Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Fel, Taylor! Spurs borde aldrig fått straff i lördagens derby.

Gallagher: "Fel att ge Kane straff"

mån 4 mar 2019 kl 17:11

Det har varit ett väldans snack om det var rätt eller fel att ge Tottenham straff i derbyt i lördags. Nu säger förre domaren Dermot Gallagher i Sky att Anthony Taylors beslut var inkorrekt.

Christian Eriksen skickade in en frispark med dryga kvarten av derbyt i lördags på Wembley. Arsenal ledde med 1-0. Några sekunder senare blåste domare Anthony Taylor straff till Tottenham efter att Harry Kane fått sig en tryckare i boxen av Shkodran Mustafi.
När repriserna spelades upp syntes tydligt att Spursanfallaren var offside.
Linjedomaren hann inte med och såg inte att Kane, och ett par hemmaspelare till, var offside.

Den stora debatten sen drog igång när någon lustläst regelboken och hittat följande i avsnittet om offside:
"If a player in an offside position is moving towards the ball with the intention of playing the ball and is fouled before playing or attempting to play the ball, or challenging an opponent for the ball, the foul is penalised as it has occurred before the offside offence."

Så var det rätt att ge Tottenham straff - för den onödiga tacklingen av Mustafi var väl en förseelse i sig?
Eller gjorde Taylor fel och skulle ha blåst av för offside?
Nu ger den förre Premier League-domaren Dermot Gallagher sin syn på det i Sky:
- Det är definitivt en foul. Jag tror att problemen börjar med att den assisterande domaren inte är i rätt startposition och hamnar sedan efter. Han ser inte att Kane utmanar om bollen och för att han inte ser det så vinkar han inte för offside. Men när Kane går för bollen blir han aktiv och involverad i spelet och därför skulle det ha varit offside.
- Om jag tar tag i en spelare när frisparken tas och du inte hade gått för bollen skulle det ha varit straff. Eftersom Kane utmanar om bollen, en ledtråd är att han är i luften. Det visar att han går för bollen, och om han går för bollen, så motsäger det den första biten.
Ni kan se målet och hur Kane gick mot bollen här.

Mark Clattenburg är dock av en helt annan åsikt. I Daily Mail skriver han att Taylor hade rätt angående Tottenhams straff - men fel på den han gav Arsenal i slutminuten.