Medlemmar: 3158 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Lacazette och Welbeck efter målet som gav en poäng mot Liverpool.

Krönika: Det är skillnad på oavgjort och oavgjort

sön 4 nov 2018 kl 16:01

Hur kan två oavgjorda resultat kännas så annorlunda? I den här krönikan försöker jag resonera kring hur ett oavgjort resultat kan innebära så mycket mer än en poäng.

22 december 2017, Arsenal - Liverpool, 3-3, 1 poäng.
3 november 2018, Arsenal - Liverpool, 1-1, 1 poäng.
Och ändå var känslan efter slutsignalen igår helt annan än den jag hade efter slutsignalen förra året. Va bra vi var igår! Visst fanns det perioder då vi var mindre bra men jag kan inte komma ihåg att jag någon gång under gårdagens match tänkte “va dåliga vi är”. Någon som vill gissa hur många gånger jag tänkte det under motsvarande möte förra säsongen?

Innan matchen var jag orolig för framförallt två saker - vår backlinje och våra första halvlekar.  Backlinjen på grund av alla skador, och lägg sen till det faktum att att vi inte haft ett fungerande försvarsspel på år och dar. Våra första halvlekar har varit ett bekymmer en längre tid nu, det är som att vi inte börjar spela på riktigt förrän i andra halvlek. Vi har kommit undan med det delvis för att vi som oftast spelat bra när vi väl kommit igång men kanske framförallt för att vi mött lite sämre lag som inte utnyttjat allt det vi bjudit på under de första 45 minuterna. Skulle vi följa samma matchmönster mot Liverpool skulle matchen vara avgjord inom en halvtimme, det var jag säker på.

Efter matchen hade vi inte bara genomfört en riktigt bra första halvlek - vi hade genomfört en riktigt bra match. Vi hade även spelet att försvarsspel som med våra mått mätt var bra. Kanske kan jag till och med sträcka mig till att påstå att försvaret var bra även med andra mått mätt. Självklart fanns det perioder då Liverpool var bättre än oss, men det fanns inte perioder då Liverpool var klart bättre än oss. Det var som det brukar vara i fotbollsmatcher mellan två jämna lag. Ja, två jämna lag, vi höll jämna steg med Liverpool under hela matchen och det är värt mer än en poäng för ett lag som i många säsonger haft väldigt svårt för att hålla jämna steg med de bästa lagen.

Ni känner alla till snacket innan matchen, det vi gjort de senaste månaderna var endast värt något om vi lyckades i matchen mot Liverpool, det var då vi skulle bli testade på riktigt. Även om jag förstår det resonemanget så ger en vinst mot Liverpool lika många poäng som en vinst mot Huddersfield. Precis som en förlust mot Liverpool innebär lika många tappade poäng som en förlust mot Huddersfield. Och oavgjort mot Crystal Palace ger lika många poäng som oavgjort mot Liverpool.

Sedan finns det sådant som inte mäts i poäng, som känslan av att blir utspelade av lagen du vill utmana, inte bara någon gång då och då, utan under flera säsonger. Eller känslan av att se sitt lag stå upp och spela på samma nivå som ett titelutmanade lag. Den känslan kände jag igår, och den är värd betydligt mer än en poäng. Den känslan innebär både tro och energi, inte bara för spelarna och tränarna men även för oss supportrar. Tro och energi kan ta oss långt och jag är övertygad om att känslan efter gårdagens match indirekt kommer resultera i fler poäng i längden.

Om man vill sätta den sidan till kan man tjafsa om hur dåligt det är att vi ens hamnat i en situation då vi är nöjda med ett oavgjort resultat hemma mot Liverpool. Se det som ytterligare bevis på hur djupt vi var sjunkit och tjura över att vi är en storklubb som aldrig kan se det som något positivt att bara ta en poäng på hemmaplan. Jag tänker inte sätta den sidan till. Jag har alltid haft svårt för sådant resonemang “Vi är xxxx, vi ska alltid vara på den här nivån”. Om sport fungerade på det viset hade många av oss tappat intresset för länge sedan. Det är förändringarna, det oväntade och ovissheten som utgör tjusningen med idrotten. Vi har gått igenom förändringar och ovisshet som tagit oss bakåt under flera säsonger, nu får vi vara med om förändringar och ovisshet som verkar ta oss framåt.

Efter slutsignalen igår så var jag glad och faktiskt stolt. De var i och för sig bara ett oavgjort resultat men samtidigt var det mer än så. Nu vet vi att detta Arsenal, Unai Emerys Arsenal, kan utmana de bästa lagen på deras nivå. Vi kan spela bra första halvlekar och vi kan försvara oss. Det var inte perfekt, och självklart skulle en vinst varit ännu bättre, men jag tar gårdagens oavgjorda resultat mot Liverpool framför 2017-års oavgjorda resultat mot Liverpool alla dagar i veckan. Förra säsongens oavgjorda resultat var ett av många steg på en negativ spiral, på vägen längre bort från de bästa lagen. Gårdagens oavgjorda resultat tar oss framåt, ett stort och viktigt steg i en positiv utveckling, på vägen som tar oss närmare de bästa lagen. Det är värt mer än en poäng.