Medlemmar: 8076 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Auba och Guendouzi firar kvitteringen.

Oavgjort i hett derby

sön 1 sep 2019 kl 19:51

Spurs tog ledningen med två mål. Men Arsenal kämpade tillbaka och efter en otrolig Arsenal-forcering slutade matchen 2-2 - Guendouzi glödhet.

Fakta

10: 0-1 Eriksen
28: Gult kort Rose
32: Gult kort Lamela
40: 0-2 Kane (p)
45+2: 1-2 Lacazette

Andra halvlek:
57: Gult kort Eriksen
60: Byte Lamela ut Dele Ali in
63: Gult kort Lacazette
63: Byte Torreira ut Ceballos in
67: Byte Lacazette ut Mkhitaryan in
71: 2-2 Aubameyang
75: Gult kort Winks
78: Gult kort Sanchez
79: Byte Son ut och Lo Celso in
87: Gult kort Sokratis
90+2: Gult kort Xhaka

Första halvlek:

Arsenal inleder strålande. Vinner förstabollar, vinner andrabollar och sätter stor press på Tottenhams försvar. Fronttrion med Lacazette, Aubameyang och Pepe ser spelfarliga ut, snabbt tekniskt och många lägen som skapas. Tottenham håller i bollen djupt, drar ner tempot och spelar långbollar. Tio minuter in i matchen är det dock långbollarna som visar sig fungera. David Luiz går bort sig mot Son. Lamela framspelas och Leno klarar skottet. Men returen kan Eriksen enkelt lägga in i öppet mål. Många individuella dueller som förlorades.

Arsenal fortsätter vara det aggressiva laget, Tottenham något avvaktande vid bollinnehav. Det är dock bortalaget som skapar mer farliga lägen. Son kommer i kontring och vänder bort Sokratis och testar skott. Leno reparerar sig från efter målet och gör en riktig drömräddning.

Det är front-trion Aubameyang, Lacazette och Pepe som skapar framåt. Auba med ett inlägg som Pepe når högst på, men Rose räddar på mållinjen.

I matchminut 39 går Son i in straffområdet. Xhaka får ett av de största hjärnsläppen vi sett sedan, ja det var väl Luiz mot Liverpool, och kapar Son efter att han släppt bollen. Kane gör som alltid, mål på straff och mot Arsenal.

Men Arsenal går inte mållösa i första halvlek. Arsenal vinner boll högt och Spurs är inte med på noterna. Pepe till Lacazette som fenomenalt snyggt drar bort sina gubbar och tunkar upp den i nättaket. Ett fantastiskt snyggt mål av fransmannen.

Arsenal är det spelförande laget i första halvlek, men det är återigen de individuella misstagen som förstör bakåt.

Andra halvlek:

Arsenal inleder andra halvlek piggt. Fortsätter att dominera och vinna bollar. I de 10 inledande minutrarna skapar Arsenal inte bara en, men två superheta chanser. Guendouzi får ett skottläge som Lloris tvingas göra en riktigt fin räddning på. Efterföljande hörna skarvas av Lacazette till Kolasinac som på något märkligt vis missar målet. Men sen kommer en Tottenham-kontring. Försvaret blir runtrullat och Kane kommer till skottläge och frånen ganska dålig vinkel dunkar engelsmannen bollen i stolpen, Luiz tar bort returen.

Emery gör sitt första byte när Ceballos kommer in. Spanjoren går in och snurrar upp ett par Spurs-spelare och avlossar. Lloris tvingas till räddning och hörna.

Kvitteringen kommer. Och det är skyttekungen Aubameyang som gör det. Guendouzi slänger in bollen i boxen och Aubameyang gör med sitt långa underbara ben 2-2. Det är bra stämning på Emirates.
Arsenal fortsätter att pressa i jakten på ett segermål. Kolasinac får bollen på kanten, in till Sokratis i boxen som gör mål. Men målet döms bort efter VAR-granskning. Kolasinac var en liten del offside.

