Medlemmar: 6351 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Unai Emery har fått utstå hårt kritik efter tappet mot Watford i söndags.

Krönika: Emery är inte rätt man för jobbet

ons 18 sep 2019 kl 21:03

"Jag tänker inte utvärdera honom i slutet av säsongen för jag har inte sett oss ta ett steg i rätt riktning efter en säsong och fem omgångar in på denna". Moji Heydari funderar över Unai Emerys framtid i Arsenal.

Under en klarblå himmel i februari år 2000 kunde jag höra mig själva andas så högt i mina hörlurar att när ljudet från radion i tornet gav mig klartecken “to take off” blev en befrielse av extas och adrenalinpåslag som jag sent kommer att glömma. Känslan att själv få flyga över Stockholms skärgård en kall vinterdag är fortfarande obeskrivlig och där och då gjorde jag min första soloflygning.

19 år senare sitter jag i soffan, andas lika häftigt och intensivt, så pass högt att min fru från köket vänder sig om och frågar om jag mår bra. Det är en blåsig söndag i september och Arsenal möter Watford borta och hemmalaget har precis lyckats kvittera in 2-2 på en straffspark.

Vi som har fotbollen som en stor passion i livet vet att hålla på ett lag innebär både klarblå himmel och extas, men också storm och besvikelse. Dock handlar inte den här krönikan om oss supportrar, utan frågan som många av oss ställer sig själva just nu, är Unai Emery rätt man för att styra in Arsenal på rätt väg och ta laget till nästa nivå?

Jag har sovit på saken, jag har låtit ilska rinna av mig och nej, jag tänker inte utvärdera honom i slutet av säsongen för jag har inte sett oss ta ett steg i rätt riktning efter en säsong och fem omgångar in i Emerys andra säsong. Låt oss för en stund glömma att vi bara har spelat fem omgångar och att vi fortfarande är med poängmässigt uppe i toppen av tabellen. Det jag oroar mig för är mer långsiktigt och vad Emery har lyckats åstadkomma hittills.

Jag är fullt medveten om att det är våra spelare som ska prestera på plan och att det inte är hans fel att våra anfallare missar bra lägen, eller att vi har så många individuella misstag i laget som lett till baklängesmål att Mustafi inte längre är den självklara syndabocken i backlinjen längre. Det här handlar inte om vem som gör misstagen utan vem som bär ansvaret för misstagen som görs. Jag tror inte heller att problemen kommer att lösas när Tierney, Bellerin och Holding är skadefria, för på pappret är vi ett lag som ska kunna åka till Watford och spela av en match utan att se ut som ett panikslaget pojklag.   

Jag har inte tillräckligt stor fotbollshjärna för att kunna lägga fingret på vad felet är i Arsenal eller varför Arsenal är laget i Europa som haft flest skott mot sig (96 stycken) hittills, men ingen annan än Unai Emery bär det ansvaret. Man behöver inte heller vara utbildad fotbollstränare för att se att vi fortfarande inte har lärt oss försvara som ett lag. Jag kan även sticka ut hakan och säga att vi kanske är Premier Leagues sämsta lag utan boll.

Har länge saknat och haft väldigt svårt att förstå vad Unai Emerys spelidé bygger på och matchen mot Watford avslöjade bristen på både spelidé och taktik. Låt mig ta ett exempel.
Ingen annan än jag älskar ett spelande lag. Ett lag som bygger upp sitt spel från målvakten där varje inspark kan bli ett potentiellt anfall. Men när ett lag som leder med 2-0 fortsätter för femtonde gången att spela ut från målvakt till försvarare, trots Watfords höga press så blir det lite för förutsägbart. Man behöver inte vara en raketforskare för att räkna ut hur den sextonde insparken kommer att spelas. Det är Sokratis fel och brist på omdöme att spela ut bollen till en motståndare istället för att dra ut den långt ut på plan, men Arsenal har själva satt sig i den situationen och den som bär ansvaret är Unai Emery. Arsenals försök till uppbyggnad av spel var så förutsägbart att varje gång vi hade en inspark så kunde Watford skapa en målchans.

Det är också väldigt viktigt att understryka att det här handlar inte om en dålig andra halvlek mot Watford. Det handlar om hur vi avslutade förra säsongen, att ett lag som Arsenal fortfarande har svårt att vinna på bortaplan eller hålla nollan, att försvarsspelet blivit sämre och att ingen verkar ha förstått Unai Emerys spelidé. Jag kan tyvärr inte se att vi har tagit ett enda steg mot rätt riktning.

