Medlemmar: 4745 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Arsenal vände och vann mot Anderlecht.

Magisk vändning gav första triumfen

tor 23 maj 2019 kl 16:45

Arsenals första Europatriumf kom i föregångaren till dagens Europa League - Inter-Cities Fairs cup. Detta efter en klassisk vändning mot Anderlecht.

Arsenal v Anderlecht 4-3

Turnering: Inter-Cities fairs cup
Manager: Bertie Mee
Match 1
Plats: Constant Vanden Stock Stadium, Anderlecht
Datum: 22 april, 1970
Målskyttar: 1-0 (25) Devrindt, 2-0 (30) Mulder, 3-0 (74) Mulder, 3-1 (82) Kennedy

Arsenals laguppställning:
1. Wilson
2. Storey
3. McNab
4. Kelly
5. McLintock (Kapten)
6. Simpson
7. Armstrong
8. Sammels
9. Radford
10. George (Ut 77)
11. Graham
Avbytare
12. Kennedy (In 77)

Match 2
Plats: Highbury, London
Datum: 28 april, 1970
Målskyttar: 1-0 (25) Kelly, 2-0 (75) Radford, 3-0 (76) Sammels
Arsenals laguppställning:
1. Wilson
2. Storey
3. McNab
4. Kelly
5. McLintock (Kapten)
6. Simpson
7. Armstrong
8. Sammels
9. Radford
10. George
11. Graham

Det finns de som hävdar att Inter-Cities Fairs cup inte är en officiell titel i europacupsammanhang, då den aldrig spelades under Uefas paraply. Den brukar dock nämnas som föregångaren till Uefa-cupen, som startades säsongen 1971-72. Turneringen startades med syfte att göra reklam för handelsmässor runt om i Europa och till en början fick bara lag från städer som arrangerade mässor vara med. Mot slutet av cupens existens kunde dock lag kvalificera sig genom att sluta i toppen av den nationella ligan.

Arsenals första smak på europeisk klubbfotboll kom säsongen 1963-64 då klubben debuterade i Inter-Cities Fairs cup, men det äventyret slutade i andra omgången i och med en förlust mot RFC Liege. Sex år senare var The Gunners tillbaka i samma turnering - nu med mer lyckosamt resultat.

Efter att ha besegrat nordirländska Glentoran, portugisiska Sporting och franska Rouen lottades Arsenal mot numera insomnade klubben Dinamo Bacău från Rumänien. Där gjorde Londonlaget processen kort och vann med 9-1 över två matcher, vilket ledde fram till semifinal mot Ajax. Arsenal vann första matchen mot den nederländska storklubben (som redan då visade att de gärna viker ner sig totalt i semifinaler) med 3-0 på Highbury och kunde därmed kosta på sig en 1-0-förlust i returen.

I finalen svarade belgiska Anderlecht för motståndet och Arsenal inledde på bortaplan. Belgarna, med svenske Thomas Nordahl i laget, tog ledningen i den 25:e minuten genom Devrindt och ökade fem minuter senare på till 2-0 genom Mulder. När samma spelare gjorde 3-0 med kvarten kvar av matchen såg det riktigt mörkt ut för Arsenal inför returen på Highbury. I den 77:e minuten bytte managern Bertie Mee ut Charlie George och tog in Ray Kennedy, och det visade sig vara ett lyckat drag då inhopparen gjorde det så viktiga bortamålet - det var i den här turneringen som bortamålsregeln infördes - och fastställde slutresultatet till 3-1.

Det var uppförsbacke för Arsenal inför returen. Drygt 50 000 personer hade tagit sig till Highbury den tisdagskvällen och fick uppleva en strålande vändning av dubbelmötet. Efter 25 minuter i den första halvleken sköt skotten Eddie Kelly in 1-0 från distans sedan han fångat upp andrabollen efter en hörna. Bortalaget höll sedan tätt när Arsenal tryckte framåt, men när 15 minuter återstod hittade Bob McNab John Radford vid den bortre stolpen med ett långt inlägg från vänsterkanten. Radford nådde högst på bollen och nickade in 2-0. Bara minuten senare hittade Charlie Georges lyra fram till Jon Sammels som tog ned bollen på bröstet och placerade in 3-0 i målvaktens högra hörn framför ett kokande North Bank. Klubbens första titel sedan 1953 var därmed säkrad.

Denna framgång triggade sedan Arsenal att följande säsong ta hem klubbens första liga och FA-cupdubbel och skrev för alltid in managern Bertie Mee och spelare som Frank McLintock, Bob Wilson och George Graham i historieböckerna.

Arsenal spelade som regerande mästare i turneringen även under säsongen 1970-71, men då föll man i kvartsfinalen mot Köln - givetvis på grund av bortamålsregeln.