Medlemmar: 8700 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Pepe firar målet.

Sviten bruten - Arsenal vann hemma

ons 1 jan 2020 kl 23:23

Det brukar inte vara lätt när Arsenal möter United. Men ikväll kunde Arsenal ganska komfortabelt vinna med 2-0 - och bryta den hemska hemmasviten.

Fakta

Första halvlek:
3: Gult kort Kolasinac
8: MÅÅL 1-0 PEPE
4: MÅÅL 2-0 Sokratis

Andra halvlek:
58: Byte James ut och Greenwood in
58: Byte Lingard ut och Perreira in
63: Byte Pepe ut och Nelson in
69: Byte Kolasinac ut och Saka in
81: Byte Matic ut och Mata in
82: Gult kort Saka
82: Byte Lacazette ut och Guendouzi in

Första halvlek

Efter ett par slarviga inledande minuter så kom det som så många Arsenalfans har väntat på. Aubameyang spelar in i boxen, bollen via Lindelöf till Nicolas Pepe som tar emot och gör 1-0. De där 800 miljoner som betalats för ivorianen börjar kanske långsamt att betala av sig nu detta år. Strax efter målet är det nära igen, men denna gången omvänt och Pepe spelar fram Auba. Målkungen kunde tyvärr inte hålla volleyn nere och avslutet en bit över.

Matchen avtar något i tempo för en stund och det rullas mest runt boll i backlinjerna. Arsenal har något mer bollinnehav, och United ser ut att ha väldigt svårt att ens få något gjort. Sen blixtrar det till efter 30 minuter. Lacazette vänder upp och avlossar - felträff och strax utanför. En minut senare får Torreira ett läge där han pangar på från nära håll, men skottet strax utanför. Borde stått 2-0 här.

Nicolas Pepe var sugen på mer. De Gea serverade ivorianen när han totalt missbedömt en utspark. Pepe tar emot, vänder bort sin gubbe och skjuter. De Gea är på den och tippar bollen i stolpen. Det var en del bud på 2-0 före det väl kom. Strax före halvtidsvilan drar Pepe in en hörna som Lacazette skarvar, De Gea boxar via Linedlöf till Sokratis som dundrar in 2-0. Det känns bra nu.

Andra halvlek

Det hände inte allt för mycket i inledningen av andra halvlek. United fortsatte att försöka hitta in i matchen, och Arsenal såg ut att mest vilja kontrollera 2-0. Men United blixtrade till för en sekund när Matic spelade fram Andreas, skott i burgaveln. Arsenal kontrar och Auba spelar in på Lacazette - ingen lycka där tyvärr.

Arsenal faller djupare och djupare och United får avancera i sina positioner. Men bortalaget lyckas inte alls skapa någonting minnesvärt. Wan-Bissaka försöker filma till sig en straff, men domarteamet gick inte att lura.

Arsenal ligger på kontring och Lacazete blir serverad två gåger, men fransmannen fortsätter att vara helt oduglig framför mål. Arteta väljer sedan att byta ut Lacazette till förmn för Guendouzi. In på plan kom mittfältaren och gav en flytande power-bar till Torrira, som jobbat hårt idag.

Aubameyang håller på att skapa ett tredje mål på egen hand när han bryter ett uppspel och springer förbi hela backlinjen. Men när han ska passa in bollen till Nelson så blir det inte bra nog och läget försvinner.

United försöker vaska fram lägen i slutet och Rashford blir framspelad, Leno är dock snabbt ute från sin linje och kan blockera.

Tre tankar om matchen

En rättvis seger i en ganska blek match
Arsenal - Man United brukar vara ganska sprakande tillställningar. Det brukar vara högt tempo, tuffa närkamper och mycket känslor. Men idag var det verkligen inte så. Arsenal tog ledningen efter bara 8 minuter och sen var matchen rätt så blek efter det. 2-0 kom och det kändes mest som att man kollade på en helt vanlig ligamatch, inte Arsenal - Man United. Bortalaget lyckades aldrig vakna utan såg ut som en blek skugga av det lag vi brukar få möta nä United är på besök. Arsenal är steget bättre och tar tre poäng, men det var ingen match man ser igen.

Arteta-effekten är tydlig
Det är smått otroligt vilken skillnad en ny tränare kan göra. Samma spelare som under Emery hade svårt att passa kortpassningar slå idag perfekta krossbollar. David Luiz som man skrattat åt ser ut som han gjorde när han var som bäst i sin karriär. Özil jobbar stenhårt och spelar bättre. Aubameyang tar maxlöpningar i matchens sista minuter. Arteta-effekten är tydlig i laget, och jag gillar verkligen det jag ser. Det är mycket energi, det är högt tempo och vi börjar kännas stabila på något sätt. Vi går åt rätt håll och framtiden ser sannerligen ljus ut.

En kul start på nya året
2019 var nog ett av klubbens sämsta genom alla de aktiva åren. Vi har fått en nystart med Arteta och det här året behöver bli bra. Det här var första segern på Emirates sedan oktober, och nu behöver vi verkligen få upp självförtroendet i laget. Nu är det fem dagar kvar till nästa match och sen går spelschemat ner i normalt tempo igen efter jul-stressen. Fler och fler spelare börjar komma tillbaka från skador och vi bör nu kunna gå gasen i botten hela vägen fram till Maj. Går allt sin väg så kanske den här säsongen faktiskt går att rädda.

Spelarbetyg

Bernd Leno 7
Tar allt som United försöker med, viket inte är så mycket, men är bra med i slutet när Rashford nästan kommer fri.

Ainsley Maitland-Niles 6
Stabil match, något dålig i passningsspelet men ser bra ut. Bellerin får det nog inte helt lätt att ta tillbaka sin plats i startelvan.

Sokratis 7
Målskytt och stabil bakåt, inte lika bra och aktiv som sin kamrat bredvid, men gör en bra match och stänger igen för United.

David Luiz 8
Otroligt, supermatch av brassen som tacklades bra, läste bollar bra, bra passningsspel och allt. Fenomenalt. Matchens lirare.

Sead Kolasinac 6
Stabil insats av Kola som gör sin come-back efter skada. Bidrar med lite mer stabilitet defensivt jämfört med Saka. Tillåter Auba vara mer offensiv.

Granti Xhaka 7
Har verkligen hittat sin plats i Artetas lag. Sticker nog till Tyskland snart, och då behöver Arsenal ersätta.

Lucas Torreira 8
Jättebra igen. Får spela precis där han ska spela och är som en iller på United-spelarna. Svår att ta sig förbi.

Nicolas Pepe 7
Målskytt efter tre minuter och var med och skapade en hel del framåt. Ser inte direkt så engagerad ut i hemjobbet. Om ivorianen vill spela från start tror jag nog han behöver lägga in lite mer krut i hemjobbet.

Mesut Özil 6
Bra match, men ingen superinsats. Blir väldigt markerad av Unitedspelarna, och får lida lite av det.

Pierre-Emerick Aubameyang 6
Borde kanske blivit målskytt, men spelar in fint vid Arsenals 1-0-mål och även många maxlöpningar. Bra insats.

Alexandre Lacazette 5
Det känns tråkigt för Lacazette. När det ska till att skjuta och göra måls så går det inte tyvärr. Behöver komma igång.

Inhoppare:

Reiss Nelson 6
Är mer defensivt lagd än Pepe och gör en bra insats med att stänga matchen.

Bukayo Saka 6
Fick göra 20 minuter och gör det bra.

Matteo Guendouzi -
Spelade för lite för att få betyg.