Medlemmar: 4746 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Aubameyang och Xhaka hade inte mycket att fira idag.

Blekt Arsenal förlorade i Sheffield

mån 21 okt 2019 kl 23:28

Mardrömsstart efter landslagsuppehållet. Mousetts 1-0-mål i första halvlek stod sig. Arsenal nere på femte plats i ligan.

Fakta

Första halvlek: 15: Gult kort - Fleck
30: Mål 1-0 Mousett
35: Gult kort Saka
36: Gult kort Ljungberg

Andra halvlek:
46: Byte Willock ut och Ceballos in
56: Byte Mousset ut och Sharp in
66: Gult kort McGoldrick
67: Gult kort Kolasinac
69: Byte Xhaka ut och Lacazette in
76: Varning Henderson
78: Byte Pepe ut och Martinelli in.
78: Byte McGoldrick ut och Freeman in.
85: Byte Norwood ut och McBurnie in.
86: Gult kort Sokratis

Första halvlek:

Efter en discobelysnings-kavalkad blåste Mike Dean igång. Efterlängtat efter lite uppehåll. Men det såg ut som att det gulklädda Arsenal hade blivit påverkade av ljuset - för Sheffield tog tag i de första minutrarna. Men sen kommer den första snackisen i halvleken - och vem är i centrum? Mike Dean. Sokratis försöker gå upp och nicka på en hörna, men blir brutalt dragen i tröjan. Repriserna vittnade om en solklar straff. Dean ville dock inte ens se på VAR. Otroligt.

Nicolas Pepe vinner boll i eget straffområde efter drygt 20 minuters spel. En tvåfotare och vänder spel ner på andra kanten. Kolasinac dundrar ner längs kanten och ser att Pepe har tagit en löpning in centralt. Bollen perfekt in men anfallaren får inte foten på bollen. En miss från fem meter. Där borde det ha stått 0-1 Arsenal. 

Istället får Sheffield United hörna tio minuter senare. O'Connell når högst och nickar ner till Mousset som enkelt kan peta in 1-0. 

Arsenal försöker mönstra en kvittering. Saka står för en strålande fin aktion när han vinner tillbaka boll, väggar med Kolasinac och bryter in i straffområdet. Sen blir han kapad. Dean blåser, och då tänker man ju att det är straff. Men Dean tror istället att Saka försöker filma, och gult kort till 18-åringen. Repriserna visar att det var kontakt. Men VAR-bussen måste ha fått punktering påväg till arenan - för Dean vägrar använda den. Ljunberg blir lika rasande som fansen och drar på sig ett gult kort på bänken. 

En minut före halvitd steg kapten Xhaka upp. Bröstade ner en boll och drog på volley. Henderson tvingas till en superräddning. Men halvleken slutar 1-0. 

Andra halvlek:

Emery byter i halvitd - Ceballos ersäter Willock. Och det blev ett ganska effektfullt byte när spanjoren direkt gick in och fick lite mer fart på Arsenals mittfält. Drygt en kvart in i andra halvlek fick även spanjoren Arsenals första farliga läge. Saka bröt ner längs kanten och chippade in bollen till en rusande Ceballos. Men ett halvtaskigt avslut. Fleck får dock en renare bollträff när han ett par minuter senare får ett skottläge strax utanför straffområdet. Bollen i burgaveln.

 Arsenal fortsätter att trycka på framåt. Emery plockar in både Lacazette och Martinelli - men Sheffield står sig resoluta i defensiven. 

Tre tankar om matchen

Det behövs kreativitet
Det känns som att jag har skrivit just denna tanke otaliga gånger. Men det är något den här matchen verkligen skrek av. Leno har fler bolltouch än Aubameyang och Willock i första halvlek. Så ska det inte vara. Och det var precis det här man var orolig för när man såg startelvan. Det är inte världens mest kreativa mittfält med Xhaka, Guendouzi och Willock framför. Guendouzi är mer en spelare som tacklas och driver upp bollen själv. Samma sak med Willock. Xhaka passar mest i sidled. Det som behövs är den som kan hålla blicken lite mer uppe och slå en pass som Pepe, Saka och Auba får jobba på. Någon som kan sätta våra anfallare i farliga lägen. Men det fanns inte på planen. Ceballos lyckades inte heller när han kom in och det känns som att Emery står stilla på den här punkten. Något behövs göras.