Jag är inte för att sparka en tränare under pågående säsong, men jag behöver se förbättringar och jag har svårt att se att Emery skulle få till ett organiserat försvarsspel utan hjälp utifrån. Jag tror inte heller att Emery kommer att få sparken under den här säsongen om inte något drastiskt skulle hända, men jag tycker att det börjar bli dags för ledningen att börja kolla på andra alternativ till nästa säsong. I mitt tycke så är inte han rätt man för jobbet!

Kommentarer

Bild för Patric Johansson

Jag tror/hoppas att Edu går in och styr upp tränarbiten om hen inte presterar. Det är väl hans jobb??

Supporter sedan 1983! 

Bild för Sral

Tycker precis som du skriver, Moji, att Emery inte ör rätt man, men det är nog klokast ändå att ge honom säsongen ut. Han har ju också några hjälptränare med sig, så det är inte bara han som ska ersättas i så fall. Också svårt att se vem som ska vara näste manager, kanske någon ung och spännande som Eddie Howe, Mikel Arteta eller Julian Nagelsmann?

Bild för Pelle

Inget lag har haft fler skott emot sig än Arsenal, inget lag i Europa har heller inte mött de två CL-finalisterna exempelvis. 

Strunta i meningslös floskelstatistik o fokusera på spelet i sig, som inte är förtroendeingivande nej.

Insparkarna _kan_ ju bero på att vi inte e vana vid nya PL-regeln och vi behöver lite tid att modifiera just den delen i vårt spel som varit en grundläggande del.

Merparten var lockade av Emery just för att han till skillnad från Wenger kunde byta taktik o inte vara så förutsägbar, nu klagar vi på att han byter för mycket. Kanske ett mellanting mellan Emery och Wenger hade varit rätt ur den aspekten?

Jag är övertygad om att vår nya ledning har full koll på hur dom anser laget utvecklas och kollar upp alternativ, men inte väljer att gå ut med något för det kommer enbart orsaka negativism innan något beslut tas.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Mattias Jarnedal

Jag är inne på Pelles linje även om jag förstår hur man som frustrerad kan se på saken och speciellt med förra säsongen i färskt minne.

Det finns mer att önska av Emery och spelarna, men oavsett Emerys direktiv så slår man väl inte den boll i gapet som Sokratis gör eller orsakar den straff som Luiz få ta på sig. Det är plumpar från individer och tyder på en osäkerhet i helheten. Jag tycker inte spelarna tar ansvaret och gör jobbet, det kan inte stå en tränare på sidan och be spelarna löpa. Xhaka och Özil är felplacerade och löper inte tillräckligt, mittfältet som enhet hjälper inte backlinjen tillräckligt. Det är en förklaring till alla skott vi släppt till.

Emery har nu haft ett fönster att både ta in nytt och göra sig av med de som inte passar in, är han klar? Nej det tror jag inte.

Förhoppningsvis kommer vi återfå självförtroende snart och Xhakas uttalande om rädsla trodde jag inte existerade på den nivån. För mig säger det att man inte har någon ledare, någon som kan ryta till och väcka spelarna. Ska då Xhaka vara aktuell som kapten, jättestort frågetecken, men han kan kanske förändras då vad vet jag.

För att hitta rätt måste en kapten eller icke uttalad ledare kliva fram snarast.

Bild för Ola Svärd

Håller då (tyvärr) med Moji i det mesta han skriver. Jag kan då inte se någon förbättring på något plan egentligen sedan Unai tog över. Vi är om möjligt ännu sämre utan boll och ett av de lag i ligan som är lättast att etablera tryck emot. Unai ger våra unga oerhört mycket speltid och det är ju kul, MEN att spela så unga på så viktiga innermittfältspostitioner ger problem. Är rätt säker att Gendouzi (och Joe) inte skulle ta plats i något lag i ligan, för långsam och helt obekväm i att ligga rätt och täcka ytor. Kan säkert lära sig men det kostar. Jag är alltså frågande till Unais laguttagningar och även byten under match. Bänkningen av laca i inledningen av förra säsongen fick mig direkt att börja fundera. Att inte byta in torreria tidigare i söndags samt även Chambers är obegripligt när det såg ut som det gjorde i andra. 

Den nya insparksregeln ska ju för övrigt inte vara så svår ta till sig. Leder man med 2-0 borta så ska inte bollen spelas i det farligaste området på plan. Den ska i 99 fall av 100 aldrig spelas rakt fram om press finns. Kan omöjligt vara svårt ta till sig.

