Medlemmar: 5368 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Xhaka och Iwobi firar Arsenals första mål

Arsenal krossade Fulham i derbyt

tis 1 jan 2019 kl 18:26

Arsenal inledde 2019 på bästa sätt. Fulham klarade inte av att stå emot ett revansch-suget Arsenal som vann med 4-1 i årets första derby.

Matchhändelser

Första halvlek:
1) Maitland-Niles på språng direkt och tar sig fint när längs högerkanten. Inspelet mot Lacazette täcks undan.
2) Xhaka vinner boll på mitten och sätter Iwobi i en löpning som spelar in till Aubameyang som från ett par meters håll skjuter ett par meter över.
9) Kolasinac trampar ner längs vänsterkanten, kommer hela vägen ner och vinner en hörna. Xhakas hörna går ut över långsidan.
15) Sokratis går upp i hög press, hamnar lite bakom och Sessegnong löper ifrån Arsenal-försvaret. Avslutet utanför, turligt nog.
23) Shurrle slår ett fint inlägg, Kolasinac tappar Sessegnong, men som tur är sparkar engelsmannen i luften och missar.
25) MÅL!! Xhaka öppnar Arsenals målkonto 2019. Kolasinac till Iwobi som lägger in i mitten till Xhaka som kan peta in 1-0 från nära håll. Bedrövligt försvarsspel av Fulham.
30) Shurrle testar skott från distans, men en bit över ribban. 
32) Mitrovic är stark i straffområdet när Shurrle hittar in med en hög boll. Nicken dock rakt på Leno. 
33) Arsenal kontrar och Guendouzi hamnar i skottläge, Rico klarar.
34) Nytt Arsenal-anfall där Iwobi snyggt klackar fram Kolasinac som hittar Xhaka, men denna gång är Fulham med och kan täcka undan skottet. Fint anfall.
36) Sokratis är högt uppe i banan, drar två gubbar och testar skott. Rico klarar och hörna Arsenal - en hörna utan resultat dock.
38) Sokratis felbedömer när Cairney kommer med en löpning och orsakar en frispark. Shurrle tar hand om frisparken, men skottet över.
40) Iwobi med ett nytt fint inspel, denna gång hittar han Aubameyang som nickar strax utanför. Det borde stå 2-0.
42) Xhaka nickar fram till Lacazette som trampar runt Fulhamförsvaret, Rico klarar avslutet. 

Andra halvlek:
46) Byte Arsenal. Mustafi ut och Torreira in.
52) Fulham får en frispark en bit upp i plan. Cairney tar hand om den och hittar Mitrovic som nickar in mot mitten, Sokratis når först och nickar iskallt hem till Leno. Offside avblåst på Mitrovic.
55) MÅL!!! Iwobi till Aubameyang till Kolasinac till Lacazette och 2-1 till Arsenal. Kolasinac och Iwobis kant har verkligen fungerat i offensiven idag.
55) Byte Fulham. Fosu-Mensah ersätter Christie.
58) Xhaka slår en fin lång boll från defensiv planhalva till Lacazette som kommer fri med Rico. Spanjoren klarar denna gång.
61) Dubbelbyte Fulham. Shurrle byts ut mot Kamara och Seri ersätter Cisse.
69) Jätteläge när Fulham slår ett nytt inlägg mot Mitrovic som får hopp nästan ostört. Leno klarar.
69) Mål. Torreira blir nedgjord på mittfältet och Fulham anfaller. Sessegnong hittar Kamara som kan göra 2-1 i öppen kasse.
71) Lacazette spelare fram Aubameyang som är påväg mot ett friläge, men Rico var snabb ut från sin linje och hinner först.
75) Byte! Lacazette får återigen lämna planen, vilket fansen på Emirates visade sitt stora missnöja till, och Ramsey ersätter.
77) Varning. Fosu-Mensah stämplar Xhaka på mittplan och får gult kort.
79) MÅÅÅL! 3-1 Arsenal. Återigen via vänsterkanten när Kolasinac hittar in till Aubameyang som stöter till bollen och träffar stolpen. Ramsey fångar upp returen och placerar in den snyggt i krysset.
82) Guendouzi slår en magisk pass i djupled till Aubameyang som löper sig fri. Men Rico klarar. Bränt en del idag.
83) Byte Arsenal. Saka gör Premier League-debut och Iwobi lämnar planen.
83) MÅÅÅL!!! Sokratis hittar Aubameyang efter en hörna och skyttekungen drar till, via Reams fot och in i mål.
89) Arsenal påväg igenom igen när Torreira hittar Maitland-Niles som inte helt får till avslutet. Fint försök.

