Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

AST och andra supportergrupperingar skriver nu till UEFA för att slippa ha finaler på ställen som Baku där Europa League-finalen spelades.

Arsenal i gemensam aktion mot UEFA

tor 4 jul 2019 kl 22:40

Europafinaler och en europeisk superliga. Det är två saker som Arsenal Supporters Trust nu tycker till om.

I samband med Europa League-finalen så har supporters trust-föreningarna för Arsenal, Liverpool, Chelsea samt Tottenham gått samman i gemensam sak mot UEFA. Det man vill försöka åstadkomma är ett rimligare val av plats där man förlägger finalerna och även en mer rättvis prissättning. Både vad gäller tilldelning och priserna på biljetterna samt kostnaden för resor med mera till det land där UEFA har valt att anordna finalerna.
Supporterföreningarna försökte redan till årets final att ta upp detta med UEFA och deras sponsorer, men svaret blev kort och gott att det var försent för att några ändringar skulle kunna genomföras.
Förslaget från finallagens supportrar är att man skulle få en bättre tilldelning av biljetterna, få en mer rättvis prissättning på biljetterna, att matchen ska spelas på en rimlig plats och som har en lämplig publikkapacitet och att värdstaden har en god infrastruktur så att tillresta supportrar kan ta sig till och från arenan på ett enkelt och säkert sätt.

Supporterföreningarna har tillsammans arbetat fram en motion bestående av sex punkter.

1. Tilldelning av biljetter
80 procent av biljetterna ska tilldelas finallagen, 40 procent vardera. De återstående 20 procenten ska fördelas på sponsorer, övriga fotbollsfamiljen, VIP och en mindre allmän försäljning.

2. Överkomliga priser
Prissättningen ska vara rättvis och överkomlig. Minst 45 procent av biljetterna ska kunna köpas i den lägsta priskategorin, 70 Euro (2019 års prisbild).
Olika priskategorier bör finnas för att ge fansen möjlighet till val av var man vill sitta.

3. Arenans kapacitet
En arena med större publikkapacitet bör väljas. Detta skulle i sin tur leda till fler biljetter för både de deltagande lagens supportrar såväl som för de övriga fotbollssupportrarna.
Förslaget är att arenan som står värd för Champions League-finalen ska ha en kapacitet på 75 000 personer medan arenan för Europa League-finalen ska kunna ta in 60 000 personer.

4. Faciliteter och tillgänglighet
Högsta standard vad gäller tillgängligheten för personer med funktionshinder krävs både inne på arenan och på vägen dit. Det ska finnas ett tillräckligt antal offentliga toaletter och detsamma gäller för kiosker som serverar mat och dryck. Arenan ska även ha möjligheten att hantera e-biljetter och den får inte ha blivit bötfälld av UEFA för något supporterrelaterat på 24 månader innan arenan valdes att stå värd för finalen.

5. Infrastruktur
Finalerna ska hållas i en stad med utmärkta kommunikationer mellan flygplatser och tågstationer inom rimliga avstånd. Det ska även finnas hotell och andra övernattningsalternativ för att tillgodose ett stort antal tillresta besökare.

6. Jämställdhet
Värdländerna ska kunna garantera och stå för mänskliga rättigheter och jämställdhet för alla. Det ska finnas en offentlig, uttalad policy som garanterar att ingen diskriminering eller restriktioner förekommer för deltagande för vare sig deltagande spelare eller supporter.

Nu har även Arsenal Supporters Trust, AST, skrivit ett brev till Arsenal FC i vilket man motsätter sig förslaget om en europeisk superliga, European Super League. Förslaget innehåller en rad ändringar som man tycker borde genomföras (ni kan läsa brevet här)
Arsenal svarade per omedelbart och förklarade att man inte har något stöd för förslaget i nuläget, utan att man står helt bakom Premier Leagues uttalande i frågan, (ni kan läsa uttalandet här).
AST kommer att fortsätta kämpa för förslaget för att få till "grundläggande ändringar" som man uttrycker det, samtidigt som man är nöjda med ett direkt och snabbt svar från Premier League.