Medlemmar: 8917 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal firar målet

VAR räddade Arsenal

mån 30 sep 2019 kl 23:43

Manchester United tog ledningen. Men Arsenal slog sig tillbaka och Aubameyang fortsätter att ösa in mål - denna gång med assistans av VAR.

Fakta

Första halvlek:
10: Gult kort Chambers
27: Gult kort Rashford
32: Gult kort Perreira
41: Gult kort Young

Andra halvlek:
55: Byte Torreira ut Ceballos in
58: MÅÅL! 1-1 Aubameyang
68: Gult kort Lingaard
74: Byte Lingaard ut Fred in
74: Byte Pereira ut Greenwood in
75: Byte Pepe ut Nelson in

Första halvlek:

Spöregn på Old Trafford. Och fotbollen som det bjöds i stora delar av första halvlek gjorde inte det hela roligare. Manchester United försökte ta tag i taktpinnen tidigt i matchen. Men lyckades inte med allt för mycket. För det mesta var det byte av bollinnehav mellan lagen utan några chanser skapades. Det dröjde hela 29 minuter före första skottet på mål kom. Perreira vände och vred med Arsenals backlinje och avlossade från strax utanför straffområdet, Leno med en fin räddning.

För Arsenal fanns inte mycket att rapportera om. Chambers blev varnad tidigt i halvleken men ångade på längs högerkanten. Annars förskte Aubameyang och Pepe länka samman några gånger - men det bästa den duon skapade var när Auba lyfte över till Pepe som drog en strumprullare i 35:e minuten. Bästa läget för Arsenal kommer lite senare. Kontring som Pepe ser att Saka löper i djupled på. Perreira går bort sig totalt och Saka kommer fri mot Lindelöf. 18-åringen avslutar, Lindelöf räddar och Guendouzi kommer på returen. Men De Gea är oerhört snabbt uppe och räddar snyggt. Guendouzi blir rasande och går loss på reklamskylten.

Strax före halvtidsvilan bröts dock nollan. United anföll och efter mycket om och men hittar bollen fram till McTominay som skjuter, via Sokratis och rakt upp i krysset. Otagbart. 

Andra halvlek:

Det blev en något mer intensiv och fartfylld halvlek jämfört med den första. Arsenal tog tag i taktpinnen och började jaga kvitteringen. Torreira fick ett riktigt fint läge i straffområdet efter ett bra inspel. Men mittfältaren, som var nästan helt fri vid straffpunkten, missar helt och hållet avslutet. Målet fick vänta ett par minuter istället. United sölar med bollen djupt i egen planhalva som Saka snappar upp bollen, spelar fram Aubameyang som gör mål. Men linjedomaren har vinkat och VAR kallas in. Linjedomaren visas ha helt fel och det är 1-1.

Arsenal fortsätter sedan att trycka på med bra tempo. Chambers spelar fint fram Saka som står helt fri. Skjuter, men Lindelöf lyckas få ett knä på bollen och kan styra ut den.

Matchen börjar sedan väga mer fram och tillbaka. United tar högre positioner och försöker skapa. Pogba har ett fint skott som går strax utanför - och strax därefter missar McTominay en nick i ett fint läge. Men 1-1 stod sig. Sen kom vi till det vanliga - ett oerhört nervöst slut. David Luiz går för bryskt fram och drar på sig en frispark. Rashford drar till och Leno gör en helt fantastisk enhandsräddning.

Arsenal försöker en sista gång men får inte riktigt till det. Matchen slutar, ganska rättvist 1-1.

Tre tankar om matchen

Tack VAR, det behövdes
Det har varit många diskussioner om det är bra eller dåligt om VARs existerande i Premier League. Men idag tror jag nog att alla vi Arsenal-fans är eniga i att det är tacksamt. Kevin Friend och sitt domarlag gör en nästan bedrövlig insats matchen igenom. Det missas mycket åt bägge håll - och hade inte VAR funnits hade Aubameyang inte fått göra sitt sjunde mål på sju matcher. Nej, det behövdes ett VAR-beslut för att vi skulle få något med oss den här matchen. För på Old Trafford finns det alltid ett knä, fot eller en fantastisk De Gea ivägen när det ter sig målchanser.