Det blev inget mer mål och matchen slutar 2-2. Lägen att vinna fanns från bägge håll - men Arsenal såg ut som det starkare laget. Defensiven har en del kvar att jobbas på.

Tre tankar om matchen:

Ett derby med känslor
Åtta gula kort, fyra mål, en straff, ett bortdömt mål på VAR och bråk vid sidlinjen. Det är så derbyn är och det är så derbyn ska vara, bortsett från att Arsenal borde vinna detta. Det har varit mycket snack om att Arsenal har bytt ut hela sin trupp på relativt kort tid. Men det är tydligt att det inte påverkat känslan i en sådan här match. Unai Emery visade väldigt tydligt vad match-planen var, från minut ett var Arsenal det aggressiva laget med hög press och stenhårda närkamper. Offensivt visar vi att vi kan skapa lägen och gör det väldigt bra. Front-trion med Lacazette, Auba och Pepe behöver nog spela in sig lite mer - för sen kommer det smälla bra mycket mer.

Individuella misstagen kostar för mycket
Det känns som att det är något varje match. Och idag var inget undantag. Mål nummer ett är vi inte med på noterna, flertalet går bort sig. Men när Xhaka tacklar Son och orsakar sin femte straff i Arsenal-karriären blir man bara tom. Xhaka ska vara en av ledarna, en av de som ska visa vart skåpet ska stå. Men allt för ofta är det vart skåpet inte alls ska stå. En sådan där tackling i en sådan här match håller inte. Mot Liverpool var det Luiz. Tidigare brukade det vara Mustafi. Vi måste få bort detta om vi ska vara med och tävla. Det håller inte.

Matteo Guendouzi - wow
Vilken match han gör. 20-åringen är verkligen överallt. Vinner bollen tillbaka vid 1-2 målet och gör assisten till 2-2. Matteo Guendouzi gör närmst en prickfri insats i det här derbyt - bortsett från att hans skott inte gick i mål. Det finns ett par andra spelare som man är lite smått tveksam till - men Guendouzi är inte en av dem. 

Spelarbetyg

Bernd Leno 5
Svårt. Släpper två farliga returer varav en går i mål - men räddar upp med flera fina räddningar.

Ainsley Maitland-Niles 6
Har det svårt och får springa mycket när Spurs-kontrar. Ibland lite efter, men godkänd insats.

Sokratis Papastathopoulos 6
Blandade mellan en 2:a och en 8:a. Men spelar upp sig rejält efter något skakiga ingripanden.

David Luiz 5
Uhh. Blandar och ger även här. Men går bort sig för mycket. Har generellt svårt för 50/50-spelare.

Sead Kolasinac 7
Går in och gör en fantastisk match när Monreal stuckit. Offensivt stark, fysiskt stark. Mycket bra.

Lucas Torreira 7
Verkar gilla derbyn. Ettrig, tacklas, vinner boll - bra match.

Granit Xhaka 3
FÅR inte ge bort straff där. I övrigt finns en del bra saker från Granit, men gör man något sådant blir det lågt betyg.

Matteo Guendouzi 9
Wow. Bäst på plan. Överlägset.

Nicolas Pepe 6
En assist, men behöver steppa upp lite nu. Dags för rekordvärvningen att börja prestera mer.

Alexandre Lacazette 8
Gör mål, är med och skapar i offensiven och försvarar när det krävs. Jobbade hårt, men behövde nog syrgas efter matchen.

Pierre-Emerick Aubameyang 8
Målskytt och skapande. Hittas kemin med Pepe så kanske vi har ligans bästa anfall.

Inhoppare:

Henrikh Mkhitaryan 4
Hade flertalet situationer där läget fanns. Men Miki var för långsam, för dålig teknik. Tyvärr.

Dani Ceballos 7
Bra inhopp som gav energi. Kan hålla boll, dribbla och skapa lägen. Pigg.