Medlemmar: 4215 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Auba firar 1-0-målet.

Auba målskytt - Arsenal höll nollan

sön 11 aug 2019 kl 15:25

Bortaplan var Arsenals stora akilleshäl förra säsongen. I regnet i Newcastle såg det dock tryggare ut. Aubameyang gjorde matchens enda mål när Arsenal inledde med en seger.

Händelser

18 - Gult kort, Almiron
20 - Skott i stolpen - Shelvey
25 - Gult kort, Nelson
36 - Gult kort, Mkhitaryan

Andra halvlek:
54 - Byte Shelvey ut - Willems in
58 - MÅL! Aubameyang gör 0-1
64 - Byte Willock ut - Ceballos in
67 - Byte Longstaff in - Saint-Maximin in
71 - Byte Nelson ut - Pepe in
81 - Gult kort Xhaka
84 - Byte Mkhitaryan ut - Martinelli in

Första halvlek
Det kändes onekligen som en premiärmatch. Två lag som kände på varandra, Arsenal har något övertag i bollinnehavet, men inte många superfarliga lägen. Newcastle fick ligga på kontring, och lyckades skapa ett par farliga halvchanser - men det mest nämnvärda från matchinledningen var när Almiron försökte tråckla sig igenom ett Arsenalförsvar, filmar och skriker efter straff. Atkinson synar dock bluffen och varnar Newcastle-anfallaren.

Strax därefter dock kommer matchens första riktiga farliga läge. Jonjo Shelvey får ett skottläge som och drar till - men Chambers är med och styr bollen som hamnar i stolpen. Newcastle hade en sekvens runt matchminut 20 där det skapades mer och de lyckades ta sig mer och mer in på Arsenals planhalva.

Arsenals anfallsspel i den första halvleken kändes halvfarligt. Mkhitaryan blandade och gav, men med alldeles för mycket misstag. Armenien fick ett skottläge efter att Xhaka och Monreal samspelat - men synonymt med hela hans halvlek var att han sköt högt högt över.

Leno fick göra en nämnvärd räddning när Joelinton får ta sig förbi tre försvarare och skjuta. Men skottet är halvtamt och Leno kan enkelt rädda.

I övrigt varnades Nelson efter att ha gått in lite för hårt i en närkamp i den 25:e matchminuten. Mkhitaryan fick även han ett gult kort, dock lite väl billigt, efter att ha gått in sent mot Isaac Hayden i matchminut 36.

Andra halvlek:
Efter en första halvlek där lite mer fart behövdes rättades det till nästan direkt i andra. Det var ett mer fartfyllt Arsenal som gick ut på planen. Auba får ett skottläge tidigt som styrs över. Willock är tätt därpå nära att göra 0-1 när Xhaka skarvar en hörna mot honom. Men engelsmannen får inte fram foten.

Newcastle byter ut Shelvey mot Willems, ett något defensivt byte. Men det verkade inte hindra Arsenals offensiv. Tvärtom bryter Maitland-Niles fint och driver upp bollen. Tittar upp och hittar Auba som lugnt och fint tar emot och stöter in 0-1. 58 minuter tog det före Aubameyang kunde göra sitt första mål för säsongen.

Hemmalaget kommer in mer och mer i matchen, framförallt efter att Saint-Maximin byts in. Fransmannen är Newcastles enda farliga spelare framåt känns det som, som hämtar boll i djupet och driver upp den. Maitland-Niles får jobba lite hårdare i försvaret än tidigare. Det skapas dock inga farligare lägen från något håll.

Saint-Maximin gör ett riktigt bra inhopp för hemmalaget när han drar igång löpning efter löpning. Maitland-Niles är bra med i de flesta lägen och bjuder på ett par riktigt fina brytningar. Arsenals inhoppare, och nyförvärv, glänser inte lika mycket. Ceballos är den som haft boll mest och visar på god teknik, men verkar inte helt van vid Premier League-tempot ännu.

Newcastle får en halvchans i slutet när ett inlägg hamnar i ingenmansland i straffområdet. Men Leno fångar upp och Atkinson blåser av strax där efter.

Tre tankar om matchen:

Maitland-Niles, Willock och Nelson
Det var inte helt helt fulltaligt Arsenal som mönstrades idag. Den unga trion med Maitland-Niles, Willock och Nelson fick alla starta - och gör det riktigt bra. Maitland-Niles gör en ruskigt bra match med fint spel defensivt och en assist offensivt. Fortsätter Maitland-Niles spela såhär är det nog inte solklart att Bellerin tar tillbaka sin startplats direkt när han är tillbaka från skada. Willock och Nelson blir båda utbytta i andra halvlek, men gör fina insatser. Inte riktigt lika starka som AMN, men visar på väldigt fina kvaliteter. En säsong med inhopp och cup-spel så har vi här fina framtidslöften.

Nyförvärven
Vi fick se tre av våra nyförvärv äntra planen. Och vad kan man då ta med sig? Pepe gjorde en ganska anonym insats men blixtrade till någon gång i en fin vändning. Det känns som att en match med lite mer ytor och fart kan passa yttern bättre. Ceballos gör ingen superinsats, men han gör mer och bättre saker än vad Denis Suarez gjorde under hela sitt lån. Tekniskt ser han ut att var där, men behöver vänja sig med hastigheten. Martinelli springer och springer, men behöver också vänja sig vid tempo och fysik i ligan.

Aubameyang
Det har varit en del snack bland olika fans huruvida Aubameyang, som nu fyllt 30, kommer vara lika bra den här säsongen. Och han visar direkt för alla som tvivlat att han är långt från slut. Snabb, bollsugen, påhittig och målskytt. Precis den spelare man behöver en sådan här bortamatch. Skönt att inleda säsongen med en seger. Skönt att inleda säsongen med en hållen nolla. Skönt att inleda säsongen med ett mål av Aubameyang.

Betyg:

Bernd Leno - 7
Sätts inte på några större prov, men är säkerheten själv när det behövs ryckas in.

Nacho Monreal - 6
Bra insats utan några större misstag.

Sokratis Papastatathopolous - 6
Håller det fint med Chambers där bak, släpper inte till många lägen

Callum Chambers - 7
Samma som ovan, är bättre än väntat och avväpnar Newcastles anfall.

Ainsley Maitland-Niles - 9
Fantastisk insats. Offensivt och defensivt. Bra assist och viktiga brytningar.

Granit Xhaka - 6
Blandade och gav. Vissa felpass, som vanligt, men även bra i offensiven. Såklart får han ett gult kort också.

Matteo Guendouzi - 5
Anonym och hade det lite svårt att ta tag i mittfältet bredvid Xhaka.

Reiss Nelson 6
Pigg och bra, men behöver bli lite vassare.

Joe Willock 7
Visar på att han är en att räkna med den här säsongen. Tar för sig och gör det bra.

Henrikh Mkhitaryan 4
Är inblandad i mycket, men är oftast den som förstör anfallen med felpass. Gör vissa fina grejer, därav något högre betyg än man kanske vill.

Piere-Emerick Aubameyang 8
Får inte supermånga lägen, men gör det farligt när han är får bollen - plus mål. Bra insats rakt igenom.

Inhoppare:

Nicolas Pepe 5
Lite för anonym, men Arsenal spelar inte värst offensivt i de sista 20 minutrarna av matchen.

Danny Ceballos 5
Fin teknik, men inte riktigt med i tempot ännu. Kommer nog bli en startspelare ju längre säsongen går.

Gabriel Martinelli 5
Springer, springer och kämpar. Får inte till bollkontrollen och tekniken alltid - men det finns något där.