Match ikväll igen då. Kul. Özil inte ens med i truppen. Som sagt herr Emery, vad är det som pågår och har du koll på läget?

 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Eric Stridsman

Vad är det för ny insparksregel som det har beslutats om? (Har nog missat något..)

Bild för Lars Lundstedt
Eric Stridsman wrote:

Vad är det för ny insparksregel som det har beslutats om? (Har nog missat något..)

Förut måste bollen spelas ut ur straffområdet innan någon annan spelare fick röra den och klev en spelare in (oavsett om det var laget som hade insparken eller motståndarna) så gick insparken om. Nu får laget som har insparken spela bollen inom straffområdet om de vill medan motståndarna måste vara utanför boxen men så fort bollen är i spel får de springa in i boxen och försöka ta den.

https://www.theifab.com/laws/chapter/36/section/106/

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Christer Åhsman

Ny regel eller inte är totalt ointressant, att slå insparkar på det sättet som Arsenal gjort flera den här säsongen, som resulterade i mål senast är idiotiskt, leder man med 2-0 och behöver 3 poäng så slår man insparkar långt på motståndarnas planhalva, det är tränarens ansvar att laget gör så, tycker som krönikören, byt tränare fortast möjligt, spelarmaterialet är bättre än vad laget presterar,

Bild för Sral
Christer Åhsman wrote:

Ny regel eller inte är totalt ointressant, att slå insparkar på det sättet som Arsenal gjort flera den här säsongen, som resulterade i mål senast är idiotiskt, leder man med 2-0 och behöver 3 poäng så slår man insparkar långt på motståndarnas planhalva, det är tränarens ansvar att laget gör så, tycker som krönikören, byt tränare fortast möjligt, spelarmaterialet är bättre än vad laget presterar,

"Jag är inte för att sparka en tränare under pågående säsong, men jag behöver se förbättringar och jag har svårt att se att Emery skulle få till ett organiserat försvarsspel utan hjälp utifrån. Jag tror inte heller att Emery kommer att få sparken under den här säsongen om inte något drastiskt skulle hända, men jag tycker att det börjar bli dags för ledningen att börja kolla på andra alternativ till nästa säsong. I mitt tycke så är inte han rätt man för jobbet!"

Det står väl inte att man ska byta tränare fortast möjligt här? Snarare börja redan nu planera för nästa säsong, vem som ska vara tränare då...

Bild för Christer Åhsman

Jag uttryckte mig inte korrekt, håller med krönikören om det mesta han skriver, men min åsikt är att Unai Emery skall få sparken då jag inte tror att han kan få spelarna bättre den närmsta tiden , eftersom han inte fått dem bättre på under den tiden han varit i Arsenal.

Bild för Glenn

En duktigt defensiv tränare. Någon som kan få ordning på försvarsspel och press-spel. Mål kommer vi garanterat att göra ändå. Klopps press-spel skulle jag vilja se. Vilka tränare är duktiga på detta? Pep o Klopp. Fler?

Avgå alla

Bild för Byarum
Sral wrote:
Christer Åhsman wrote:

Ny regel eller inte är totalt ointressant, att slå insparkar på det sättet som Arsenal gjort flera den här säsongen, som resulterade i mål senast är idiotiskt, leder man med 2-0 och behöver 3 poäng så slår man insparkar långt på motståndarnas planhalva, det är tränarens ansvar att laget gör så, tycker som krönikören, byt tränare fortast möjligt, spelarmaterialet är bättre än vad laget presterar,

"Jag är inte för att sparka en tränare under pågående säsong, men jag behöver se förbättringar och jag har svårt att se att Emery skulle få till ett organiserat försvarsspel utan hjälp utifrån. Jag tror inte heller att Emery kommer att få sparken under den här säsongen om inte något drastiskt skulle hända, men jag tycker att det börjar bli dags för ledningen att börja kolla på andra alternativ till nästa säsong. I mitt tycke så är inte han rätt man för jobbet!"

Det står väl inte att man ska byta tränare fortast möjligt här? Snarare börja redan nu planera för nästa säsong, vem som ska vara tränare då...

Med tanke på hur den exekutiva ledningen har agerat förut, så arbetar de säkert aktivt i bakgrunden, för de ser ju samma sak som vi. Det är trist att vi ska hamna i detta, för det innebär att marschen mot toppen blir onödigt lång, men felrekryteringar kostar i alla organisationer och felrekryteringar i ledningen är extra dyrbara. Jag ser inte hur Emery ska få ordning på detta. Uppenbarligen saknar han förmågan, annars hade vi börjat kunna skönja någon förändring och förbättring jämfört med förra hösten. Vi ska komma ihåg att förra hösten hade vi ofta ett osedvanligt flyt som gjorde att vi vann väldigt mycket och det var just dessa matcher som lade grunden för vår stora poängskörd till slut. Våren, eller rättare sagt senare delen av våren, var ett rent moras...

