Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Andre Gomes styrde bort Mkhitaryan och Guendouzi i söndags när Arsenal föll igen på bortaplan.

Krönika: Är vi värda Champions League?

tis 9 apr 2019 kl 13:22

Ännu en bortaförlust i helgen. Moji Heydari funderar över om Arsenal kommer klara av slutspurten och ta sig till Champions League.

Hemma v Borta

På hemmaplan har Arsenal tagit 44 poäng på 17 matcher. Det ger ett snitt på 2,59 poäng per match.

På bortaplan är det något helt annat. Där har Unai Emerys lag tagit 19 poäng på 15 matcher. Det är 1,27 poäng per match.

Det är nånting med att stå i duschen när första strålen träffar kroppen på morgonen. Man har en lugn stund för sig själv djupt försjunken i tankar innan kropp och själ vaknar till liv.
Jag är nog inte den enda supportern som bankar huvudet mot (dusch)väggen efter varje bortamatch och inte heller den enda som ställt sig frågan hur det kan vara så stor skillnad på att spela hemma och borta?

Lika imponerande som vårt facit är på hemmaplan, lika oroväckande är det på bortaplan. Vi har sex matcher kvar att spela i Premier League den här säsongen och fyra av dem är på bortaplan.
Jag och Teo pratade i vår senaste podd om hur vi har topp fyra-platsen i våra egna händer, där vi båda var väldigt optimistiska. Men efter matchen mot Everton kan man inte låta bli att klia sig i huvudet och ställa sig frågan om vi ens är värda att spela Champions League?

Vi behöver inte gå in i djupare analys av matchen mot Everton än att vi hade 23 skott mot oss, jag menar, det är ändå Everton. Man kan vrida och vända och analysera i timmar men det enkla svaret är att spelarna själva vet att de är dåliga på bortaplan och tyvärr verkar våra motståndare också veta det. Everton var intensiva, aggressiva och mycket tuffare i närkamperna och som allt ofta så vek våra spelare ner sig varje gång. Vi var nästan alltid tvåa på bollen, förlorade tacklingarna och hade ingen ledare på plan. Vi hade tio fina minuter när Ramsey kom in i matchen i andra halvlek och gjorde just alla de sakerna som jag har nämnt, men som oftast är det väldigt svårt att vinna matcher på egen hand.

På Emirates känns vi trygga och med 60 000 på läktarna i ryggen har vi ett otroligt bra facit den här säsongen. Det vet både vi och motståndarna. Vi gör oftast första målet och tar tag i taktpinnen. Vi har slagit Spurs, Chelsea och Manchester United och motståndarna har respekt för oss, men det är som bortblåst så fort spelarna hamnar utanför deras “comfort zone”.

Jag vet inte om vi har det som krävs den här säsongen för att börja vinna våra bortamatcher, men det jag vet är att Watford borta kommer bli minst lika tufft om inte ännu tuffare än Everton. Om vi ska ha en chans att få med oss några pinnar hem är det viktigt att vi visar “Cojones” framförallt lite karaktär! De kommer gå ut och vara väldigt tuffa mot oss och fortsätter vi vika ner oss är det tack och adjö för den här säsongen också.

Jag är glad att jag inte är Unai Emery just nu, men om han skulle dyka upp in i duschen hos mig imorgon och fråga om råd, skulle jag säga: se till att värva spelare med karaktär som kan vinna bortamatcher till nästa säsong.