Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Özil på uppvärmningen innan första Premier League-matchen borta mot Sunderland

Dick Law om värvningen av Özil

tor 4 jul 2019 kl 12:55

Mesut Özil värvades på deadline day 2013 för rekordpengar. Nu berättar Arsenals förhandlare Dick Law om dealen.

Det var på kvällen den 2 september 2013 och bara timmar på kvar på transferfönstret när Arsenal till slut fick till dealen med Real Madrid för att plocka Mesut Özil till norra London.
The Gunners slantade upp rekordpengar - £42,5 miljoner för mittfältaren.
Bakom kulisserna jobbade Dick Law, förhandlare i Arsenal på den tiden, hårt. Nu, sex år senare, berättar han för Goal om detaljerna bakom affären.

- Det var en fantastisk affär att vara inblandad i, säger Law som kom till Arsenal 2009.
- Men historien om Özil kallas egentligen historien om Gareth Bale.
2013 var sommaren när Real skulle gå all in på Bale. Walesaren skulle bli dyr, mycket dyr att köpa loss från Tottenham och det kunde Arsenal dra nytta av.
- Real Madrid betalade extraordinära pengar för honom och gav honom ett kontrakt ut över det vanliga vilket innebar att de behövde sälja någon. Så det var Bale som ledde oss till Özil. Vi fick signaler från Real att de hade spelare till salu så jag flög för att träffa Jose Angel Snachez (general manager) och han sade att de övervägde att sälja Karim Benzema eller Angel Di Maria. Jag ringde Ivan (Gazidis) och Arsene. Vi var alla försiktiga och skeptiska, men vi visste en sak efter mötet och det var att de behövde sälja.

När Gazidis, som var i Istanbul för Arsenal Champions League-möte med Fenerbahce, hade anlänt till Madrid väntade ett nytt möte.
- Vi satte oss ner med Jose Angel som sa att Ancelotti (som tränade Real då) inte ville sälja varken Benzema eller Di Maria. Men han kunde tänka sig att sälja Mesut Özil. Och för att göra en lång story kort så var Arsene intresserad av den typen av spelare på mittfältet, men vi visste inte var Özil stod i det hela. Vi bad att få prata med honom, men Madrid sa att de ville göra det först. Jag tror inte att det var ett trevligt samtal för Özil. Sedan snackade vi med honom de flög över till London för ett möte.

Förhandlingarna löpte på, men det fanns två problem. Det var bara 48 timmar kvar på transferfönstret och Tottenhams Daniel Levy hade inte sanktionerat Bales flytt. Walesaren var redan i Spanien och var nervös. Arsenal visste att Tottenham inte kunde få reda på förhandlingarna med Özil.
Som grädde på moset väntade dessutom ett north London derby.
- Vi behövde få klart dealen med Madrid. Ivan var där och jag var med Özil i München och det var på morgonen innan derbyt när Ivan ringde mig. Han sade att han inte kunde ta sig tillbaka till London till matchen för att han hade saker kvar att göra. Men en av oss behövde vara i "directors' box" annars skulle Daniel Levy bli nervös. Jose Angel hade sagt till Ivan att Levy hade ringt in ett sista krav i Baledealen och det var att Real inte kunde sälja några spelare till Arsenal. Ivans svar var att Levy bluffade för han hade redan spenderat Balepengarna. Men han ville inte ta någon risk och frågade mig om jag kunde ta mig från München till London för att vara på matchen. Så, jag tog ett flyg klockan 11 och bytte om på vägen. När jag vandrade in i boxen såg jag Franco Baldini och Levy och de undrade vad jag gjorde. Jag svarade att det var derby och det ville jag inte missa.

Arsenal vann matchen med 1-0. Law flög omgående tillbaka till München för att göra klart dealen med Özil - som behövde vara klar 23.00 dagen efter. Arsenal gjorde sitt bästa för att hålla allt under radarn.
Ett oväntat problem dök då upp.
Lukas Podolski.
Mitt under Özils läkarundersökning dök Poldi upp för att köra rehab.
- Han gjorde den på Wohlfahrtkliniken i München och självklart försökte vi göra det diskret. Vi träffades där, men när vi gick in var Podoslki där för att få behandling. Direkt ringde jag Arsene och sade att nyheten kommer vara ute snart för Lukas kan inte vara tyst ens en bra dag.
- Ordföranden fick sedan nyheter att Manchester United försökte kliva in och få till en deal. Ivan bad mig då punktmarkera Özils pappa och rådgivare i München.

- Jag fick sitta mellan 10 och 23 i baren på Four Seasons med samtal från kontraktsteamet med frågor om ena klausulen efter den andra. Till slut fick ordning på allt och skickade över till Özil för påskrift. Det här gjordes medan Özil var med det tyska landslaget så vår access till honom var begränsad. Men vi fick det klart, säger Law som lämnade Arsenal hösten 2017.