Medlemmar: 5368 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal har precis gjort 2-2.

Lacazette räddade bedrövligt Arsenal

lör 23 nov 2019 kl 18:30

Det såg länge ut som Southampton skulle vinna. Gästerna var det bättre laget matchen igenom. Men två mål av Lacazette, varav ett långt inne på stopptid säkrade en poäng för Arsenal.

Fakta

Första halvlek:
8: Mål 0-1 Danny Ings

Första halvlek:

Arsenals formkurva har inte direkt varit lysande på den senast tiden. En match hemma mot Southampton skulle kunna vara en bra match att vända på detta på. De hade ju före matchen bara lyckats skrapa ihop 9 poäng och låg näst sist i tabellen. Men så skulle det inte bli.

Bortalaget tar tag i spelet direkt. Efter att ha inlett med att skjuta lite från distans så får bortalaget en frispark. Den tar de hand om snabbt och Danny Ings spelas fram. Soton-spelaren driver in i straffområdet och placerar bollen till höger om Leno. Stolpe in.

Det tog visserligen bara 10 minuter för Arsenal att kvittera. Men spelet var långt från bekvämt att titta på. Özil spelade i den 18:e minuten fram Tierney som hittade Auba i straffområdet. Aubas skott täcktes, men Lacazette snappade upp returen och dunkade in 1-1.

Förutom det var det inte mycket positivt kring Arsenal i första halvlek. Southampton tilläts rulla boll och det kändes som att vi var underdogs. Bedrövligt rent ut sagt. Med dåligt spel kommer ofta frustration och misstag. Fem gula kort delades ut och Arsenal fick fyra av dem.

Andra halvlek:

Det var ett lite mer fartfyllt Arsenal som inledde andra halvlek. Nicolas Pepe ersatte Calum Chambers och var farlig direkt. Auba får ett strålande läge att göra mål, men lyckas inte hitta rätt. Pepe har ett par fina lägen, men närmst blev en akrobatisk spark som han får i ribban. Pepe hade även ett friläge, men istället för att skjuta väljer anfallaren att försöka passa Aubameyang. Den passen blockeras dock och läget är borta.

I den 60:e minuten får gästerna ett guldläge att göra mål. Sokratis står och sover med bollen i eget straffområde och blir av med den. Men läget försvinner rätt snabbt efter slarv.

Tio minuter senare skulle det dock vara dags. Tierney är lite sen på sin gubbe och sliter ner honom i straffområdet. Domaren pekar på staff. Leno räddar men returen är Ward-Prowse först på och gör mål. 1-2 till gästerna.

Emery byter in alla anfallare som finns och pressar. Özil skapar ett par lägen, men det är nästan så att Soton är närmre att göra 1-3 än att det kvitteras. Kontringarna blev ofta livsfarliga och Willock tvingades agera målvakt när bortalaget rullade runt och sköt.

Djenpo är otroligt nära att göra 1-3 men lyckas missa öppet mål ett par minuter in i förlängningen.

Men sex minuter in i tilläggstiden kommer kvitteringen. Martinelli lägger in den till Lacazette som dunkar upp den i nättaket. Otroligt. Arsenal har kvitterat. Southampton har tappat en given seger. Orättvist i det stora hela. Men skönt med en poäng.

Tre tankar om matchen

Ridå.
Vi möter alltså ett av ligans sämsta lag. Vi möter dem på hemmaplan. Vi har inga skador. Inga ursäkter. Men Unai Emery lyckas inte få ihop det här laget för fem öre. Southampton får styra spel i första halvlek och det ser inte ut som att någon vet vad de ska göra på planen. I andra halvlek såg det i inledningen ut som att det här nog skulle gå. Det var mer energi, mer lägen skapades och Pepe såg ut att ha ett mål i sig. Men så blev det inte. Och när vi inte gör mål så blir det livsfarligt - för defensivt såg det nästan värre ut. Southampton kontrade och kontrade och skapade farliga lägen. Det är nattsvart kring Arsenal nu.

Två mål av Lacazette
En litet ljus i mörkret är ändå Lacazette. Två mål idag och en räddad poäng. Klinisk framför mål. det är kul att se. Alla matcher är inte rättvisa, och det såg ut som att Lacazette förstod det när han gjorde kvitteringen. Lite anmärkningsvärt är att ingen ens jublar efter målet. Spelarna verkar själva förstå hur illa det är. Lacazette såg nästan förvånad och chockad ut. När man gör 2-2 på stopptid borde man väl jubla. Men man förstår väl varför. Tack för en poäng Laca.

Ett totalt misslyckande till match
Det såg i stora delar av matchen ut som att Southampton var det större laget. Att de var på hemmaplan och de givna favoriterna. Arsenal var passiva. Slarviga. Nonchanlanta och allmänt urusla. Jag vet inte vad Emery hade för plan inför den här matchen - men den var uppenbarligen helt fel. Vi har kvalitet hos våra spelare nog att kunna dominera en sådan här match. Men vi gör det inte. Vi kan inte det längre. Det känns som att Emery inte har lyckats få spelarna att dominera en match på otroligt länge. Det är dags för förändring nu.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 6
Räddar straffen men har otur med returen. Får göra flertalet räddningar, i vanlig ordning, och gör det bra. Kanske borde ha kommit ut bättre på 0-1 målet.

Calum Chambers 3
Har det otroligt svårt de 45-minuter han får spela. Bellerin hade in sin bästa dag på jobbet framför honom, vilket ökade belastningen för Chambers. Behöver vara bättre.

David Luiz 2
Ju längre säsongen går, desto märkligare har den här värvningen sett ut. David Luiz ser inte ut att bry sig, han är slarvig och nonchalant med boll.

Sokratis 2
Har verkligen svårt mot Southampton idag. Håller på att ge bort ett mål också när greken blir stillastående och dräller med bollen i eget straffområde.

Hector Bellerin 3
Hade några fina saker offensivt, men oftast när den sista bollen ska slås så går det inte helt rätt. Defensivt finns det otroligt mycket att jobba på.

Lucas Torreira 5
Blandade och gav otroligt mycket i den här matchen. Stundtals såg han lysande ut med bra tacklingar, bra passningar - och den andra stunden var det vårdslöst och felpass. Helt klart ett steg i rätt riktning.

Matteo Guendouzi 4
Ibland ser det ut som att Guendouzi vill lite mer än vad han för närvarande kan. Bra inställning, men saknade kvalitet på många sätt idag.

Kieran Tierney 4
Bäst i fem-backslinjen. Drog visserligen på sig en lite onödig straff, men i övrigt bättre offensivt. Hittar nästan alltid rätt med sina inlägg.

Mesut Özil 5
Skapade väl det mesta vi hade offensivt och hade oftast ett finger med i spelet när det blev farligt. Fick det svårt när Southampton organiserade sig ordentligt.

Alexandre Lacazette 6
Måltorkan är slut. Två mål och en poäng räddad. Tack för det.

Pierre-Emerick Aubameyang 4
Fick inte mycket att jobba på, men får väl någon form av assist på 1-1 målet när hans skott landar hos Lacazette.

Inhoppare:

Nicolas Pepe 4
Såg ut att väcka liv i Arsenal när han introducerades i andra halvlek. Ett avslut i ribban och ett dåligt val på ett friläge. Såg bättre ut än förra matchen - ett steg i rätt riktning, men borde göra mål.

Gabriel Martinelli 5
Får spela nästan 20 minuter och hinner med en assist från sin kantposition.

Joe Willock 4
Räddar en boll från att gå in när Southampton rullat oss rejält. Tack för den.