Medlemmar: 8706 st.

Alexandre Lacazette räddade en poäng i matchen mot Liverpool.

Lacazette räddade rättvist kryss

lör 3 nov 2018 kl 20:54

Arsenal såg ut att gå mot en ny förlust i ett möte mot ett av topplagen när Liverpool tog ledningen i andra halvlek. Men Lacazettes tjusiga kvittering räddade en poäng kvar på Emirates - och Arsenal är nu obesegrat i nio raka ligamatcher.

Matchhändelser
1: Arsenalspelarna har på sig svarta sorgeband med Leicester-räven på för att hylla klubbens nyligen omkomna ordförande Vichai Srivaddhanaprabha.
2: Kommentatorerna är satta på mute. Skönt.
3: Kommentatorerna är tillbaka. Synd.
4: Kolasinac får in bollen framför mål där Lacazette skarvar bollen mot mål. Alisson i målet är ba med och räddar.
9: Torreira tappar boll på mittplan vilket leder till att Wijnaldum får ett skottläge. Kolasinac stör dock Liverpoolmittfältaren och avslutet är långt utanför.
14: Xhaka slår en boll i djupled och Özil hoppar över den. Bollen går till Aubameyang som via en försvarare skjuter bollen till hörna. Xhaka avslutar sedan efter en hörnvariant, men får ingen vidare fart på avslutet.
16: Aubameyang slår ett inlägg mot Mkhitaryan som når bollen före Alisson. Nicken ser ut att gå mot mål, men smiter ett par decimeter utanför.
18: Firmino får bollen i djupled och lyfter den förbi Leno, men bollen går i stolpen. Mané sätter returen i nät, men han bedöms vara offside i förstaläget.
23: Van Dijk dröjer sig kvar på offensiv planhalva efter en hörna och får en boll i djupled av Salah. Holländaren är fri mot Leno, men tysken kommer ut snabbt och räddar. Mustafi får sedan undan returen.
24: Mycket Liverpool nu. Robertson får ett skottläge till vänster om Leno, men Arsenalmålvakten räddar igen.
25: Bellerin testar att skjuta från distans, men bollen går en bra bit utanför.
28: Halvchans för Arsenal sedan Kolasinac fått in bollen framför mål och Alisson boxat den rakt ut framför mål. Mkhitaryan är först på bollen, men får inte till något avslut.
31: Özil lägger fram bollen till Mkhitaryan som skarvar den vidare till Aubameyang vars avslut på nytt täcks ut till hörna.
38: Xhaka hittar Özil som skarvar fram bollen till Lacazette som får ett bra läge till höger om Alisson. Avslutet går dock utanför den bortre stolpen.
40: Arsenal har en boll inne i mål sedan Holding nickat fram den till Aubametyang efter en frispark. Det döms dock bort på grund av offside.
45: Van Dijk når högst på en frispark då Leno kommer ut ögonblicket för sent. Bollen är på väg mot det öppna målet, men går i stolpen och ut. Arsenalförsvaret får undan bollen till en resultatlös hörna.

Andra halvlek:
52: Fabinho inleder halvleken med två fula kapningar av Lacazette respektive Torreira. Vid det senare tillfället blir det gult kort för honom.
61: 0-1. Mané kommer runt på vänsterkanten och skickar in bollen framför mål. Leno får fingrarna på bollen och stöter ut den framför mål där den via Holding går till Milner. Engelsmannen avslutar behärskat i mål.
63: Torreira får fritt fram att löpa mot mål och får plötsligt ett bra skottläge. Hans avslut går rakt på Alisson som räddar till hörna.
64: Milner blir liggande efter att ha skallat ihop med en medspelare. Tre minuters paus i spelet.
68: Mkhitaryan byts ut och Iwobi ersätter.
69: Mané är några hundradelar för sen när Salah försöker hitta honom vid den bortre stolpen efter en omställning. Firmino är inte långt ifrån att nicka in hörnan som följer.
73: Byte Arsenal. Ramsey in och Aubameyang ut.
74: Van Dijk får helt ostört gå upp och nicka på en hörna. Leno gör en jätteräddning.
76: Iwobi tar sig förbi ett par spelare på vänsterkanten men hittar ingen medspelare framför mål med inlägget.
80: Liverpool byter in Shaqiri och tar ut Firmino.
81: Welbeck ersätter Kolasinac.
82: 1-1! Iwobi hittar Lacazette i djupled som utmanas av Alisson i ryggen. Fransmannen vänder dock om och skruvar snyggt in bollen i borte hörnet.
88: Arsenal pressar på och bollen hamnar hos Özil till vänster om straffområdet. Han hittar Bellerin som får ett bra skottläge och försöker träffa krysset. Bollen smiter dock utanför med ganska god marginal.
94: Salah ersätts av Matip.

