Medlemmar: 6347 st.
Visa menyn

Foto: Pierre Hertin

Pierre Hertin följde Arsenal över USA på försäsongen. Här är hans rapport.

Rapport: Arsenals försäsong i USA

lör 10 aug 2019 kl 20:21

Arsenal spelar säsongspremiär mot Newcastle på söndagen. Försäsongen är över och här ser Arsenal Swedens Pierre Hertin, som följde laget runt USA, tillbaka på resan över den amerikanska kontinenten.

Under sommaren tillbringar de flesta supportrarna sin tid med att läsa och skriva om transferrykten på sociala medier. Men samtidigt så spelas det en del fotboll också, även om det bara är träningsmatcher. Arsenal har nu spelat klart alla sina försäsongsmatcher och i helgen väntar premiär borta mot Newcastle. Laget har varit på resande fot i nästan en månad redan och de dryga 420km upp till St. James Park kommer kännas som nolltid i jämförelse med turnén man gjort på andra sidan Atlanten under juli.

Senast Arsenal spelade i USA var sommaren 2016 då man gjorde en turné i Kalifornien. Undertecknad var då på plats och såg ett möte med MLS All Stars i San José, före man tog sig ner till Los Angeles och spelade mot Chivas de Guadalajara ifrån Mexiko. Tillsammans med en polare hyrde vi bil och körde då Highway 1 längs med kusten, en väg där vi skulle stöta på polis och stoppas för fortkörning. En lång historia kort, så blev det kallelse till rättegång i Los Angeles men som fick ersättas av en mindre trevlig bot.

Denna sommar var det dags för nya äventyr, denna gång till andra delstater. Tack vare jobbmöjligheter i Florida fanns det inga ursäkter att inte ta sig till några matcher. Resor bokades till Denver, Charlotte, och Washington DC. Tre utav fyra av Arsenals matcher under denna försäsongsturné. Totalt sex flygningar och 10 600km inrest avstånd. Man kan säga vad man vill om försäsongsmatcher och olika sorters turneringar som arrangeras världen över, men det är en fantastisk möjlighet att se laget spela och samtidigt upptäcka nya platser och nya arenor. På både gott och ont så får man även chansen att komma närmare klubben under dessa resor då spelarna deltar i event och välgörenhetsarrangemang med lokala supportrar, mycket mer än vad man gör hemma i London.

A-laget sparkade igång säsongen 2019/20 i Denver, Colorado och ett möte med Stan Kroenkes lag, Colorado Rapids. Laget som tillhör den amerikanska högstaligan, MLS, var inte en del av International Champions Cup som de övriga matcherna i USA. Denna match spelades endast av anledningen till familjen Kroenkes andelar i båda klubbarna. Det var en trevlig tillställning dock och Denver är en fantastisk stad väl värt ett besök. Nära till höga berg med fin natur och möjlighet till skidåkning i världsklass på vintern, och samtidigt en rätt stor stad med många trevliga barer och gågator. I övrigt är väl Denver mest känt i svenska sammanhang för sitt lag i NHL, Colorado Avalanche, där Peter Forsberg spenderade största delen av sin tid i staterna.

Denna resa handlade dock om fotboll och den lokala supporterklubben till Arsenal, Denver Gooners, hade styrt upp flera arrangemang som ledde upp till matchen. På grund av andra ärenden deltog vi endast i pubsamlingen på matchdagen. Vi blev ett hundratal inne på puben The Celtic on Market i downtown Denver. Höjdpunkten för alla som tagit sig hit var när Ray Parlour dök in för några öl. Undertecknad fick äran att köpa en Carlsberg till honom, men var inte först fram med att erbjuda honom dricka. Efter att amerikanarna gett honom flera öl som inte var i hans smak, uppskattades en Carlsberg stort ifrån Romford Pele som gav mig en av hans halvljumna öl han fått av någon annan. Matchen senare på kvällen var inte så mycket att minnas förutom att samtliga målskyttar i 3-0 segern var unga talanger. Att de unga tog chansen skulle bli ett återkommande inslag under resten av denna försäsongsturné.


Dick's Sporting Gods Park. Colorado Rapids-Arsenal 0-3.

It's only Ray Parlour! Den legendariske mittfältaren uppskattade att bli bjuden på Carlsberg.

