Medlemmar: 4729 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Från och med idag är Fredrik Ljungberg huvudtränare för Arsenal.

Ljungbergs budskap till spelartruppen

fre 29 nov 2019 kl 13:09

Arsenals tränare är just nu svensk. Fredrik Ljungberg tar över efter Unai Emery.

Det var i samband med morgonens träning som spelarna i laget fick veta att Unai Emery fått kicken och att Fredrik Ljungberg tar över. Enligt David Ornstein på The Athletic ledde Emery träningen som vanligt och hade fokus på att förbereda laget inför söndagens möte med Norwich.
Efteråt samlandes spelarna med Raul Sanllehi och där fick man veta att Ljungberg är den som tar över.

Det har snackats i veckor om detta. Prestationerna på planen och resultaten de senaste månaderna har varit under all kritik och tidning efter tidning har rapporterat att Emery riskerar att förlora jobbet och att Freddie ska ersätta.
Idag blev det verklighet.

Ljungberg är sedan slutet på 90-talet en klubbikon. Han värvades av Arsene Wenger i september 1998. För 40 miljoner köptes han loss från Halmstads BK och direkt i debuten mot Manchester United gjorde han mål när han lobbade in 3-0 på Peter Schmeichel på Highbury.
Under sin aktiva karriär i klubben, som varade mellan 1998 och 2007, var han med och vann två ligatitlar och tre FA-cuper. Totalt spelade han 326 matcher för Arsenal och gjorde 70 mål.

Efter tiden i Arsenal spelade Ljungberg i West Ham, Seattle Sounders, Chicago Fire, Celtic, Shimizu S-Pulse och Mumbai City. 2012 var karriären officiellt över. Sommaren 2013 blev Freddie ambassadör för Arsenal och tre år senare klev han in som tränare för U15-laget.
När den dåvarande akademichefen Andries Jonker året efter fick jobbet som huvudtränare för tyska Wolfsburg flyttade svensken med som assisterande. Sejouren i Tyskland varade dock bara i ett halvår. För i september 2017 fick de gå från Bundesligaklubben.

Under sommaren 2018 stod det klart att Freddie var tillbaka i Arsenal. Svensken fick då jobbet som U23-tränare. Han ledde laget till en andraplats i Premier League 2 och i somras flyttades han upp i A-laget och blev assisterande tränare till Unai Emery.

Från och med idag är han alltså huvudtränare för Arsenal. Om än tillfälligt. Han kommer att leda laget på söndag borta mot Norwich för första gången.
Enligt Skys Kaveh Solhekol var den 42-årige svenskens budskap till den sargade Arsenaltruppen:
"Håll ihop, vänd på det här och spela för tröjan".