Bosse

Bild för Byarum
Glenn wrote:

En duktigt defensiv tränare. Någon som kan få ordning på försvarsspel och press-spel. Mål kommer vi garanterat att göra ändå. Klopps press-spel skulle jag vilja se. Vilka tränare är duktiga på detta? Pep o Klopp. Fler?

Skulle inte ha något emot Sean Dyche under ett år. Då skulle vi kunna lära oss hur vi ska försvara...men det är ju ganska kortsiktigt...

Bosse

Bild för Sral

Ruskigt intressant fråga varför vi inte kan försvara oss, och jag tror själv det är ett större problem än att det ens beror på tränaren och/eller några enskilda spelare. Såklart hjälper det inte direkt med de vi har just nu, men vi har bytt många spelare och tränare, men problemen kvarstår - de har t om blivit värre, tycker jag. Det måste vara en mental grej, antingen är spelarna för veka/ängsliga/nervösa eller så har man en arrogant självbild eller så är det en kombination av båda. En arrogans som är ett luftslott, och så fort det går lite dåligt kollapsar det totalt. 

Bild för Joacim Nyberg

emery måste omedelbart styra upp detta annars tycker jag han ska få gå direkt! Hitta nån som kan ta över kortsiktigt o sen ta in nån som e bra på att styra upp ett försvarsspel. Jag tror inte emery kommer få ordning på detta känns som vi bara blir värre och värre. Avslutningen på förra säsongen kombinerat med starten på denna bådar inte bra! Allegri e vell ledig elle? 

Bild för Carl-Filip Björck

Han fick ärva en usel trupp. Har gjort det bra hittills med de förutsättningarna. Låt han sitta sina 3 år så ser vi sedan. Vi var trots allt i final under hans första säsong.

Mvh Prinsen

Bild för Mattias Jarnedal

Håller med dig Carl-Filip, det var vad jag försökte säga förut. Emery fick en trupp som var otroligt varierande i kvalitet, Laca och Auba är ju topp-topp klass men vad fanns efter det?

Han har nu äntligen fått möjlighet att börja påverka truppen Arsenal-style med att hitta fynd, Torreira, Guendouzy bla och nu sommarfönstret Ceballos, Tierney, Saliba och Pepe (dock ej fynd, men bra betalningsupplägg). Luiz på deadline, billig men tyvärr redan ifrågasatt.

Omfattande värvningar men fortfarande en del spelare från det gamla som inte håller måttet, Xhaka, Maitland, Sokratis...

Ge han tid, sitt lugna i båten, det här kommer bli väldigt mycket bättre. En rejäl mittfältare och en rejäl pålitlig mittback + de som är på väg tillbaka från skador. Voila!

Convinced

Bild för Jonas Eriksson
Carl-Filip Björck wrote:

Han fick ärva en usel trupp. Har gjort det bra hittills med de förutsättningarna. Låt han sitta sina 3 år så ser vi sedan. Vi var trots allt i final under hans första säsong.

 

Nja. Nog är det en trupp som håller en klass långt över vad watford mm har. Att kalla den usel är felaktigt. Men att den inte är tillräkligt bra, må så vara? Men varför ska man få sitta i sina 3 år när man ser en trend som håller på att spåra ur? Det har alltid varit vår svaghet. Att vi inte vågar agera utan bara tittat på när korthuset faller. 

Nej tror dom på Emery så kör så klart. Men jag tror att dom där uppe börjar tveka. Och så även jag. Men har gärna fel. 

 

Bild för Jajo67
Pelle wrote:

Inget lag har haft fler skott emot sig än Arsenal, inget lag i Europa har heller inte mött de två CL-finalisterna exempelvis.

Nu släppte vi iofs till ännu fler mot jumbon Watford och det är väl det som oroar.

Jag har ledsnat på skeva uttagningar, vansinniga byten och märkliga taktiker. Känns som att Emery mest famlar i mörkret & det är väl framförallt avsaknaden av framsteg i spelet som gör att man ledsnar. Vi ger ju bort minst ett mål per match eller åtminstone några jättechanser.

 

Bild för Sral

Fan, jag trodde Emerys kontrakt gick ut efter den här säsongen. Har han ett år till?