Efter en vinst i Los Angeles mot Bayern München, åkte laget tillbaka österut med första stopp i Charlotte, North Carolina. Här väntade andra matchen i International Champions Cup och Fiorentina stod för motståndet. Detta möte spelades på Bank of America Stadium som ligger mitt i downtown Charlotte med en kapacitet på 74 000. Vanligtvis är detta hemmaplan för stadens NFL-lag, Carolina Panthers, och arenan var inte ens halvfull denna dag. Det ska dock tilläggas att största delen av arenan och större delen av hela stadskärnan var röd denna dag. Den lokala supporterklubben i Charlotte, Queen City Gooners, hade hyrt en av stadens större pubar för denna match. Supportrar fyllde hela tre våningar plus ett helt torg utanför i solskenet före matchen. Det gick åt mycket dryck i alla dess slag denna dag med en värme på cirka 35 grader i skuggan – det varmaste väder jag någonsin sett Arsenal spela i. Här skulle även laget ta sin tredje raka seger och ytterligare tre mål offensivt samtidigt som Martinez fick hålla nollan defensivt. Noteras ska även göra att Eddie Nketiah stod för två av tre mål i denna match, och detta efter att han avgjort i slutminuterna några dagar tidigare mot Bayern München.

Bank of America Stadium. Fiorentina-Arsenal 0-3.

Sista matchen på årets USA-turné var den största på alla sätt. Jag hade rest tillbaka till Florida dagen efter matchen mot Fiorentina i Charlotte, jobbat heldag under måndagen, och sedan flyg upp till Washington D.C. tisdag morgon. På plats i den amerikanska huvudstaden var Arsenal för att möta Real Madrid. Denna match spelades på mäktiga FedEx Field som är hem för Washington Redskins i NFL. Den har en kapacitet på 85 000 och även om det var långt ifrån slutsålt denna dag var det ändå den matchen med bäst stämning.

Även här hade den lokala supporterklubben tagit initiativ och anordnat flera arrangemang före matchen. DC Armoury och Arlington Gooners hade tillsammans styrt upp möte på en bar i downtown Washington och bussar som skulle ta oss därifrån ut till arenan som ligger i Maryland. Väl ute vid arenan var det tailgating och supporterklubbarna bjöd på grillbuffé och dricka. Tailgating är en amerikansk tradition vid större evenemang – man har sin egen uppladdning på parkeringsplatsen vid arenan där man lagar sin egen mat, oftast grillat, och sedan har man med sig sin egen alkohol. Tror detta var första gången som jag köpt med mig ett eget paket öl före en match med Arsenal. Lite svårt att ställa till med samma tillställning på vägarna kring Emirates Stadium.

Tailgate party före matchen mot Real Madrid i Washington D.C.

Matchen som skulle sammanfatta Arsenals sommar i USA höll hög nivå. Den första halvleken var det ett förvånansvärt stort övertag ifrån The Gunners och man gick till paus med en 2-0 ledning. Lacazette och Aubameyang stod för varsitt mål och det märktes att detta var lite mer på riktigt.

Ett annat Real Madrid dök upp i andra halvlek. En annan växel hade lagts i och vid fulltid hade man tagit ikapp. Mål ifrån Bale och Asensio skickade matchen till straffar som tyvärr spanjorerna vann tillslut. Tycker det kan ställas många frågor om varför man valde att skicka fram flera juniorer i Arsenal, varav en i form av Robbie Burton som blev syndabock. Visst det är en träningsmatch, men för juniorerna som gör sina första minuter i A-laget kan detta sätta spår i självförtroendet.

FedEx Field. Real Madrid-Arsenal 2-2 - förlust på straffar.

Hur som helst, matchen var över och några timmar senare väntade flyg tillbaka till Florida igen. Första flyget vid 06:00 för att kunna gå till jobbet vid lunchtid nästa dag. Det blev över ett dygns vaken tid och sliten var bara förnamnet nästa dag. Efter matchen spenderade jag många timmar på samma pub i centrala Washington. Under hela denna turné spenderades det mesta av tiden med vänner ifrån England som rest över Atlanten för dessa matcher. Denna kväll drack jag tillsammans Bazzo, mer känd för att alltid bära halva hemmastället och halva bortastället hopsytt i samma kit. Det är fantastiskt ändå att även fast man befinner sig på andra sidan jorden, går man på pubar och sitter ihop på arenan med samma folk som man ofta gör i England. I övrigt kan det kännas ganska surrealistiskt hur man är så långt ifrån norra London, men ändå samlar sig tusentals supportrar ihop med samma gemensamma intresse, Arsenal Football Club. Får du någonsin chansen att åka på en försäsongsturné, oavsett om det är i Nordamerika eller i Asien, ta chansen att uppleva detta. Det är unikt och speciellt på många sätt och vis, men framförallt visar det hur pass stor vår klubb fortfarande är i hela världen.

Kommentarer

Bild för Niklas Kristoffersson

Tack! Kul vinkling och trevligt skrivet!