Varför vågar vi inte mer?
Old Trafford är inte en lätt arena att åka till. Men det kändes som att vi var lite väl passiva i första halvlek. Manchester United var inte bra, matchen böljade fram och tillbaka och första skottet mot mål kom efter hela 29 minuter. Senaste matcherna har vi haft två-siffrigt antal skott mot oss efter 29 minuter. Manchester United var passiva - och varför kan vi inte då gå för det mer i första. Vi går ut i andra halvlek med gasen i. Tre lägen och ett mål skapas. Varför inte försöka det i första halvlek?

Saka visar Pepe hur det ska till
På ena sidan står en akademikille som är 18 och får chansen från start på Old Trafford. På andra sidan står Arsenals rekordvärvning och en lovad superspelare. När matchen är klar är det stor skillnad i betygen mellan de två. Saka visade vägen här. Han löpte, ville, kämpade och skapade. Pepe, han saknade det mesta idag. Fransmannen behöver verkligen vakna till nu och börja producera. Ta en titt på Sakas match. Det behöver inte alltid vara snygga finter. Lite mer löpningar, lite mer fokus och gör det lite lättare för dig. Se och lär av ungdomen.

Spelarbetyg

Bernd Leno 7
Får ett lägre betyg för att han slog den historiens sämsta inspark i första halvlek - och behöver vässa till lite i luftrummet och fötterna. Tysken gör dock två fantastiska räddningar. Pereiras i första halvlek, men framförallt frisparken på tilläggstid. Det är en helt fantastisk enhandsräddning. Bra Leno.

Callum Chambers 6
Börjar kännas stabilare och stabilare. Får jobba hårt mot James och gör det med godkänt betyg. Ett par fina inspel framåt också.

David Luiz 6
Gör en bra match - fram till sista minuten. Men Leno räddade upp det och det bör inte överskugga en bra insats av brassen.

Sokratis 7
Tacklades, täckte skott och håller tätt mot en snabb Rashford. Får bollen på sig i samband med Uniteds mål, men det kan inte greken beskyllas för. Mycket bra insats.

Sead Kolasinac 6
Såg förvånansvärt bra ut defensivt, i jämförelse med tidigare matcher.

Matteo Guendouzi 7
Bra match igen av Guendouzi. Vinner boll och känns jobbig att möta. Nära att göra mål - klart bäst på mittfältet.

Granit Xhaka 5
Det blev mycket fokus på att han såg ut att ducka vid Uniteds mål, viket blir lite överdrivet. Men behöver vara den som tar tag i saker i första halvlek vid bollinnehav, men gör det inte. Han har en jättefin passningsfot, men använder den lite för sällan. Inte kapten Xhakas bästa insats, men knappast den sämsta.

Lucas Torreira 5
Får gå av tidigt i andra, som ironiskt nog var mittfältarens bästa period. I övrigt precis som matchen, ointensiv.

Nicolas Pepe 2
Herregud, det var inte mycket bra idag Pepe. Inte mycket som passade eller fastnade för fransmannen. Riktigt dåligt faktiskt.

Bukayo Saka 8
Visar Pepe hur han borde försöka spela. Löper, pressar och lämnar planen med en fin assist till Aubameyang.

Pierre-Emerick Aubameyang 7
Försöker en del i första halvlek utan resultat. Men sen gör han mål, som alltid. Målmaskinen fortsätter - det är så otroligt viktigt.

Inhoppare:

Dani Ceballos 6
Tappade lite i bollvinster på mittfältet när han kom in, men fick en ny dimension i anfallsspelet. Skapades lite mer lägen efter spanjorens entré.

Reiss Nelson 5
Fick nästan 20 minuter inklusive tilläggstid. Sprang till sig en frispark i ett bra läge i slutskedet. Godkänt inhopp.

Joe Willock -
Spelade för lite för att betygssättas.