Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Unai Emery fick inte se sitt Arsenal hålla ledningen matchen ut.

Arsenal tappade ledningen - igen

ons 6 nov 2019 kl 19:01

Arsenal har förtvivlat svårt att försvara överlägen i matcherna just nu. Mot Vitoria var laget på väg mot en efterlängtad seger men släppte in mål på övertid - och tappade ledningen för fjärde matchen i rad.

Första halvlek
Arsenals spel i den första halvleken stack inte ut nämnvärt kvalitetsmässigt från det vi har sett den senaste tiden. Visserligen hade Unai Emery vaskat om i formationen och ställde upp med en trebackslinje bestående av Sokratis, Holding och Mustafi medan Tierney och Maitland-Niles tog plats som wingbacks.

Det var tunnsått med målchanser för Arsenals del. Maitland-Niles hade en tidig möjlighet att hitta Saka framför mål, men bollen gick inte fram till 18-åringen. Det var snarare hemmalaget som skapade de farliga chanserna. Pepe - alltså inte Arsenalvarianten, utan Vitorias upplaga - sköt ett gediget skott som Martinez inte nådde. Bollen gick dock i virket och ut. Portugiserna hade ytterligare farliga chanser men Martinez räddade såväl Edwards rappa skott som Tapsobas skarvnick.

Arsenal hade förtvivlat svårt att komma igenom Vitorias försvar. Holding var uppe och nickade ett inlägg över och Pepe - Arsenals alltså - sköt en frispark just före halvtid utanför.

Andra halvlek
Den andra halvleken inleddes med mer intetsägande spel. Arsenal fortsatte gnugga på, men fick inte fram bollen framför mål och målchanserna lyste med sin frånvaro. Först efter en dryg kvart var det nära då Mustafi nådde högst på ännu en fin hörna från Pepe, men bollen smet några decimeter ovanför ribban.

Matchen präglades av ofokuserat spel från båda laget i det svårspelade regnovädret. Felpass var mer regel än undantag. Arsenal lyckades inte producera ett enda skott på mål förrän i den 80:e minuten. Då gick bollen också i mål. Pepe slog en mycket fin frispark som Mustafi nådde högst på och behärskat nickade förbi hemmamålvakten.

Efter målet såg Arsenal ut att kontrollera matchen, men kunde trots det inte hålla tätt. Edwrads kom runt på högerkanten och slog in bollen framför mål där Martinez inte riktigt fick iväg den. Efter en rörig situation cykelsparkade Duarte in kvitteringen i 90:e minuten. Hemmalaget hade därefter två riktigt bra chanser att vinna matchen, men bollarna smet utanför. Arsenal kom i slutändan undan med ett nödrop.

Tre tankar om matchen
Ny ledning - nya tappade poäng
Det börjar bli smått parodiskt. Arsenal verkar inte klara av att hålla hålla en ledning matchen ut. Det är fjärde matchen i rad som The Gunners har ledningen, men ändå inte klarar av att vinna. Om det är taktiskt eller mentalt vet jag inte - men detta är ett oroväckande problem som växer sig allt större. Spelarna måste lära sig stänga matcherna och klara av att försvara en ledning. Just nu verkar det vara en oöverstiglig uppgift.

När de individuella prestationerna blir ett systemfel
Arsenal under Arsene Wenger beskylldes ofta för att vara ett lag utan ett fungerande spelsystem under fransmannens sista år i klubben. Detta har inte förändrats särskilt mycket under Unai Emery. Idag var det återigen smärtsamt tydligt att Arsenal helt förlitade sig på att det var en individuell prestation som skulle avgöra, men när varken Martinelli eller Pepe lyckades med det fanns ingen plan B. Tur då att Mustafi - av alla spelare - kunde rädda Arsenal med sin välplacerade nick. Dessvärre räckte det inte till seger.

Rädslan att förlora större än viljan att vinna
Att Unai Emery är pressad behöver man inte vara idrottspsykolog för att räkna ut. Om inte annat var det oväntat starka trupp han tog ut till den här matchen ett tecken på det. Det här var en match som Arsenal bara borde kunna spela av med ett reservlag, men nu fanns flera normala startspelare med i elvan. Spelare som kanske hade mått bättre av att vila för att hållas fräscha till sexpoängsmatchen mot Leicester på lördag. Men så långt kanske inte en spanjor som är rädd att förlora jobbet tänker.

Spelarbetyg
26. Emiliano Martinez 5
Gjorde några riktigt bra räddningar i första halvlek. Tveksamt ingripande vid kvitteringen, där borde han kunna vara mer beslutsam i förstaläget.

20. Shkodran Mustafi 5
Drog på sig några onödiga frisparkar och stod för några konstiga beslut. Emellanåt stack han emellan med hyfsat försvarsspel. Var sig själv med andra ord. Fint nickmål.

5. Sokratis Papastathopoulos 6
Resolut i brytningarna. Kanske inte den mest inspirerande insatsen av greken, men vem kan klandra honom för det i en novemberregnig intetsägande match som denna?

16. Rob Holding 5
Lagkapten i den numera decimerade kaptensgruppens frånvaro. Stabil utan att glänsa.

3. Kieran Tierney 4
Stabil bakåt, men spelade ingen stor roll framåt. Som wingback behöver man bidra mer i offensiven.

28. Joe Willock 5
Kämpade på mittfältet utan att få så mycket uträttat. Fick inte riktigt fart på passningsspelet offensivt.

8. Dani Ceballos 4
Ingen bra dag på jobbet. Slog bort en hel del passningar och lyckades inte med sina dribblingar i någon större utsträckning. Utgick med någon form av bristning.

15. Ainsley Maitland-Niles 4
Valpig och nonchalant emellanåt, vilket är egenskaper han behöver slipa bort. Borde utnyttja sin snabbhet mer, för när han gjorde det såg det ut som att det kunde bli farligt.

77. Bukayo Saka 5
Hade en del fina intentioner, men lyckades inte få till det fullt ut. Antingen var inte medspelarna med på hans aktioner eller så studsade inte bollarna hans väg.

19. Nicolas Pepe 5
Har fortsatt svårt att få till det framför mål, men han visar på nytt att han är ett giftigt vapen på fasta situationer.

35. Gabriel Martinelli 4
Svag insats jämfört med vad han har presterat tidigare. Glimtade till i första halvlek, men försvann i andra.

Inhoppare:
29. Matteo Guendouzi 5
Kom in och rev och slet som han brukar. Det var ungefär allt han gjorde.

9. Alexandre Lacazette 4
Fullständigt intetsägande inhopp.

11. Lucas Torreira
Spelade för kort tid för att betygsättas.