Medlemmar: 8708 st.

Ceballos deppar efter straffmissen

Straffdrama avgjorde målkaos

ons 30 okt 2019 kl 23:22

Målkaos på Anfield. Fem mål räckte inte för Arsenal. Liverpool är vidare till kvartsfinal i cupen efter straffdrama.

90+3: Mål 5-5 Origi

Arsenal inledde väldigt starkt. Och då menar jag på läktaren. Torreiras och Özils namn dånade på Anfield. Sex minuter in stod det dock 1-0 till Liverpool. Oxlade Chamberlain tog en löpning och försökte hitta Brewster i mitten. Men där fanns istället Shkodran Mustafi som slog bollen i egen kasse. Olyckligt. Ibland blir det fel.

Dryga kvarten in i första halvleken började Özil ta för sig mer och mer. Tysken spelade fram Maitland-Niles, fick tillbaka bollen och serverade därpå Saka som avlossade. Kelleher i pool-buren klarade skottet, på returen dök Torreira fram och satte in bollen i öppen kasse. Första matchen på säsongen utan VAR. Och tack för det, för Torreiras ena ben är faktiskt offside.

I den 26:e minuten fullbordad Arsenal sin vändning. Maitland Niles spelar in en fin boll i mitten, avslut kom och på returen dök Martinelli upp. Bollen i nättaket och 1-2. Bra fart på bortalaget nu.

Martinelli är verkligen en otrolig målform. För brassen verkar inte kunna sluta göra mål. Det hela börjar med att Özil bryter och klackar fram Saka som kollar upp och slår in bollen till en helt fri Martinelli. Avslutet snyggt i mål. Arsenal fortsätter att trycka, Liverpool ser skakiga ut.

Först täcker Bellerin bollen med handen i eget straffområde. Ingen straff. Sen filmar Elliott när Martinelli kastar ut ett ben. Då är det straff. Milner gör mål.

Strax före halvtid är Martinelli nära att fullborda sitt hat-trick. Torreira tar ett skott som täcks, Martinelli får nicka helt ostört, men Kelleher kan enkelt rädda. Strax därefter har Liverpool en nick någon centimeter ovanför ribban.

Onekligen en händelserik första halvlek.

Andra tar vid där den första slutade. Båda lagen skapade en chans var inom loppet av två minuter. Men det är Arsenal som är det bättre laget. I den 54:e minuten snappar Maitland-Niles upp en hemåtpass som är för snål. Men engelsmannens touch såg ut att bli lite för hård och höll på att gå ut över långsidan. Då dyker Özil upp. Sveper bollen med klacken och Maitland-Niles kan göra 2-4 i öppen kasse.

Glädjen blir dock inte helt långvarig. Chamberlain har en bössa. Och använder den när an snappar upp bollen framför Maitland-Nile. En bomb upp i krysset. 3-4. Bara minuter senare står det 4-4. Origi vänder bort Holding och trycker till. Martinez har en näve på bollen men släpper in den. Känns som att argentinaren borde ha tagit den.

Av alla Anfield-matcher kommer den här nog gå till historian som den sjukaste. Det må vara ligacupen. Men det är en kavalkad av bra anfallsspel från bägge håll. Özil ersattes av Guendouzi, till fansens stora förtret. Men det kanske inte var helt fel, för efter ett par minuter spelar han fram Willock. Mittfältaren avslutar från utanför boxen, och drar den rakt upp i krysset. Otroligt snyggt.

Matchen fortsätter bölja, men inga riktigt farliga lägen skapas. Domaren visar fem minuters stopptid. Origi får en boll in i mitten mot sig och cykelsparkar in 5-5.

En helt bisarr match
Att en match mellan Arsenal och Liverpool är målgalen, ja den har vi hört, sett och läst om förr. Men den här tar nog ändå priset? 10 mål, fyra gula kort och en straff på 90 minuter. Jag tycker synd om alla live-rapporterare - för det var nog lite småsvettigt. Arsenal såg ut att två gånger om springa iväg med det. Vid 1-3 kändes det bra, vid 2-4 kändes det väldigt bra. Men det blev aldrig säkert, aldrig lugnt. Mot Palace tappades en tvåmålsledning till 2-2. I den här matchen tappades en tvåmålsledning två gånger om. Det här med att stänga matcher och backa hem ingår inte i Emerys repertoar för fem öre. Det här var en sådan där match där bägge lagen tryckt på "allt framåt"-knappen och bara sket i att försvara. Det är en match jag sent kommer glömma, en galet rolig match. Synd bara att vi förlorade...

