Medlemmar: 4439 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Auba firar vinstmålet

Arsenal vände och vann - med 10 man

sön 22 sep 2019 kl 20:13

Aston Villa tog ledningen och Maitland-Niles blev utvisad. Men Arsenal krigade sig tillbaka, vände och vann matchen med 3-2 - Guendouzi lysande.

Fakta

Första halvlek:
11: Gult kort Maitland-Niles
20: 0-1 McGinn
41: Gult kort Maitland-Niles (utvisning)
45: Gult kort Guendouzi

Andra halvlek:
46: Byte Saka ut Chambers in
59: Mål 1-1 Pepe (p)
60: Mål 1-2 Wesley
69: Byte Trezeguet ut och Elmohamady in
72: Byte Ceballos och Xhaka ut - Willock och Torreira in
81: Mål 2-2 Chambers
83: Gult kort Engels
84: MÅÅÅL 3-2 Aubameyang
85: Gult kort Pepe
86: Byte Nakamba ut och Hourihane in
88: Byte El Ghazi ut och Lansbury in
92: Gult kort Leno
95: Gult kort Aubameyang

Första halvlek

Ett rött kort och ett baklängesmål. Detta var, återigen, inte Arsenals bästa halvlek. Men det började dock inte för illa. Saka var tidigt aggressiv och var spelbar på kanten. Premier League-debutanten slog in en fin boll i matchinledningen till Ainsley Maitland-Niles som nästan ohotad får avsluta från 10 meter. Men skottet är högt över. Ett bedrövligt avslut. I övrigt drar Maitland-Niles på sig ett tidigt gult kort i matchen - vilket skulle visa sig viktigt.

Efter det står matchen och väger. McGuinn drar på ett skott utifrån boxen och Leno tvingas till en bra räddning. Arsenal ser fortsatt obekväma ut när Villa kontrar. Spelet utan boll och positionsspelet såg inte bra ut. Och i den 20:e matchminuten hittade Aston Villa rätt. El Ghazi ser att McGuinn tar en löpning, och slår en boll in i Arsenals straffområde. McGuinn får springa helt ostört förbi försvarslinjen som ingen verkar förstå att man bör följa med en spelare som kommer med fart in i boxen. 0-1 till Villa. Guendouzi stannade helt upp och såg ut att tro att Kolasinac skulle ta vid, men så blev inte fallet och det såg mer som ett mål som görs i slutet på ett långt träningspass - och inte mitt i första halvlek av en match.

Nästa bakslag för Arsenal kom 20 minuter senare när Maitland-Niles gick in lite väl hårt i en närkamp. Högerbacken vinner bollen, men anses av domare Moss ha gått in lite för hårt och får sitt andra gula. I reprisvinklarna såg det inte helt solklart ut - men Arsenal får spela klart matchen med 10 man.

Saka var med i det mesta offensivt och gör en klart godkänd halvlek. Försvarsspelet ser kollektivt bedrövligt ut fortsatt.

Andra halvlek

Chambers fick ersätta Saka och fick direkt jobba i defensiven - men det var Arsenal som fick jubla först i andra halvlek.
Guendouzi bryter fram från mittfältet och in i straffområdet. Engels är för het, Guendouzi är för smart och vinner straff. Nicolas Pepe får chansen att göra sitt första mål och tar den. 1-1 och Pepe har fått göra sitt första mål i Arsenal-tröjan. 

Lyckan blir dock otroligt kortvarig för Arsenal. Villa pressar framåt direkt och har ett skott precis utanför målburen. Utpark Arsenal som Villa vinner tillbaka, sen får Grealish vandra hela vägen igenom försvaret och slå in bollen till Wesley som gör 1-2. 90 sekunder efter 1-1 har Villa ett bra skottläge och ett mål.

Men Arsenal ger inte upp. Guendouzi tar över mer och mer i offensiven och testar skott. Heaton tvingas till en riktigt fin räddning. Och det var startskottet för Guendouzi-perioden. För efter det tog fransmannen över mer och mer.

Emery gör sina två resterande byten när Ceballos och Xhaka får ge plats för Torreira och Willock i den 72:a minuten. Auba får ett bra läge efter en hörna, men utanför. Torreira får ett läge, men även det en bit utanför. Arsenal börjar faktiskt etablera spel, framförallt genom att Guendouzi tar för sig mer och mer. Både Willock och Guendouzi jobbar hårt på mitten, vinner bollar och trycker framåt. Villa faller djupare och djupare vilket låter Arsenal hålla bollen i mer offensiva delar av planen.

Guendouzi slår en fin boll till Chambers som stöter den in mot Auba. Men bollen fastnar på Villaförsvaret och Chambers vinner tillbaka den och kan lägga in 2-2. Villa bjuder Arsenal tillbaka i matchen i tron om att de kan falla lågt och försvara.

Tre minuter senare small det igen. Aubameyang drev framåt och blev kapad precis utanför straffområdet. Gult kort och frispark. Anfallaren tar själv hand om frisparken och lägger den snyggt bakom Heaton som blir helt stillastående. Arsenal har vänt, 3-2, med en man mindre - och Aubameyang kan inte sluta göra mål.

Aston villa försökte och tryckte på efter 3-2. Men lyckades inte. Arsenal lyckades med det som verkade omöjligt. 0-1 och 10 man blev 3-2.

