Medlemmar: 8804 st.

Lucas Torreira firar sitt 4-2-mål.

Tung vändning när Arsenal vann derbyt

sön 2 dec 2018 kl 17:31

Ett på förhand stekhett derby levde upp till förväntningarna när Arsenal vände 1-2 i halvtid till en strålande seger med 4-2 mot ett uppgivet Tottenham. Nu är det bara att njuta.

Matchhändelser:
1) Mkhitaryan vinner boll på mittplan och driver längs kanten, skickar in ett inlägg mot Aubameyang som inte får nån träff på nicken.
9) Frispark utanför straffområdet som Xhaka slår in mot mål, Bollen tar på handen på Vertonghen och Mike Dean pekar på straffpunkten.
10) 1–0. Aubameyang sätter säkert dit straffen.
13) Aubameyang får superläge att göra 2–0 när Iwobi hittar honom i straffområdet men bollen kommer lite för långt bakom honom.
18) Vackert anfall av Arsenal när Xhaka hittar ut till Kolasinac på vänsterkanten som i sin tur hittar Iwobi i straffområdet. Avslutet är bra men Lloris gör en fotparad.
23) Son glider igenom Arsenals straffområde och får iväg ett skott som Leno räddar stabilt.
30) 1–1. Dier skarvar in Eriksens frispark vid närmsta stolpen. I samband med Tottenhams firande framför Arsenals avbytare blir det rejält stökigt mellan spelarna men inget kort delas ut.
33) Straff för Tottenham när Son faller i straffområdet. Svårt att se om Holdings tackling verkligen tar på koreanen eller om han faller på eget grepp.
34) 1–2. Kane sätter dit straffen.
37) Varning på Mustafi efter en stämpling på Son.
46) Mustafi försöker sig på en cykelspark efter en hörna men bollen går högt över.
48) Mustafi nickar en hörna mot krysset och Lloris för precis handen på bollen via ribban och ut.

46) Två byten i paus, Mkhitaryan och Iwobi ut. Ramsey och Lacazette in.
48) Farlig inläggsfrispark från Eriksen som Holding precis nickar bort framför Kane.
49) Xhaka får en varning efter en duell med Alli. Kane skjuter frisparken mot mål och Leno får sträcka ut för att tippa bollen över ribban.
56) 2–2. Aubameyang, chans, mål. En smart passning upp mot Ramsey från Bellerin som Walesaren bara förlänger vidare mot Aubameyang. Gabonesen trycker till bollen på första tillslaget utanför straffområdet och Lloris hinner inte ens reagera.
60) Dubbelläge när först Mustafi och sen Torreira skjuter efter en hörna. Mustafis skott räddas på mållinjen och Torreiras stryker förbi ena stolpen.
65) Gult kort på Alli efter en eftersläng på Xhaka.
67) Bellerin slår en passning rakt till Son som vänder upp och skjuter men Leno kan styra undan.
71) Mustafi kliver av efter vad som verkade som en sträckning och Guendouzi kliver in.
75) 3–2. Lacazette får bollen sedan Ramsey vunnit den på mittplan. Han får iväg ett skott utanför straffområdet som via Dier letar sig in bakom Lloris.
78) 4–2. Torreira glider igenom på passning från Aubameyang och sätter säkert dit bollen. Torreira drar av sig tröjan i firandet och tilldelas ett gult kort.
79) Dubbelbyte i Tottenham. Alli och Son ut, Moura och Winks ersätter.
85) Vertonghen åker på sitt andra gula efter en ful tackling på Lacazette blir utvisad.

Tre tankar om matchen:
Aldrig orolig (nästan)
Okej, det kändes inte särskilt bra när Tottenham vände så snabbt till ledning under den första halvleken. Men förutom de 20 minuter där bortalaget hade vinden i ryggen under första halvlek så var det här Arsenals match. Hemmalaget var vassare i passningsspelet, snabbare i offensiven och hetare i duellerna. När väl tempot ökades ytterligare under andra halvlek kändes det som att Spurs inte hade något att sätta emot. Nog blev man lite förvånad över bortalagets insats i matchen. Jag hade nog förväntat mig en mycket hetare insats, men det är möjligt att det var Arsenal som gjorde dem dåliga.

Halvtidsbytena
Inte för att varken Iwobi eller Mkhitaryan hade varit dåliga, men när Emery sätter in Ramsey och Lacazette i paus kan man börja undra vad någon av dem gjorde på bänken från start. Ramsey kommer in och ligger bakom två av tre mål i vändningen och Lacazette sätter matchavgörande 3–2. Arsenal var bättre under inledningen av första halvlek men jagtror ändå att dessa halvtidsbyten gav laget precis den energi de behövde för att forcera under andra halvlek.

Aubameyang. Chans. Mål.
När Thierry Henry gjorde sin stora comeback mot Leeds 2012 kommenterade den engelska kommentatorn hans mål likt: ”Henry. Chance. GOAL!”. Precis så kändes det när Aubameyang fick läge strax utanför Spurs straffområde och kliniskt krutade in kvitteringen. Under hösten har Gabonesens insatser ibland diskuterats som tveksamma och hans mål ibland snackats bort som att han inte gör mål i de stora matcherna. I dag var han kung och var kanske den viktigaste kuggen i Arsenals vändning. Ska såklart inte börja jämföras med Henry redan men att göra en sån här match mot Tottenham ger honom en rejäl skjuts i status hos fansen. Leder skytteligan gör han också med tio mål.

Spelarbetyg:
19 Bernd Leno 5
Tavla på första målet? Möjligtvis men bör också få mer hjälp av backlinjen på den frisparken. Stabil match i övrigt.

16 Rob Holding 5
Slarvigt att gå in så vårdslöst i straffsituationen även om han inte träffar Son. Stabil.

5. Sokratis Papastahopoulos 8
Hade Kane i sin ficka under större delen av matchen. Väldigt imponerande insats.

20. Shkodran Mustafi 7
Stabil i defensiven och hotade väldigt mycket offensivt.

31. Sead Kolasinac 6
Väldigt bra i offensiven.

34. Granit Xhaka 7
Fina bollar och en ledare på mitten.

11. Lucas Torreira 9
Överallt som vanligt på mittfältet. Extremt välförtjänt att han också får sätta dit sitt första mål för klubben.

2. Hector Bellerin 5
Inte lika bra offensivt som Kolasinac och en del slarviga passningar ibland. Blandat med bra insatser.

17. Alex Iwobi 5
Bättre än Mkhitaryan som också blev utbytt i paus. Borde kanske gjort 2–0 strax innan Tottenhams kvittering.

7. Henrikh Mkhitaryan 4
Godkänd insats men inte mer under den halvlek han fick spela.

14. Pierre-Emerick Aubameyang 8
Aubameyang, chans, mål. Vilken spelare Arsenal fått här. Även en fin passning till Torreiras mål.

8. Aaron Ramsey 7
Kommer in och vinner dueller och ligger bakom två mål. Tjänstefel om klubben inte signar nytt kontrakt med honom.

9. Alexandre Lacazette 7
Väldigt het under den halvlek han spelade. Något turligt mål men det lönar sig att skjuta.