Medlemmar: 3828 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal räddade kryss i avslutningsmatchen i gruppspelet.

Arsenal gruppsegrare - trots allt

tor 12 dec 2019 kl 21:09

I 75 minuter var det återigen ett trögt, riktningslöst och oinspirerat Arsenal som mötte Standard Liege. En starkt avslutning - och en Frankfurtkollaps - gjorde dock att The Gunners är klara gruppsegrare.

Första halvlek
Matchen var bara någon minut gammal när Guendouzi gick i däck efter en duell där han fick en armbåge i huvudet. Det såg oroligt ut en kort stund, men fransmannen repade sig och kunde spela vidare.

Första målchansen var Arsenals. Smith-Rowe blev neddragen utanför straffområdet och Lacazette tog han om den efterföljande frisparken. Den gick dock via muren ut till inspark. Några minuter senare slarvade först David Luiz och sedan Mavropanos i Arsenalförsvaret, men hemmalaget tog inte tillvara på bjudningarna och det kändes aldrig riktigt farligt.

Arsenal fick en vass chans när Smith-Rowe kom i fritt läge till höger om målet. Han hade kunnat passa Nelson framför det öppna målet men sköt själv. Bodart i hemmakassen var med på noterna och räddade med en fotparad.

Under avslutningen av halvleken var det Arsenal som skapade farligheterna. Saka var inblandad i det mesta. Han hade dels ett skott som smet någon decimeter utanför krysset och dels var han inblandad i en dubbelchans strax före halvtid. Först sköt han ett skott som hemmakeepern räddade innan han fick returen till Nelson som i sin tur inte fick fart på nicken han riktade mot mål.

Andra halvlek
Det hade bara gått ett par minuter sedan halvtidsvilan när Liege tog ledningen. Bastien fick ett halvdant skottläge utanför straffområdet men försökte pricka innanför den bortre stolpen. Bollen gick dock via Sokratis arm och ställde Martinez i målet som gjorde ett tappert försök att efterlikna en vändande finlandsfärja i sin ganska långsamma reaktion. Han fick fingrarna på bollen, men kunde inte hålla den. 1-0 till hemmalaget.

2-0 kom efter ytterligare en styrning, men först efter bedrövligt försvarsspel från Arsenal. Hemmalaget fick in bollen framför Arsenalmålet, där Willock var först på bollen. Han petade bara på bollen och lät Amallah enkelt ta hand om och vända bort både Willock och Guendouzi innan gan sköt in bollen via Mavropanos. Vi skulle kunna kalla det juniormisstag, men det vore att förolämpa juniorer. Så illa var det.

Liege såg ett tag ut att fortsätta ösa framåt och 3-0 låg i luften under några minuter men Arsenal stack upp i hemmapressen. Saka kom runt på vänsterkanten och slog ett hårt inlägg som Lacazette kom först på och med kraft nickade in 2-1.

Några minuter senare kvitterade Arsenal. Martinelli fick fram bollen till Saka som avancerade mot målet och snygg skruvade in 2-2 när han placerade in den till höger om målvakten. Lite som en Henryskruv. Det var knappast välförtjänt, men ändå skickligt att orka komma tillbaka.

Tre tankar om matchen
Hur blev det så här?
Det var en märklig känsla att sitta och vara smånervös i den här matchen. Efter tre matcher i gruppspelet stod Arsenal på tre segrar och det enda som återstod var att jogga hem gruppsegern. Nu blev det till slut gruppseger, efter Frankfurts osannolika tapp mot Vitoria, men att det skulle sitta så här långt inne trodde man ju aldrig. Arsenals svaga senhöst har verkligen gjort sig påmind även i Europa League.

Freddieeffekten låter vänta på sig
Ljungbergs tid som interimtränare är än så länge knappast någon succé. Efter det resultatmässiga fallet framåt i matchen mot West Ham kändes det här som ännu en Emerymatch. Det är fortfarande svårt att se vad det är för typ av fotboll Arsenal ska spela och Freddie har ett fortsatt tufft jobb att lyckas tydliggöra det. Att matcherna kommer så tätt gör det knappast enklare för svensken att påverka spelarna på träningsplanen. Svenskens svajiga inledning som Arsenaltränare gör knappast att jakten på en ordinarie huvudtränare avtar i intensitet.

