakerna medvetet.

14. Pierre-Emerick Aubameyang 7
Såg väldigt pigg ut och Vorskla kunde verkligen inte hantera honom, kunde lika gärna gjort ett par till.

23. Danny Welbeck 6
Hamnar i målprotokollet och gör en okej insats.

10. Mesut Özil 6
Gör mål och såg fräsch ut.

29. Matteo Guendouzi 6
Forsätter att göra det bra på mittfältet. 

55. Emile Smith Rowe 6
Pigg och företagsam, Smith Rowe är en spännande talang.