Medlemmar: 4874 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Pepe tvåmålsskytt när Arsenal vann

Pepe räddade pressat Arsenal

tor 24 okt 2019 kl 23:22

Unai Emery kastade in Nicolas Pepe med 15 minuter kvar. Efter att domaren blåste av hade matchen vänts från underläge till vinst - efter två mål av anfallaren.

Fakta

Första halvlek:
8: Mål: 0-1 Edwards
32: MÅÅL! 1-1 Martinelli
35: Gult kort Mustafi
36: mål 1-2 Duarte

Andra halvlek:
46: Byte Willock ut och Ceballos in
46: Byte Maitland-Niles ut och Guendouzi in
58: Gult kort Garcia
60: Gult kort Poha
70: Byte Edwards ut och Pereira in
75: Gult kort Lacazette
80: MÅÅÅL! 2-2 PEPE!
90+2: MÅÅÅÅL!!! 3-2 Pepe

Första halvlek:

Gästande Vitoria Guimaraes gästade Emirates låg inför mötet sist i tabellen och hade gjort noll mål. 45 minuter senare hade de gjort två. Bellerin, Holding och Tierney i backlinjen - det fansen ville ha. Men inte ens det kunde hålla tätt. Vitoria spelar ut på högerkanten och Tierney löper på fel sida om sin gubbe. Bollen sedan in i mitten och där är Tierney återigen fel ute. Edwards drar till, och Martinez släpper in den mellan benen. Inte det bästa ingripandet av varken målvakten eller den nya vänsterbacken. 0-1 till gästande Vitoria Guimarares. Och strax därinnan hade faktiskt gästerna ett halvbra läge som dock Martinez enkelt fick tag i.

Efter drygt en halvtimme fick dock Arsenal sitt första bra läge. Emile Smith-Rowe får en passning och gör en magisk vändning. Men tyvärr hinner en Vitoria-försvare fram och täcker skottet. Strax därefter kom dock kvitteringen. Tierney prickskjuter in ett inlägg på Martinellis som ganska ohotat kan nicka in 1-1.

Arsenal fick lite fart under fötterna här. Nästan direkt efter att Vitoria sparkat igång efter målet tar Willock bollen och driver fram. Bollen till Smith Rowe igen - men skottet täcks återigen och bollen precis utanför stolpen.

Farten dog dock inom kort när Maitland-Niles står och såsar på mittplan. Bolltappet blev ett stolpskott och en retur som Duarte bombar in i mål. 1-2 slutar första halvlek.

Andra halvlek:

Det ser inte ut att vara Arsenals afton detta. Smith Rowe inleder med ännu ett skott utanför i andra halvlek. Matchen väger fram och tillbaka och Arsenal får inte grepp om sakerna. Både Guendiuzi och Ceballos fick komma in till förmån för Willock och Maitland-Niles - som ingen av dem gjorde någon jättematch direkt... Vitoria såg fortsatt helt okej ut och fortsatte att skapa halvchanser.

Nicolas Pepe blir Arsenals sista byte. Och till skillnad från Ceballos så bar detta frukt ganska snabbt. Arsenal fick en frispark ganska långt ut mot kanten, i ett sådant där läge som man oftast väljer ett inspel ifrån. Men Pepe drog på skott, och det gjorde han rätt i. 2-2. Arsenal kvitterade.

Drygt en minut efter håller Emirates andan. Davidson skjuter en dryg meter utanför Martinez högra stolpe. Sen vänder det åt andra hållet. Det blir frispark i samma läge som där Pepe gjorde mål ifrån. Den här gången väljer anfallaren ett instick istället och Holding når först. Otroligt nära 3-2. Strax dessförinnan har Mustafi ett strålande nickläge, men bollen över.

Domaren lägger till tre minuters stopptid och det känns som att, detta kommer nog sluta 2-2. Då tar Guendouzi bollen, älgar fram och blir kapad precis utanför straffområdet. Upp går Nicolas Pepe. Om den första frispakren var bra, ja då var den här ännu bättre. En bomb upp i krysset.

Arsenal vinner med 3-2 - kanske inte helt rättvist.

Tre tankar om matchen:

Tre poäng i ett kaos är fortfarande tre poäng
Tre poäng är alltid tre poäng. Även om det kanske inte var fullt rättvist. Även om det kanske inte var så vackert. Även om det stundtals såg ut som en hönsgård. Tre poäng är alltid tre poäng. Nio poäng, gruppledare, klarar för slutspelet och Emery får andas ut ett tag till. Jag trodde länge att denna inledande tanke skulle vara något dystopiskt - men vi vann och man ska alltid se det positiva med saker har jag lärt mig. Det är tydligt att något är galet i Arsenal - men nu slipper i allfall truppen oroa sig för ett debacle i Europa League - inte för att jag någonsin trodde det men ändå. Om två veckor tar jag mitt pick och pack och sticker till Portugal, det känns lättare nu efter vändningen och vinsten.