Özil
Att Özil tas efter lite mer än 60 minuter kan bara betyda en sak, att han startar i helgen. Åtminstone i min bok, men det är tveksamt om det är så i Emerys. Tysken fick utrymme, chanser och kunde visa på sin otroligt fina blick för spelet. Inspelet till Saka som senare blev Torreiras mål var fin. Framspelningen till Maitland-Niles är helt fantastisk. Men förutom det vann Özil tillbaka bollen på mitten och satte igång kontringar ett par gånger. Mycket bra, välkommen tillbaka.

Torreira
Jag har varit en av de som satt stora frågetecken när Emery spelat Torreira som en offensiv gubbe i mittfältet. Men det funkade idag. Den ettrige lille sydamerikanen var överallt. I offensivt straffområde var det farligt, och när Liverpool anföll var det mer som ett ankare. Mittfältet såg offensivt ruskigt bra ut ikväll. Det skapades, det sprangs och det gjordes fem mål på Anfield. Tänk er detta med Auba, Laca och Pepe framför... Mycket bra Torreira.

En match utan VAR
Torreira gjorde 1-2. Sambon frågar "Varför jublar du inte?". Jag tyckte det såg ut som offside, och var helt övertygad om att en domare återigen skulle ta bort ett mål från oss. Sen insåg jag att VAR inte fanns i den här matchen. Tack för att det inte fanns, i det läget, för det var offside. En bit senare tar Bellerin bollen med handen, det ska vara straff, men blir det inte. Elliott filmar sedan rejält, och får en straff. Man kan älska eller hata VAR. Men något som är säkert är att VAR nog hade gjort att tempot här hade varit lite annorlunda. Vi fick ett kaos i en cup-match. Det är väl lite det "mickey mouse cup" är till för?

Emerys dilemma
Det känns inte som att Xhaka kan starta i helgen. Det är vi inte redo för. Torreira och Özil dominerade idag. Hur ser mittfältet ut i helgen? Uttagningen får nog den gode spanjoren att dra sig lite i håret.

Vi kan inte vara för sura
Ligacupen är en märklig cup. Vinner man är det "en skitgrej", men torskar man en match blir folk fortfarande sura. Det förbryllar. Vi fick se två reservbetonade lag drabba samman i en holmgång med 10 mål. Det var underhållande som fan. Något som störde mig var när Eurosport-kommentatorn flertalet gånger nämnde "det unga Liverpool". Skillnaden i snittålder? 0,6 år. Sen hade väl Arsenals spelare mer ordinarie speltid per gubbe, men åldern var faktiskt nästan samma. De här cup-spelarna kan verkligen restera roliga matcher. Ser faktiskt mer fram emot Europa League och FA Cupen än ligan just nu.

Spelarbetyg:

Emiliano Martinez 3
Som keeper ska man vara nära att ta minst en av fem straffar mot sig. Martinez såg helt lost ut. Origis första mål känns inte heller otagbart. Släpper in 10 (!) mål.

Hector Bellerin 6
Nu är han redo för Premier League. Gör en bra match allround och hänger med Origi fram till sista minuten.

Shkodran Mustafi 4
Inleder med ett självmål, spelar upp sig och sedan skakig. Men blir lätt feltajmad i mycket. Kudos ändå för att ha vänt självmålet, verkar ha ett superpsyke.

Rob Holding 4
Tyckte inledningen var riktigt skakig, men växte ju längre matchen gick. Låg fel i närkamperna.

Sead Kolasinac 3
Bedrövlig insats. Defensivt helt off, offensivt i skugga. Tierney har tagit över.

Lucas Torreira 7
Mycket fin insats. Gör mål och ser stundtals ut att vara överallt. Verkar gilla att spela med Özil.

Joe Willock 6
Extremt anonym i en match som böljade överallt - fram tills det att Özil gick av. Då fick Willock gå upp i positionerna och gjorde kvällens snyggaste mål. Får bonuspoäng för det. Borde kanske få en femma.

Mesut Özil 8
Skapade chans efter chans. Vilken comeback. Blir svårt att hitta en ursäkt att få sitta på bänken nu.

Ainsley Maitland-Niles 6
Wow, vilken förbättring jämfört med matchen mot Vitoria. Snacka om att ha spelat upp sig. Löpte fint längs kanterna och krönte insatsen med ett mål.

Bukayo Saka 5
Ska ha stort cred för att han aldrig ger upp. Även i underläget så var det Saka som var mest elektrisk. Gjorde det svårt för Liverpools debutant.

Gabriel Martinelli 9
Här har vi en guldklimp. Det känns som att Martinelli kan bli hur bra som helst. Han har den där egenskapen att vara på rätt plats id rätt tidpunt. Borde gjort hat-trick i första halvlek.