Tre tankar om matchen
Framsteg - men inte framme
Unai Emerys är ett pågående utvecklingsprojekt. Det är värt att bli påmind om efter en match som denna. Vi behöver dock inte bli påminda om hur Arsenals matcher mot de andra topplagen brukar sluta, så med det i bakhuvudet får detta ses som ett stort steg framåt. Liverpool är obesegrat i ligan och har hyllats under hösten och idag var The Gunners väl så bra och att det till slut blev oavgjort är klart välförtjänt. Med lite flyt och bättre skärpa i de avgörande lägena hade Arsenal mycket väl kunnat vinna.

Passningsspelet lyfter med Leno
En förutsättning för att Arsenals taktik att spela passningsspel från försvaret och framåt är att målvakten klarar av spelet. Cech spelade visserligen upp sig efter en svajig inledning, men med Leno på planen blir nivån snäppet högre. Hans chipp till Xhaka i första halvlek höll Özilklass. Till och med mot gegenpressens själutnämnda världsmästare höll passningsspelet hög klass, bortsett från en del slarv, och mycket beror på Lenos trygga fötter.

Vikten av spets
I den här typen av matcher avgör ofta de stora spelarna. Lacazette övertygade inte alltid om att han var en anfallare att sortera in under den kategorin under förra säsongen, men den här hösten har han klivit fram allt oftare. Dagens mål var ett riktigt strikermål och tar honom upp till fem gjorde mål den här säsongen och det tar honom jämsides med förra säsongens målkungar Kane och Salah. Att Aubameyang - som byttes ut alldeles för tidigt - dessutom toppar skytteligan förstärker ytterligare tesen om hur viktigt det är att ha spelare som sticker ut.

Spelarbetyg
19. Bernd Leno 6
Ett par tveksamma ingripande, bland annat vid målet. Gjorde samtidigt flera riktigt kvalificerade räddningar. Måste slipa bort de där misstagen för att vara helt säker på att behålla sin plats.

2. Hector Bellerin 6
Säker defensivt och bidrog med fina löpningar framåt. Men kommer han någonsin hitta säkerheten framför mål? Chanserna kommer han ju till.

20. Shkodran Mustafi 6
Stod för ett antal bra brytningar och kändes säkrare än på länge. Finns fortfarande en del saker att slipa på, men detta var ett fall framåt.

16. Rob Holding 7
Otur vid målet, men nu visade Holding att han är en mittback att räkna med vid första riktiga testet mot ett topplag.

31. Sead Kolasinac 5
Hade svårt att hänga med Salah stundtals, men spelade också aggresivt och visar att han är farlig framåt.

11. Lucas Torreira 8
Bortsett från ett par felpassningar och han inte lyckades förvalta chansen han fick i andra halvlek var det en fläckfri insats från mittfältaren. Visar gång på gång hur viktigt han kommer bli för Arsenal - och redan är.

34. Granit Xhaka 6
Fungerar bra i samspel med Torreira. Kändes säker i passningsspelet och har det fysiska spelet som krävs i en sådan här match.

7. Henrikh Mkhitaryan 4
Var med och skapade en del chanser i första halvlek, men var alldeles för anonym under för stora delar av matchen.

10. Mesut Özil 5
Glänste till då och då, men fick inga stora ytor. Vi vill se honom mer i toppmatcherna. En fråga som väcks: Har han nickfobi?

14. Pierre-Emerick Aubameyang 5
Kom till en hel del chanser men lyckades inte skapa tillräckliga ytor åt sig själv för att få möjlighet att avsluta ostört.

9. Alexandre Lacazette 7
Är ett ständigt hot i anfallsspelet och sysselsatte Liverpoolförsvaret hela matchen. Målet var en pärla i världsklass.