Medlemmar: 7580 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Unai Emery har fått utstå hårt kritik efter tappet mot Watford i söndags.

Krönika: Emery är inte rätt man för jobbet

ons 18 sep 2019 kl 21:03

"Jag tänker inte utvärdera honom i slutet av säsongen för jag har inte sett oss ta ett steg i rätt riktning efter en säsong och fem omgångar in på denna". Moji Heydari funderar över Unai Emerys framtid i Arsenal.

Under en klarblå himmel i februari år 2000 kunde jag höra mig själva andas så högt i mina hörlurar att när ljudet från radion i tornet gav mig klartecken “to take off” blev en befrielse av extas och adrenalinpåslag som jag sent kommer att glömma. Känslan att själv få flyga över Stockholms skärgård en kall vinterdag är fortfarande obeskrivlig och där och då gjorde jag min första soloflygning.

19 år senare sitter jag i soffan, andas lika häftigt och intensivt, så pass högt att min fru från köket vänder sig om och frågar om jag mår bra. Det är en blåsig söndag i september och Arsenal möter Watford borta och hemmalaget har precis lyckats kvittera in 2-2 på en straffspark.

Vi som har fotbollen som en stor passion i livet vet att hålla på ett lag innebär både klarblå himmel och extas, men också storm och besvikelse. Dock handlar inte den här krönikan om oss supportrar, utan frågan som många av oss ställer sig själva just nu, är Unai Emery rätt man för att styra in Arsenal på rätt väg och ta laget till nästa nivå?

Jag har sovit på saken, jag har låtit ilska rinna av mig och nej, jag tänker inte utvärdera honom i slutet av säsongen för jag har inte sett oss ta ett steg i rätt riktning efter en säsong och fem omgångar in i Emerys andra säsong. Låt oss för en stund glömma att vi bara har spelat fem omgångar och att vi fortfarande är med poängmässigt uppe i toppen av tabellen. Det jag oroar mig för är mer långsiktigt och vad Emery har lyckats åstadkomma hittills.

Jag är fullt medveten om att det är våra spelare som ska prestera på plan och att det inte är hans fel att våra anfallare missar bra lägen, eller att vi har så många individuella misstag i laget som lett till baklängesmål att Mustafi inte längre är den självklara syndabocken i backlinjen längre. Det här handlar inte om vem som gör misstagen utan vem som bär ansvaret för misstagen som görs. Jag tror inte heller att problemen kommer att lösas när Tierney, Bellerin och Holding är skadefria, för på pappret är vi ett lag som ska kunna åka till Watford och spela av en match utan att se ut som ett panikslaget pojklag.   

Jag har inte tillräckligt stor fotbollshjärna för att kunna lägga fingret på vad felet är i Arsenal eller varför Arsenal är laget i Europa som haft flest skott mot sig (96 stycken) hittills, men ingen annan än Unai Emery bär det ansvaret. Man behöver inte heller vara utbildad fotbollstränare för att se att vi fortfarande inte har lärt oss försvara som ett lag. Jag kan även sticka ut hakan och säga att vi kanske är Premier Leagues sämsta lag utan boll.

Har länge saknat och haft väldigt svårt att förstå vad Unai Emerys spelidé bygger på och matchen mot Watford avslöjade bristen på både spelidé och taktik. Låt mig ta ett exempel.
Ingen annan än jag älskar ett spelande lag. Ett lag som bygger upp sitt spel från målvakten där varje inspark kan bli ett potentiellt anfall. Men när ett lag som leder med 2-0 fortsätter för femtonde gången att spela ut från målvakt till försvarare, trots Watfords höga press så blir det lite för förutsägbart. Man behöver inte vara en raketforskare för att räkna ut hur den sextonde insparken kommer att spelas. Det är Sokratis fel och brist på omdöme att spela ut bollen till en motståndare istället för att dra ut den långt ut på plan, men Arsenal har själva satt sig i den situationen och den som bär ansvaret är Unai Emery. Arsenals försök till uppbyggnad av spel var så förutsägbart att varje gång vi hade en inspark så kunde Watford skapa en målchans.

Det är också väldigt viktigt att understryka att det här handlar inte om en dålig andra halvlek mot Watford. Det handlar om hur vi avslutade förra säsongen, att ett lag som Arsenal fortfarande har svårt att vinna på bortaplan eller hålla nollan, att försvarsspelet blivit sämre och att ingen verkar ha förstått Unai Emerys spelidé. Jag kan tyvärr inte se att vi har tagit ett enda steg mot rätt riktning.

Jag är inte för att sparka en tränare under pågående säsong, men jag behöver se förbättringar och jag har svårt att se att Emery skulle få till ett organiserat försvarsspel utan hjälp utifrån. Jag tror inte heller att Emery kommer att få sparken under den här säsongen om inte något drastiskt skulle hända, men jag tycker att det börjar bli dags för ledningen att börja kolla på andra alternativ till nästa säsong. I mitt tycke så är inte han rätt man för jobbet!