Medlemmar: 3185 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

I en sällsynt exklusive ger Mesut Özil sin bild av det senaste årets händelser.

Özil: "Jag kommer stanna i Arsenal"

tor 17 okt 2019 kl 11:46

Mesut Özil har talat. Om kontraktet, framtiden, mopedattacken, bilden med Erdogan och att han inte får spela.

Det är The Athletic som träffat Mesut Özil för en längre intrervju. Mittfältaren har varit petad i de tre senaste matcherna och det har snackats vitt och brett om hans relation med Unai Emery och framtiden i klubben.
31-årigen har dock ett tydligt svar att ge.
- Jag har kontrakt till sommaren 2021 och kommer att stanna tills dess.
- När jag skrev på det nya kontraktet så funderade jag väldigt noga kring det för det var mitt viktigaste beslut i karriären. Jag ville inte stanna bara i ett eller två år. Jag ville knyta upp min framtid till Arsenal och klubben ville de samma med mig. Man kan gå igenom tuffa tider, som den här, men det finns ingen anledning att dra iväg. Jag kommer inte att göra det. Jag är här till 2021, minst.

I de senaste matcherna har Özil inte ens fått vara med på bänken. Unai Emery har sagt att andra spelare förtjänar platsen i truppen mer och Raul Sanllehi sade på en supporterträff att han behöver bidra 24-7.
- Jag vet vad som sagts. Det är tråkigt, förstås. Men som professionell fotbollsspelare måste jag respektera tränarens beslut. Att inte få vara med, att behöva kolla på matcherna hemma, gör mig hjälplös. Jag vill vara en del av truppen, jag vill hjälpa mina lagkamrater att lyckas. Jag tränar inte hela tiden bara för att, jag är redo att spela. Det här ska inte handla om mig eller tränaren. Bara klubben. Jag behöver ge allt, vara redo och fokusera. Jag tränar hårt för att vara redo. Det gick bra på försäsongen men saker och ting stördes av mopedattacken. Men efter det så har jag varit tillgänglig och när tränaren tagit ut mig har jag varit redo, spelat och alltid gett mitt bästa.
Vad händer om Emery aldrig mer tar ut dig i truppen?
- Jag tror inte det kommer att hända. Jag kommer att spela.

Özil får ofta skit för att han inte är tillräckligt bra i stora matcher.
Om det säger han:
- Det händer alltid att en före detta spelare står i tv och kritiserar mig. Andra följer bara efter och då sätter det sig i huvudet på alla. Är vi inte bra i stora matcher är det alltid mitt fel. Om det vore sant, hur förklarar man då resultaten när jag inte är med?
- Jag är inte den enda spelaren i laget och några av våra motståndare är bara bättre än oss.
- Jag blir också väldigt frustrerad när jag missar en match på grund av sjukdom och det ifrågasätts om det är på riktigt. Ja, det har hänt ett par gånger. Oftast på vintern. Men vad ska jag göra? Om man kände mig så skulle man veta att det ska mycket till för att jag ska missa en match på grund av sjukdom och jag har aldrig använt det som en ursäkt för att inte spela. Det är faktiskt tvärtom. Innan matchen mot Bayern München 2017 var jag sjuk och Arsene sade att jag inte var med i truppen på grund av det. Morgonen efter ringde killarna från Arsenal och sa: "Du måste komma till arenan, du måste vara med i truppen". Trots min sjukdom anslöt jag och spelade 20 minuter. De flesta spelarna spelar inte när de är skadade eller sjuka. Det påverkar ditt spel och du kan inte ge allt. Men jag har alltid varit tillgänglig om jag inte det inte varit omöjligt att spela.

Innan VM 2018 togs en bild med Özil och den turkiske presidenten Erdogan.
Den mottogs inte väl.
Efter mästerskapet, som slutade med att tyskarna inte ens gick vidare från gruppen, meddelade Özil att det var färdigspelat i landslaget. "Jag är tysk när vi vinner och utlänning när vi förlorar", sa han då.
Nu säger han:
- Erdogan är president i Turkiet nu och jag skulle ha visat respekt för den personen, oavsett vem det är. Om Angela Merkel är i London och ber att få träffa mig, för att snacka med mig, skulle jag göra det också. Det handlar bara om att visa respekt för den högsta personen i landet.
- Efter den bilden kände jag mig orespekterad och oskyddad. Jag fick rasistiska påhopp, till och med från politiker och andra offentliga människor, och ingen från landslaget kom ut och sade: "Stopp! Det här är vår spelare och du kan inte förolämpa honom så".
- Jag kände att jag behövde gå ut och be om ursäkt för mötet. Att jag skulle erkänna att jag gjort fel och då skulle allt vara bra. Annars skulle jag inte vara välkommen i laget igen och borde lämna. Jag skulle aldrig göra det.
Özil berättar för David Ornstein att han kallades för massa saker när tyskarna åkte ur VM, att affärsdealar bröts och att hans gamla skola i Gelsenkirchen inte längre ville ha honom som ambassadör.

Under sensommaren attackerades Özil och Kolasinac när de körde bil i norra London. Med sig hade de fruarna när två killar med knivar försökte råna dem.
Kolasinac klev dock ur och jagade bort dem.
Men händelsen påverkade, trots att de klarade sig fysiskt.
- Min fru ville iväg direkt. Något sådant här har aldrig hänt oss tidigare. Det var ett par dåliga veckor, men jag ville aldrig lämna London permanent. Nu är det till och med allt okej med min fru.

Kommentarer

Bild för daddy dj

Vad man önskar att han kom tbx i gammal god form.

Bild för Martin Jonsson

L!En bra özil är mumma för vårt älskade arsenal!