Tre tankar om matchen:

Mittfältet saknar något
Det syntes direkt att vi inte skulle anfalla längs mitten idag. När vi startar en match med Xhaka och Guendouzi på mitten, så vet man att det inte riktigt finns den kreativiteten för att anfalla genom mitten. Det fungerade ju visserligen till slut idag, men nästan alla anfall kom istället från vänsterkanten med Kolasinac och Iwobi. Mittfältet behöver en Özil, en Ramsey eller en Cazorla. Lacazette får ibland falla djupt för att plocka upp boll i mitten, vilket visserligen öppnar för Aubameyang som borde gjort minst ett mål till idag. Det är tydligt att varken Özil eller Ramsey är något Emery vill bygga runt och Guendouzi är inte riktigt den typen av spelare heller. En kreativ mittfältare hade inte varit helt fel nu i januari eller i sommar.

En vänsterkant som levererade
Kolasinac och Iwobi var de två som stod för det mesta offensivt för Arsenal idag. De bägge har en fot med i alla målen vi gör och det skapades en hel del riktigt bra lägen från den kanten. Kolasinac var inte helt prickfri i försvaret, men levererar han så i offensiven spelar det inte så stor roll. Fotboll handlar om att göra fler mål än motståndarlaget och det hjälper han till med idag. Offensivt gör de båda två strålande matcher.  Mer av det här vill vi se.

Skönt att vinna övertygande igen
Det är alltid skönt med tre poäng. Och att vinna med 4-1 i ett derby är ännu skönare. Även om det vid 2-1 i ett par minuter kändes lite väl svajigt och försvaret bjöd kanske på ett par för många lägen så spelade vi ändå av den här matchen bra. Efter att ha bränt en rad fina lägen i första halvlek kändes det lite som att detta skulle kunna blivit en sådan där match som får onödigt mycket nerv, men så blev det inte. Aubameyang för mål igen och utökar ledningen i skytteligan. Vi tar tre viktiga poäng som vi verkligen inte hade råd att tappa och är tillbaka på det vinnande spåret efter två matcher utan seger. En skön start på det nya året. 

Spelarbetyg

Leno 7
Har inte en supersvettig match och kan inte göra mycket på målet. Bra med fötterna.

Sokratis 6
Hamnade lite fel vid några tillfällen i första, men är överlag stabil.

Koscielny 6
Fin passningsfot och är stabil överlag. Börjar hitta formen mer och mer.

Mustafi 4
Utbytt i halvtid och gör inte sin bästa match direkt. Kändes lite osäker med bollen och svajig i passningsspelet.

Maitland-Niles 6
Kommer till ett par bra lägen och försöker i offensiven, även om det mesta går via vår vänsterkant, men gjorde en bra insats.

Xhaka 6
Gör mål och visar på fin passningsfot. Fungerar inte riktigt tillsammans med Guendouzi i alla lägen, men en bra insats av mittfältaren.

Guendouzi 5
Orädd som vanligt, gör en del misstag i defensiven men slår ett par riktigt fina bollar. Han och Xhaka är inte optimala tillsammans.

Kolasinac 7
I min bok matchens spelare och är med och skapar nästan allt vi har offensivt. Får en assist med sig och hade en rad fina sekvenser med Iwobi. Defensivt inte helt hundra, i vanlig ordning.

Alex Iwobi 7
Bra match igen av Iwobi som tillsammans med Kolasinac äger vänsterkanten. Assist och hockey-assist - klev fram i en match där vi behövde kreativitet för att komma igenom.

Aubameyang 6
Borde gjort minst två mål men stannade på ett. Utökar i skytteligan, om han nu får behålla detta mål - men det här kan väl inte ens FA bedöma som självmål?

Alexandre Lacazette 7
Auba är bättre när Lacazette spelar, och tvärtom. Gör ett mål idag, är med och öppnar ytor, hämtar boll och gör en bra match. Emerys beslut att plocka ut fransmannen var inte direkt populärt bland fansen.

Torreira 6
Det blir bättre när han kommer in. Ska solklart ha frispark när han blir tacklad i ryggen i det som leder till Fulhams mål. Har fått spela en hel del och kanske bra att han fick vila lite idag. Inte lika elektrisk som vi är vana vid.

Ramsey 6
Det känns så tråkigt att Ramsey är på väg bort från klubben. En bra spelare som ska spela på vårt mittfält. Kommer in och gör ett snyggt mål.

Saka 
Spelade för lite för att bedömas.