En vilsen trupp
Visst har många varit skadade och det är lite ringrost kvar på en del, men herregud... Willock får hoppa från offensiv 10:a till sittande mittfältare. Torreira som jag trodde var mer defensivt lagt ska nu spela offensivt. Maitland-Niles som ju vill spela offensivt ser ut att ha fastnat i en limbo mellan det och högerback. Listan kan göras längre - men slutklämmen är densamma, der ser vilset ut. Jag köper att ett lagbygge tar ett tag att göra, Rom byggdes inte på en dag, som Kliché-kjell hade sagt. Men det här ser ut som ett steg bakåt. Många skriker om att Unai Emery saknar spelidé. Men är det något spanjoren är känd för så är det ju att ha extremt mycket idéer och extrema analyser. Det är kanske inte bristen på idéer som är problemet - kanske det motsatta?

Har Pepe vaknat?
Första på straff, det andra på firspark och den tredje briljant upp i krysset från på stopptid - återigen på frispark. Är det nu det lossnar? Visst, snacket kommer väl fortfarande vara "inget mål i öppet spel blabla". Men gör man en sådan där frispark som fransk-ivorianen drar in på stopptid så känns det som att det är mer värt än ett tap-in-mål från 5 meter. Den första frisparken är bra, välplacerad men inte helt otagbar. Den andra är en raket upp i krysset. På söndag väntar Palace - då får vi se om det här var början på målskörden som utlovats.

Spelarbetyg:

Emiliano Martinez 5
Svagt vid 0-1 och inte mycket att göra på 1-2, men behöver bli lite skarpare om han vill bli nummer 1 i Arsenal och Argentina.

Hector Bellerin 4
Kapten Bellerin. Behöver mer tid och mer matchminuter. Bättre offensivt än defensivt, som vanligt.

Shkodran Mustafi 4
Stark i luften, men dålig i passningsspelet och inte helt med i tacklingarna. Man hade ju hoppats den här "nya formen" han hittat i tidigare EL-matcher skulle hålla i sig, men inte den här matchen...

Rob Holding 4
Såg lite svag ut i närkamperna och är väl inte helt med i tempot än. Fullt förståeligt att Emery lämnat honom på bänken i ligan, behöver lite mer tempo i kroppen.

Kieran Tierney 4
Fint inlägg in på Martinelli för 1-1, men hamnade på fel sida om sin gubbe flertalet gånger om. Inte jätteimponerande av skotten.

Joe Willock 4
Nej, två matcher på rad utan att imponera så mycket. Fick spela offensiv mitt i helgen och nu defensivt. Var han förvirrad kanske?

Lucas Torreira 4
Förstår faktiskt inte vad som är tanken här. Torreira ska uppenbarligen inte spela offensiv mittfältare. Han är bättre som sköld mot backlinjen. Gör om gör rätt Unai Emery.

Ainsley Maitland-Niles 2
Verkligen inte Maitland-Niles kväll. 45 minuter på planen och det resulterade i ett misstag som blev till mål. Mer än så kommer man knappt ihåg av honom.

Emile Smith Rowe 5
Hade så gärna satt ett högre betyg här. Men efter att ha missat tre-fyra skott i bra lägen så blir det inte mer. Vässa till skotten så blir det nog bättre.

Gabriel Martinelli 6
Springer, kämpar och fortsätter göra mål. Kul. Det här kan nog bli något riktigt bra.

Alexandre Lacazette 2
Fransmannens sämsta insats i en Arsenal-tröja? Arg, besviken och fick inte till mycket alls. Filmade så att Garcia fick gult kort - tråkigt beteende, riktigt pinsamt.

Inhoppare:

Matteo Guendouzi 5
Han är så bra på att föra bollen framåt. Måste dock göra det lite mer. Vinner frisparken på stopptid som leder till målet.

Dani Ceballos 3
Avlöste Maitland-Niles, men gjorde inget bättre intryck. Hitta tillbaka till formen du hade när du inledde din Arsenal-karriär - pronto.

Nicolas Pepe 9
15 minuter och 2 mål. De här £70m+ som lagts ut börjar sakta betala av sig kanske. Vi får hoppas detta är startskottet på en supermålskytt. Måste dock lära sig jubla efter att ha gjort mål.