Bild för Byarum

Nån som på allvar tror att han kan komma tillbaka efter att ha varit i frysboxen så länge? Tror också att det är förödande för laget att han är kvar. Den i särklass bäst betalde och platsar inte ens på bänken,,,,

Bosse

Bild för Joacim Nyberg

 han kostar bara pengar o klart han stannar han vill inte tappa lönen. han e bara bra enstaka matcher o har varit jojo sen han kom. Bästa för arsenal e o bli av med han snabbast möjligt. Men kommer bli svårt med tanke på att han inte vill släppa sin lön

Bild för Tosse

En lösning kan ju bli att hans "best man" och hans lag Basaksehir löser ut Özil i januari.

Bild för Jonas Eriksson

Özil trivs i London och med många av hans lagkamrater tror jag. Så han håller nog Arsenal som gisslan så länge han har sitt kontrakt. Bara att hoppas han hittar tillbaks till där han va förr om åren. Men jag tvivlar tyvärr. 

 

Bild för Jepson

Jag gillade när Özil kom till oss. Och gör det fortfarande. Men som spelare i Arsenal räcker det inte bara att vara omtyckt. Prestationer är vägen till målet. Kontraktet han fick i samband klubbens "panik, kris och katastrof agerande" var fel. Och jag tror att Ramsey kunde av den anledningen inte få ett tillräckligt förbättrat kontrakt utan fick gå gratis och båda parter hedrade avtalet till slutet.

Özil har kvaliteter och kommer kunna användas under delar av en match. Men vid 31års ålder ska vi nog inte förvänta oss några underverk. Men kan han lära ut det han kan och har uträttat när han var på toppen av sin karriär till våra yngre spelare så ser jag ingen anledning att dumpa bort honom. Även om jag gärna sett att löneutrymmet frigjordes.

Kan våra ungdomar i a-truppen fortsätta utvecklas i år och kanske någon rent av blommar ut ordentligt under våren och att vi når CL på valfritt sätt så kan vad som helst hända.

Arsenal är en av världens största klubbar. Spelare kommer alltid vilja bli en del av det. 

Bild för Sral

Vet inte om vi är en av världens största klubbar längre. Vi är en Europa league-klubb sedan några år tillbaka och har inte vunnit ligan sedan 2003-04. Liverpool och United är större sett till antal fans och så vidare. Vi är en stor klubb absolut, men vår dragningskraft är väl inte riktigt vad den har varit. 

Bild för Fredde
Sral wrote:

Vet inte om vi är en av världens största klubbar längre. Vi är en Europa league-klubb sedan några år tillbaka och har inte vunnit ligan sedan 2003-04. Liverpool och United är större sett till antal fans och så vidare. Vi är en stor klubb absolut, men vår dragningskraft är väl inte riktigt vad den har varit. 

Klart vi är bland världens största klubbar. Att vara bland de absolut bästa lagen är något annat. 

Özil har förmodligen lagt ner alla former av fotbollsmässiga ambitioner. Han mjölkar pengarna. 

You win some, you draw some

Bild för Byarum
Fredde wrote:

Klart vi är bland världens största klubbar. Att vara bland de absolut bästa lagen är något annat. 

Özil har förmodligen lagt ner alla former av fotbollsmässiga ambitioner. Han mjölkar pengarna. 

Tyvärr känns det så. Om han haft några fotbollsmässiga ambitioner, hade han bytt klubb. Nu lever han på sin pensionsförsäkring och (om jag tolkar alla utsagor rätt) latar sig igenom träningarna. 

Bosse

Bild för Brattis

Det är dom minuter man får på planen i en match som räknas. Där har man chansen att leverera och visa coachen att han gjort rätt val. Allt annat som sociala problem, kärleksbekymmer, politiska åsikter m.m. får man lägga åt sidan. All heder åt dom andra i laget som gnuggar på träningsplanen, lägger annat åt sidan och sen kommer till match och levererar. COYG

Bild för Sral

Jag tror att det är ett problem som forna giganter som Arsenal, United och varför inte Milan har; självbilden är att man fortfarande bör vara där uppe, även om det var längesen nu. Ibland behöver man se sanningen i vitögat och ödmjukt jobba sig upp dit man vill vara.  När resultaten sinar i några år tappar man ju också i ekonomi samt tillväxten på fans. Liverpool har t ex gått om oss rejält vad gäller intäkter. Så nej, det är inte något helt annat att vara bland de absolut bästa lagen. Och är vi egentligen så stora som vi själva kan tro? Hur många europeiska titlar har t ex Arsenal. Två. En på 90-talet och en i slutet av 60-talet...

Bild för Mattias H

Hoppas han biter ihop och kommer tillbaka till god form Viljan verkar finnas enligt intervjun. Han är inte en defensivt jobbande mittfältare o det har han aldrig gjort sig känd som heller. Bergkamp hade en usel period där han satt på bänken och gjorde inhopp sommlämnade mycket övrigt att önska men kammade till sig o sluta på topp. 
gör en Dennis Özil pleace.  

Bild för daddy dj

Hur fan lätt är det att prestera när ens familj har blivit mordhotad, det är väl inget man skakar av sig och kör vidare som om inget har hänt!

Bild för Jonas Eriksson

Ja det kan fan inte vara nått man bara skakar av sig. Men inte har han varit det i 3 år?  

 

Bild för Joacim Nyberg

håller med Jonas!! det han o kolasinac utsattes för va inget trevligt alls men det skyddar ju inte det faktum att han varit ojämn hela tiden Under sin tid i arsenal. i min värld e özil en misslyckad värvning sett till vad han levererat under sin hos oss