Medlemmar: 8076 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mikel Arteta visade ledaregenskaper som spelare, det kommer att krävas mer av den varan om han tar över som tränare för Arsenal.

Krönika: Jag är redo att ge Arteta chansen

ons 18 dec 2019 kl 08:20

Efter söndagens match mot City som mer såg ut som kattens lek med råttan är det väl många av oss som kanske insett att den här uppgiften med tanke på hur truppen ser ut kan vara för övermäktig för vår kära Freddie Ljungberg.

Vi har ett otroligt tufft schema framför oss de närmaste veckorna och till och med ledningen kanske har insett att situationen som klubben står inför är ohållbar. Att vi är i den här situationen idag är enligt mig inte bara truppens fel utan en otroligt passiv ledning och ägare som hållit tummarna och hoppats på det bästa.

Man sparkar Emery utan att egentligen ha en tanke på vem eller att ha en tränare klar som ska ersätta honom. Man slänger in Freddie utan resurser och ger honom Per Mertesacker som redan har fullt upp med andra arbetsuppgifter i klubben. Förstår att det kan vara en lösning om det gäller en eller två matcher, men Ljungbergs chanser att lyckas lyfta laget med hans förutsättningar har varit väldigt små. Jag hade velat ha en ledning som inte är rädd för att agera, enligt mig borde Emery fått sparken redan efter finalförlusten mot Chelsea.

Med åtta minuter kvar av matchen mot Manchester City tog jag på mig jackan och begav mig ut i regnet för att ta en promenad hem från Flying Horse. Jag var inte arg, besviken eller ledsen utan bara tom. En känsla av tomhet som jag misstänker att många av oss supportrar känner den här säsongen. Jag hade inga större förhoppningar innan avspark att vi skulle vinna, men insåg under matchen att vi inte ens är i närheten av att ge dem en match.

Det har varit en säsong med uselt försvarsspel, spelare som joggar runt på plan eller ännu värre står passiva och hoppas på att någon annan ska göra jobbet. Det har varit en säsong med där våra rutinerade spelare inte lyckats visa ungdomarna vägen och spelare som slängt av sig tröjan eller sparkat i luften efter att ha blivit utbytta. Jag kan tyvärr fortsätta på den listan, men frågan kvarstår: hur hamnade vi här?

Självklart har jag inte svar på alla frågor, men jag tycker att vi kanske rensade truppen på våra rutinerade spelare lite för snabbt. Tyvärr lämnade Koscielny i somras och Luiz har misslyckats totalt med att fylla det tomrummet. Vi lät Nacho Monreal lämna och varken Tierney eller Kolasinac har lyckats övertyga av olika anledningar. Kanske viktigast av allt så har balansen på mittfältet aldrig blivit sig lik sedan Ramsey lämnade. Rutin och att ha kulturbärare i klubben är någonting som vi verkligen hade behövt i den situationen som Arsenal befinner sig i just nu.

Men det är inte totalt becksvart, spelare som Martinelli, Saka, Nelson och Willock med andra visar att vi inte är helt fel ute. Vi kanske inte ska räkna med en topp fyra-placering eller hoppas på titlar de närmaste åren, men med några viktiga och bra värvningar och en tränare som kan bygga upp laget från grunden tror jag att vi kan vara med och slåss om titlar igen. Men för att ge dessa ungdomar en chans att utvecklas behöver vi inte bara en välbalanserad trupp av rutinerade och unga spelare utan en tränare som ge dem lagom med tung last att bära.

Enligt många tillförlitliga rykten verkar just en annan före detta Arsenal spelare bli vår nästa tränare. Mikel Arteta som var nära jobbet redan innan Unai Emery fick det verkar vara på ingång. Reaktionerna på sociala medier är många och frågorna likaså. Hur ska Arteta som aldrig varit huvudtränare kunna styra upp det här? Vad får av att ta in en orutinerad tränare?

Personligen var jag inne på att ta in en rutinerad “old school”-tränare som kan lära oss spela försvarsspel igen. Någon som har varit i liknande situation med andra lag som Arsenal befinner sig i nu.

Men nu lutar jag mig mer och mer åt att det är ett bra beslut. Arteta har inte bara gått den bästa skolan hos en av världens bästa tränare, han har även visat på gott ledarskap som spelare när han var lagkapten i både Everton och Arsenal. Pep Guardiola är en perfektionist som är känd för att kräva 100 % från sina spelare både på träningar och matcher, men även från hans tränarstab. Jag tror att Mikel Arteta och Pep delar samma filosofi när det kommer till vad de kräver av sina spelare och hur de vill spela fotboll. Kvalitetsmässigt är vi inte i närheten av Citys trupp för tillfället, men med lite tålamod och nya värvningar inom några år är Arteta en bra långsiktig lösning för Arsenal. Förstår självklart att det inte är samma sak att vara en assisterande tränare och leda ett lag själv, men med tanke på Artetas erfarenheter och kunskaper om Premier League är jag redo att ge honom chansen.

Jag vet att fotbollen har förändrats mycket de senaste åren, men hur många av oss skulle ha gett Wenger chansen idag om han var ett okänt alternativ som tränat ett lag i Japan?

Oavsett om det blir Mikel Arteta eller någon annan så hoppas jag att våra fans ställer sig bakom honom och fortsätter stötta laget!