Tre tankar om matchen

Emery - det bra och det dåliga
I mångt och mycket fick vi se hela registret från Arsenal - både det sämsta men också det bästa. Vi fick se en Emery som fortfarande inte lyckats pussla ihop spelet utan boll, eller lyckats täta till mellan försvar och mittfält. Men vi fick också se en Emery som reagerade på en matchbild. Gjorde tre byten som alla får ses som väldigt lyckade - och vände ett närmst omöjligt scenario. Vi överlevde, och visar att när vi verkligen vill så kan vi. Men det är många stora frågetecken efter en sådan här match. Sokratis och Luiz igen? Varför inte Torreira? När ska vi täppa igen mellan mittfält och försvar? Emery har mycket kvar att jobba på. Men spanjoren vann lite andrum här ändå.

Guendouzis vilja
Det märktes att något hände med Guendouzi efter att Villa gjort 1-2. Någonting tändes rejält i honom och han tappade all form av rädsla och oro. Bollen skulle bara framåt. Genombrott efter genombrott från mittfältspositionen. Och skott. På kort tid har han dragit på ett grymt fint skott som Heaton fick sträcka ut sig helt på, samt fixat en straff. Efter det fortsatte 20-åringen att ånga på. Han fixade straffen som ledde till 1-1. Han passade fram Chambers som bråkade in 2-2. Och var delaktig till uppspelet som gör att blev kapad. Guendouzi var en av de som fick igång laget. Tack.

Tre mycket viktiga poäng och Auba
Spurs, Chelsea och Man U förlorade och står på 8 poäng. Vi lyckades vända och tar tre viktiga poäng i kampen om Champions League. Om två dagar väntar Nottingham Forest i ligacupen och efter det ska resan till Old Trafford göras. Där kan allt hända, det vet vi. Det är skönt att ha lite andrum inför det. En annan skön sak är Aubas form. Gabonesen verkar inte kunna sluta göra mål. Även i en match där han inte är bäst, eller knappt ens bra - så steppar han upp när det behövs.

Spelarbetyg

Bernd Leno 6
Gör några ingripanden, men får mest stå och se på kaoset framför honom. Ska mycket till om något av Villas mål ska kunna tas.

Ainsley Maitland-Niles 2
Före utvisningen fanns uns av offensivitet. Men tekniken var inte där, bollkänslan var inte där. Sen en bedrövlig tackling som blir en utvisning. Oavsett om man tycker att Moss beslut är fel så ska man inte gå in på det viset i en tackling med ett gult kort i bagaget. Nu är Maitland-Niles avstängd, och förhoppningsvis är Bellerin tillbaka i spel snart...

Sokratis Papastathopoulos 4
Marginellt bättre än sin kollega Luiz bredvid. Men verkar verkligen inte trivas bra med Luiz i den här backlinjen. Det ser skakigt ut konstant när motståndarna kommer mot försvaret. Snälla, filma aldrig igen - det var bedrövligt.

David Luiz 3
Måste göra det bättre när Wesley gör Villas andra. Känns osäker, klumpig och felplacerad nästan hela tiden. Han får ta på sig andra-målet. Den bollen ska bara bort.

Sead Kolasinac 4
Det är tydligt att Kolasinac gillar att ånga på framåt istället än bakåt. Villa var snabba på att kontra, och det blev ofta på Kolasinac kant som var tom. Behöver jobba mer bakåt.

Matteo Guendouzi 8
Oerhörd svår att betygssätta. Inleder inte superstarkt och tappar McGuinn när Villa gör 0-1. Men efter 1-2 så exploderar fransmannen. Han vann nästan varje boll, drev upp tempot och skapade lägen. Utan Guendouzi hade vi förlorat. 20-åringen gör sin bästa halvtimme någonsin i Arsenaltröjan.

Granit Xhaka 4
Nej Granit Xhaka detta var inte bra. Vissa fina passningar slår du. Men för det mesta händer det absolut ingenting. Offensivt ser det tamt ut och defensivt lika så. Blev mycket bättre efter bytet.

Dani Ceballos 6
Visar karaktär och kämpar - även när det ser illa ut. Vill ha boll, vill framåt, vill gå på genombrott. Inte spanjorens bästa insats, men absolut godkänt.

Bukayo Saka 7
Får tyvärr ge plats för Chambers efter att Maitland-Niles blivit utvisad. Är bra i offensiven och både skapar lägen till andra och testar själv. Har ett fint skott som nästan går in och spelar vackert fram Maitland-Niles som totalt bommar. Bör få mer speltid - mycket positivt.

Nicolas Pepe 6
Får äntligen göra sitt första mål för Arsenal. Det blev på straff, men vad gör det egentligen. Nu får vi hoppas att det släpper för anfallaren och att utdelningen fortsätter. 

Pierre-Emerick Aubameyang 6
Fick inte alls ur sig mycket i första halvlek. Och missar det han får. Men som en sann målskytt så levererar han när det behövs. 84:e minuten och avgör. 

Inhoppare:

Callum Chambers 6
Kommer in och gör mål. Vem hade trott det när Chambers kom in i halvtid? Verkar inte vara helt bekväm som högerback, och ska helst inte spela där. Men gör det bra. 

Joe Willock 6
Kommer in med ny energi. Jobbar hårt och drev framåt. Bra inhopp som borde få Emery att tänka om verkligen Xhaka ska få starta varje match...

Lucas Torreira 6
Bör få starta. Det känns som att Torreira är tillbaka som den hårt jobbande, tacklande, grisiga mittfältaren vi vill ha.