Arsenal behöver vaccineras mot misstag
Misstagen som spelarna ständigt radar upp är ett gift i Arsenalkroppen. Det passerar knappt en halvlek utan att någon - gärna i backlinjen - står för en alldeles hårresande (David Luiz, känn dig dubbelt träffad) felpass eller på något annat sätt bjuder motståndarna på lägen. Dagens match var inget undantag. Sekvensen i första halvlek där först Luiz nickade i blindo och Mavropanos ett ögonblick senare spelade bollen rakt till en bortspelade skulle kunna symbolisera Arsenals försvarsspel den här säsongen. Om The Gunners på något sätt kunde vaccinera spelarna mot misstag skulle många problem vara lösta. Men om det hade funnits skulle väl Kroenke komma ut som vaccinmotståndare och vägra slanta upp för doserna.

Spelarbetyg
Emiliano Martinez 5
Svårt att göra så mycket på målen där styrningarna ställde till det.

Kostatinos Mavropanos 5
Första matchen på länge och det var tydligt. Svag i tajmingen och svajig i positionsspelet. Spelade dock upp sig.

David Luiz 4
Lika drygt nonchalant som vanligt. Det var bättre på Stepanovs tid...

Sokratis Papastathopoulos 2
Oinspirerad, slarvig och utan beslutsamhet. Det här var inte grekens stora stund i Arsenal. Inte det här heller.

Bukayo Saka 6
Borde ha utnyttjat något av sina lägen i första halvlek, men levererade i andra när det gällde. Fin assist till Lacazette och kyligt avslut till 2-2.

Matteo Guendouzi 5
Vill mycket, är lite överallt på planen, men det blandas och ges lite för mycket.

Joe Willock 4
Usel försvarsspel vid 2-0-målet. Övertygade heller inte i övrigt.

Ainsley Maitland-Niles 4
Anonym. Var mest med på planen. Utbytt.

Reiss Nelson 3
Får inte alls till det i det offensiva spelet och när lägena väl dyker upp är det för många bolltouch och det tar för mycket tid.

Alexandre Lacazette 6
Tämligen anonym och utan det riktiga engagemanget. Var dock på rätt plats när det behövdes som mest.

Emile Smith-Rowe 5
Pigg i första halvlek och skapade en del chanser. Falnade i andra.

Avbytare
Gabriel Martinelli 4

Sprang, sprang och sprang. Sen var det slut på matchen.

Calum Chambers 5
Kom in med styrka och rutin och gjorde ett godkänt inhopp.

Pierre-Emerick Aubameyang
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kommentarer

Bild för Ulf Henningsson

Starkt att vända till oavgjort när man spelar så fruktansvärt dåligt. All man måste ha på en plans fanns inte: rörelse,vilja ha boll,vinna närkamper och sätta lite fart på bollen. Måste få in nya försvarare under januari. Dessa håller inte måttet. Och varför ändra system inför varje match? 

Bild för Nicklas Kallbro

En traumatiskt upplevelse dvs en normal Arsenal match, starkt att komma tillbaka dock. Defensiven sviktar något så fruktansvärt att jag hellre ser Mustafi än Luiz för då får vi ett Arsenal hjärta iaf. 

Bild för Thomas Gjälby

Jag tror att Fredrik ändrade system p.g.a att alla ytterbackar är skadade. Tycker Smith-Rowe gör en bra match och är en frisk fläkt. 
Allt vänder när Martenelli byts in. Slump? Tror inte det... ger energi till hela laget. 

Bild för Pelle

ESR startade ju, det var väl Auba som byttes in?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Ulf Åkermark

Åter igen försvaret vart finns det har alltid varit Arsenals starka spelare som unai tog in håller inte måttet och ingen fart när man anfaller 

Bild för Brattis

Willock behöver mer Mentors-tid och ska inte vara i eget straffområde. För övrigt tycker jag att Mavropanos bör få mer speltid nu, tillsammans med Chambers som mittlås tills nån köps in i Januari. Martinelli och Saka är spännande ihop. Vill även se mer av Smith-Rowe som är en spelare som verkligen försöker visa nåt när han får chansen. Inte lätt för Freddie att pussla ihop nåt, men ändå skönt med serieseger och nu gäller det att ta en match i taget framåt. COYG 

Bild för zimzon
Pelle wrote:

ESR startade ju, det var väl Auba som byttes in?

 

Hahaha, stämmer mkt bra.

Twitter: @zimzon80

Bild för Andreas Näsström

Det som är bra med att Willock gör såna bebismisstag i eget straffområde är att det sker i gruppspelet i EL. Jag hoppas de tar det ordentligt med honom och att det inte sker igen, mer distinkt tack