Medlemmar: 8540 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Sol är en av två Campbell som nätat för Arsenal i Portugal. Kevin den andre.

Arsenal har aldrig vunnit i Portugal

ons 24 okt 2018 kl 16:41

Fem matcher - ingen seger. Det är Arsenals facit i UEFA-matcher i Portugal. Bryts den negativa trenden på torsdag?

Det är dags för Europa League igen. Arsenal, som reste till Lissabon idag, har två raka segrar i turneringen. Värre är det historiskt om vi kikar på UEFA-matcher på portugisisk mark.
Gunners har spelat fem matcher i landet.
Facit: noll vinster, två kryss, tre förluster.

På dessa fem matcher har klubben bara gjort två mål. Båda gångerna har målskytten hetat Campbell. 2010 var det Sol Campbell som nickade in Gunners mål mot Porto och 1991 var det Kevin Campbell som nätade mot Benfica.
Arsenal och torsdagens motståndare Sporting har aldrig möts innan.

Här är alla Arsenals UEFA-matcher i Portugal:

23 oktober 1991 - Benfica v Arsenal 1-1
Mål: Kevin Campbell.
Som ligavinnare fick Arsenal spela Europacupen säsongen 1991/92. Detta var första gången sedan Heysel 1995 som engelska lag fick vara med i Europacupspelelet. Gunners slog Austria Wien i den första omgången, men i rundan efter tog det stopp mot Benfica. Efter 1-1 på Estadio da Luz vann portugiserna med 3-1 på Highbury. Colin Pates gjorde Arsenals mål.

6 december 2006 - Porto v Arsenal 0-0
Sista gruppspelsmatchen i Champions League. Båda lagen skulle gå vidare vid kryss och Arsenal skulle då vinna gruppen. 0-0 blev det på Estadio do Dragao. Thierry Henry var avstängd och Robin van Persie på bänken. Arsene Wenger valde Adebayor som ensam forward och stoppade in Flamini för att säkra poängen. Det gick vägen.

10 december 2008 - Porto v Arsenal 2-0
Tack vare Nicklas Bendtners sena mål i matchen innan mot Dynamo Kiev var Arsenal redan vidare till kvartsfinal innan matchen. Då passade Arsene Wenger på att vila Fabregas, van Persie, Nasri, Adebayor, Toure, Sagna och Clichy. Det blev som väntat förlust - 0-2.

17 februari 2010 - Porto v Arsenal 2-1
Mål: Sol Campbell
Åttondelsfinal i Champions League. En match jag såg live i Porto. En usel insats av Arsenal. Främst av keeper Fabianski. I Arsenal Swedens podcast avsnitt 269 tas denna match upp då vi pratade om comebackande Arsenalspelare. För det var Sol Campbell som gjorde Gunners mål i matchen. I returen vann Arsenal komfortabelt med 5-0 i norra London och gick vidare.

20 november 2010 - Braga v Arsenal 2-0
Chockförlust lös rubriken på Arsenal.se. Men trots nederlaget gick Gunners vidare i Champions League. Dock som tvåa i gruppen som även innehöll Shaktar Dontesk (gruppetta) och Partizan Belgrad.

Senaste matchen totalt som Arsenal spelade i Portugal var en träningsmatch 2011 mot Benfica.
Resultatet då?
Förlust 1-2.