Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Christian Backevik

På denna eleganta arena långt bort som bara den ska EL-finalen spelas. Inte många som är nöjda med det.

Krönika: Finalcirkus - precis som vanligt

sön 12 maj 2019 kl 14:18

Efter 13 år är Arsenal äntligen i en europeisk cupfinal. Men vad har vi egentligen att jubla åt? Det går knappt att ta sig dit, hotellen är svindyra och klubbarna får minimalt med biljetter.

Pierre-Emerick Aubameyang hann knappt smälla in sitt hattrick på Mestalla så att Arsenal blev klart för final i Europa League innan de första rapporterna dök upp om hur få biljetter klubbarna får till matchen i Baku den 29 maj.
Arsenal är frustrerade och skriver på .com att man verkligen inte är nöjda med 6 000 biljetter som kommer tilldelas av UEFA.
Arenan i Azerbajdzjans huvudstad tar in 64 000 personer.
The Gunners och finalmotståndaren Chelsea får dela broderligt på 12 000 biljetter. För att man ska få ett vettigt perspektiv på hur lite det är så kan nämnas att Arsenal har 45 000 säsongskortsinnehavare och ytterligare 180 000 "medlemmar".

37 500 biljetter har skickats ut till "fotbollsfamiljen" - de som aldrig i livet skulle kunna åka till Baku när det är gruppspelsmatch, de som gnäller över hur tråkigt det är att spela på torsdagar mot lag som Bate Borisov och Östersund, men som gärna kliver in nu och ser en bra och spännande match.
14 500 plåtar tar UEFA själva hand om som man fördelar till de som är partners. Ni kan säkert gå in på Biltema och köpa tio tvättsvampar och sen ha chansen att kunna vinna en hel resa till finalen. Eller varför inte spela en slant på hur många inkast det blir i en rumänsk division 3-match. Då kan man säkert också nypa en plåt till finalen.

Nu kanske det ändå inte spelar så stor roll att Arsenal och Chelsea bara får 12 000 biljetter för det är väl snudd på enklare och billigare att åka till månen än vad det är att ta sig till Baku.
Jag var själv där i höstas när Arsenal vann med 3-0 mot Qarabag. Det var ingen större trängsel vare sig till bortaingången eller till anslutningsflyget i Istanbul.
Det ser lite annorlunda ut när man kollar priser och tider för flyg mellan Stockholm och Baku nu.
Hur illa det är från London törs jag inte ens fundera på.

Men sådana här saker skiter UEFA fullständigt i. De kan säga vad de vill, men det är glasklart. Lägger man en final i Azerbajdzjan när finallagen till 99,99% kommer från England, Tyskland, Spanien, Italien eller Frankrike då vet man att fans som går på matcher inte kan bli mer bortprioriterade.
Liverpools tränare Jürgen Klopp undrade på fredagens presskonferens vad personerna i beslutsfattande position på det europeiska förbundet käkar till frukost när man fattar sådana här beslut.
I will tell you, Jürgen. Sedelbuntar.
Baku är en vacker, annorlunda stad som jag är glad att jag besökte i höstas. Och det är verkligen inget fel på arenan, den håller på alla sätt. Men att placera en final 450 mil från klubbarnas hem är inget annat än ett stort skämt.

Sedan dess har hemsidor och sociala medier fyllts med texter från de deltagande klubbarna, från stora fansorganisationer och inflytelserika fans. Det är fel, det är oansvarigt, det är vansinnigt och så vidare. Det är fel på tilldelningar, för även om Liverpool och Tottenham, som spelar Champions League-final i Madrid, får mer biljetter än vad vi (Arsenal och Chelsea) får ihop så är det grinigt.
Det är fel på priserna.
Hotellen chockhöjs.
Och det finns inga flyg.
Jag delar helt den kritiken, men allt det här borde ha skeppats ut långt tidigare. Att kunna påverka något nu är kört. Jag skulle vilja att klubbarna för länge sedan hade gått ihop och sagt till UEFA att vi tänker inte spela i Baku. Vi tänker inte gå med på att finallagen får 12 000 biljetter när arenan tar in 64 000. Ska vi vara med på det här ska finalerna spelas på rimliga ställen dit fans kan ta sig och vi ska ha 80 procent av biljetterna. Det är fansen som gör festerna, det är fansen som lever för sina lag, det är de som ska gå på finalen.
Punkt slut.
Dessutom kommer rapporter att det brittiska utrikesministeriet varnar för att terrorattacker är troliga och hur blir det med Henrikh Mkhitaryan? Kommer UEFA kunna garantera armenierns säkerhet så att han kan resa med laget och spela finalen?

Kanske hade det varit enklast att bara spela finalen på Wembley.
Då kunde de flesta ta tuben dit.