Sheffield är bra defensivt
Det är inte så lätt som man kan vilja att åka till Sheffield och göra två-tre mål. Liverpool behövde hela 70 minuter när de var på besök - och det blev bara ett. Såklart ska vi inte förlora en sådan här match, men man ska heller inte underskatta Sheffields defensiv, de är trots allt ett av de lag som släppt in flest mål hittills den här säsongen. Möter man ett sådant lag så gör man inte mål om det inte finns en hel del kreativitet. Tre skott på mål på 90 minuter - not good enough.

Mike Dean
Det känns som att Mike Dean inte kan döma en Arsenal-match utan att behöva stå i centrum. Jag kan köpa att Saka kanske inte ska ha en straff, men han ska absolut inte ha ett gult kort för "filmning", det är helt otroligt. Men när Sokratis blir dragen i tröjan så pass att när greken hoppar upp så ligger han som ett snedstreck i luften - ja då ska det faktiskt vara straff. Men vad gör Dean? Ingenting. Absolut ingenting. Det är så tröttsamt. Vi får se repriserna, och det är uppenbart att det är straff. Men VAR använder man inte här inte. Nej, den här helgen går inte direkt i historian som en VAR-reklam direkt. Ljungberg blev så rasande på domaren att han fick gult kort. Det hade jag nog också fått om jag var på planen.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 5
Ska inte hängas för målet. Men ser han inte långsam ut ibland? Emery var uppenbart sur i andra halvlek för att tysken såsade med bollen istället för att ta en snabb passning. Verkar inte helt bekväm med snabba beslut.

Callum Chambers 5
Fortsätter att göra godkända insatser som vikarierande högerback. Men i den här matchen blev skillnaden mellan Chambers och Bellerin lite mer tydlig. Offensivt är han inte lika vass. Tekniken är inte där och är mer osäker. 

Sokratis 4
Borde fått en straff med sig i första, men ser sedan ut att ha stora problem. Hänger inte med i farten och blir sedvanligt varnad.

David Luiz 4
Semestern i Rwanda blev ingen större inspirationskälla, det var tydligt. Ser ut att helt sakna auktoritet där bak. Inte som i glansdagarna direkt.

Sead Kolasinac 5
Hotar en del offensivt och fungerar som bäst när det bara är att löpa på längs kanten. Fungerar sämst när det är dags att försvara. 

Matteo Guendouzi 5
Fick agera sopkvast på mittfältet som i stora delar såg planlöst ut. När det var dags att trycka framåt blev det rätt fram till sista delen. 

Granit Xhaka 4
Det känns ibland som att Xhaka alltid vill slå bollen i sidled. I en sådan här match behöver bollar matas upp mot Auba, Saka, Pepe och Willock. Men Xhaka har svårt med det. Det blir passningar i sidled och taskig fart. Visar på att han har en fin vänsterfot när Henderson får sträcka ut. Men inte den spelare som behövdes idag.

Nicolas Pepe 5
Det borde stått 1-0 Arsenal när Pepe fick bollen centralt i boxen i första. Men touchen var inte riktigt där. I övrigt en arbetsinsats som mest gick ut på att hämta boll djupt och driva upp. Pepe var med i det mesta offensivt, även om det inte alltid gick perfekt så fick vi se något fler löpmeter jämfört med många andra på planen. Lite mer tålamod krävs alltså. Kanske släpper det nästa match?

Joe Willock 4
Blev isolerad och fick knappt någon boll att jobba på. Hade bara 16 touch före han fick gå av planen. Såklart inte bara hans fel, då det uppenbarligen saknades kreativitet. Men anonymt från Willock. Såg inte helt ut att trivas som "nummer 10".

Bukayo Saka 5
Får ett oerhört märkligt gult kort mot sig. Annars mycket fart längs kanten. Blev dock väldigt ensam och fick försöka skapa mycket på egen hand. Tillsammans med Pepe matchens höjdpunkter.

Pierre-Emerick Aubameyang 4
Inget mål, ingen fest. Aubameyang var inte på rätt ställe ofta denna match och kändes väldigt kall. 

Inhoppare:

Dani Ceballos 5
Fick lite mer fart på mittfältet, men det skapdes inte mycket farligt att komma ihåg. Hade det tuft att få tag i matchen.

Alexandre Lacazette 5
Tack för att du är tillbaka. Stor, stark och kan suga ner en boll på ett sätt ingen annan i Arsenal verkar kunna just nu. Såklart matchovan efter två månaders skadefrånvaro, men är ett oerhört välkommet tillskott.

Gabriel Martinelli 5
Fick komma in och springa, men lyckades inte riktigt idag. Ingen skuggan ska dock falla på den unge brassen.