Medlemmar: 8914 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Emery säger att Xhaka behöver stöttning efter det som hänt. Men så mycket om kaptenens framtid sa han inte på dagens presskonferens.

"Han är förkrossad och ledsen"

tis 29 okt 2019 kl 17:41

Liverpool borta imorgon. Men när Unai Emery höll presskonferens handlade mycket så klart om Granit Xhaka.

Utbytt och hånad. Då kastade Granit Xhaka lagkaptensbindeln, vandrade sakta av planen och tog av sig tröjan innan han gick direkt ner i spelartunneln. Sen åkte han hem.
Mycket har handlat om klubbens lagkapten efter 2-2-matchen mot Crystal Palace.
Kan schweizaren fortsätta vara kapten för laget? Kommer han spela igen för klubben? Blir det böter? När kommer det en ursäkt?
Frågorna var många när Unai Emery mötte pressen inför morgondagens Ligacupmöte med Liverpool.

- Det har inte varit lätt för honom och för laget, säger Unai Emery.
- Han är förkrossad, förkrossad och ledsen. Vi pratade igår och i söndags kväll. I morse så tränade han som vanligt med gruppen, men han är förkrossad och ledsen över det som hänt. Hans engagemang med klubben är fantastiskt varje gång. Han vill hjälpa. Hans beteende är perfekt på träning, med gruppen och med klubben. Han vet att han gjorde fel och han känner det djupt inombords. Men det är normalt som människa. Du, och alla spelare, behöver supportrarnas support. Stötta dem, stötta laget. Jag har pratat mycket med honom om det. Vi behöver lära oss och när vi har bra matcher och bra moment så applåderar de oss och är glada. Men vi är i en svår situation och får kritik. Vi behöver vara starka och lära oss att spela under de förutsättningarna med press. Det är vårt jobb och supportrarna är det viktigaste vi har i livet. För finns det inga fans, inga bakom oss så finns det ingen mening att spela professionell fotboll. Han är nere nu. Det viktigaste nu är att vi ser efter honom och hans familj. När våra supportrar är missnöjda med oss behöver vi spela bättre, med mer kontroll i matcherna och vi behöver vara starkare. Vi behöver fansen. Men först och främst är det upp till oss och vi behöver bli bättre. Individuella saker, som i söndags, kommer för att vi som lag behöver bli bättre, mer bekväma och visa upp bättre insatser och resultat för dem. När vi gör det kommer fansen supporta oss individuellt och kollektivt.

Borde Xhaka ha bett om ursäkt?
- Ja, Jag tycker att när vi gör individuella misstag behöver vi be om ursäkt för dem. Jag föredrar att göra det. Vi har bett honom göra det.
Men någon ursäkt har inte kommit. Istället har Xhaka varit tyst - och bytt ut sin profilbild på Instagram. Från en där han är kapten i Arsenal till en där han är kapten i det schweiziska landslaget.
Det spär så klart bara på alla spekulationer.
- Först och främst behöver han återhämta sig, med alla känslor. Vi behöver våra familjer, våra fans att de stöttar oss, gillar oss och älskar oss. Alla. Han har inte de känslorna med supportrarna. Men vi pratar med honom och han ska först och främst lugna ner sig och vara nära sin familj och oss, för vi är också familj. Sen försöka vara nära supportrarna och steg för steg mot det tillfället.

Men kan Xhaka fortsätta som kapten? Emery ville inte riktigt svara på den frågan.
- Jag har förklarat redan varför Xhaka är kapten. Han har rätt värden, han är respekterad i omklädningsrummet, han har erfarenheten och han är kapten i landslaget. Han har förutsättningarna för att vara kapten. Jag bestämde att han skulle vara det och spelarna respekterade det. Han gjorde fel i söndags och fick fel reaktioner, som kapten.
- Vi behöver ta det steg för steg. Först behöver han återhämta sig, som människa och som spelare. Sen ska vi prata om hur vi kan förbättra oss, hur vi kan fortsätta som vi vill med honom, med laget, med alla.
Sen fick han frågan: "det låter som att han inte kan fortsätta som kapten".
- Nej, nej. För tillfället pratar jag inte om det och kommer inte prata om det.

Kommer det som hänt påverka honom mentalt?
- Just nu är han arg, förkrossad och ledsen. Inte bara igår och idag. Han känner att supportrarna inte tycker om honom. För att ta ett exempel. För två veckor sedan mötte jag 100 supportrar på Emirates Stadium och vi hade en liten middag med lite snack med dem. Jag och Edu. En fråga var "varför är Xhaka kapten?" och sen sade han till mig att han tycker att Xhaka måste vara en bättre spelare. Det är en typ av kritik. Jag svarade honom och vi avslutade konversationen. Efteråt kom han till mig och sade att "jag försvarar Xhaka och gillar Xhaka". Om en av 100 är negativ till Xhaka så är det positivt. Igår morse sade jag det till Xhaka. Ibland gillar folk oss, ibland inte. Det är så det är med alla fans. Som i söndags. Efter hans misstag är inte alla supportrar emot honom i det läget. Det handlar också om att laget inte vinner och också att de i det läget inte tycker att han gjort någon bra match. Alla matcher, alla tillfällen är olika. Vi behöver behålla lugnet och försöka förändra den individuella situationen.

Klart är dock att Xhaka inte kommer att spela imorgon mot Liverpool. Det kommer inte heller Calum Chabers, David Luiz och Pierre-Emerick Aubameyang heller.