Medlemmar: 8782 st.

Mustafi tillbaka efter den korta skadan.

Oinspirerat Arsenal kryssade mot Burnley

sön 2 feb 2020 kl 17:43

Arsenal tappade poäng mot Burnley i ligan för första gången. Och det var nära en förlust. Arsenal fick inte alls igång spelet och matchen slutade 0-0.

Första halvlek:

Det bjöds inte på någon bländande fotboll på Turf Moor i första halvlek. Arsenal tog tag i matchen och dominerade upptakten. Saka bröt igenom ett par gånger på vänsterkanten och Lacazette var nära att nicka dit ett inlägg av Aubameyang. Men fransmannens måltorka håller i. Aubameyang blev frispelad två gånger om, men lyckades inte alls med avsluten. Istället tog hemmalaget över mer och mer, och första halvleks farligaste lägen tillhörde Burnley. Rodriguez hade ett farligt skott som gick strax utanför och Leno tvingades till fina ingripanden ett par gånger i första halvlek.

Bukayo Saka som gjorde en fin första halvlek fick ta en del stryk. Den unge engelsmannen landade illa på sitt knä efter en lufttur och såg ut att behöva bli utbytt. Men vänsterbacken spelade klart första halvleken.I övrigt fick Mesut Özil ett gutl kort, vilket också var hans största bidrag i halvleken.

Andra halvlek:

Det blev till slut ett byte för Saka, som fick ersättas av Torreira. Xhaka fick återigen krypa ner på vänsterbackspositionen och täcka upp för Saka. Sen fortsatte matchen på samma sätt som den första halvleken slutade. Burnley hade övertaget och förde matchen. Arteta bestämde sig för att plocka ut Özil efter 63 minuters spel, och ersatte tysken med Willock. Arsenal började då trycka lite mer framåt och skapade ett par lägen. Bellerin bröt in från sin kant och testade skott, och Aubameyang borde ha gjort 0-1 på ett fint inlägg från Lacazette - men målkungen bommade sin nick helt.

Istället tryckte Burnley framåt. Och ett inspel nådde Rodriguez som avslutade, ribba, studs och ut. Burnleyfansen ropade efter mål, men det visades på reprisen att studsen var på linjen. Otroligt nära ledningsmål för hemmalaget. Lacazette fick ett läge i slutet av matchen, men blev störd och lyckades inte få iväg något skott.

Inget av lagen lyckades dock krysta fram ett ledningsmål. Arsenal inledde bra, men Burnley tog över och var det bättre laget. Sett över 90 minuter var det ganska turligt att Arsenal fick med sig en poäng.

Tre tankar om matchen:

Tamt, slarvigt och uddlöst
Vi har sett Mikel Arteta göra framsteg nästan för varje match som gått. Men idag var ett steg tillbaka. Det var uddlöst, tamt och slarvigt i stort sett genom hela matchen. Guendouzi slog bort otroligt många passningar, eller tog fel beslut på mittfältet. Mesut Özil blev sådär osynlig som bara han kan bli och Lacazette fortsätter att vara ofarlig vid målchanser. Och Arsenal skapade inte mycket och lyckades inte heller ta tag i matchen. Detta var första gången som Burnley tog poäng av Arseal i Premier League - och det var tur att de inte blev mer än en poäng.

Matematiskt omöjligt att vinna ligan
Att Arsenal skulle vinna ligan i år var det nog ytterst få som trodde i början av säsongen. När sen Liverpool visade att de fortsatte att gå som tåget den här säsongen så försvann nog hoppet hos alla andra lag också. Det har precis blivit februari - och Arsenal är matematiskt ute ur ligaracet. Det är smått otroligt. Det är svårt att ta in. Inte bara att vi är så långt ifrån att vinna ligan, men att Liverpool är så otroligt bra denna säsong. 42 poäng skiljer - och det blir nog ännu mer när den här säsongen är slut.

Tre missade poäng
Om vi ville att drömmen om europaspel skulle leva på något sätt är vi går in mot våren behövdes tre poäng här idag. Det är 10 poäng upp till Chelsea på fjärdeplatsen, och vill man ta ikapp ett sådant underläge har man inte råd att prestera på det här viset. Men det är även kampen om Europa League som ska avgöras under våren. Femteplatsen ger direkt-tillgång till EL. Sjätte- och sjundeplatsen ger också en EL-plats, så länge som ett lag som spelar i Champions League vinner Ligacupen och FA-Cupen. Som det ser ut nu missar Arsenal spel i Europa. Det är inte bra för klubben, för ledninge, för spelarna eller för fansen. Det är dags att vakna nu och göra en supervår och rädda upp detta nu.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 6
Gjorde ett par fina ingripanden, men såg ibland ut att vara helt fel ute. Blev räddad av ribban idag och hade marginalerna på rätt sida.

Hector Bellerin 6
Hade lite problem med att stoppa Burnleys inlägg, men annars en helt okej insats. Nära att göra mål igen och hade ett par bra inlägg.

Shkodran Mustafi 7
En av Arsenals ljusglimtar. Såg stabil ut och rensade undan det mesta som kom åt tyskens håll. Skönt att skadan inte var allvarlig.

David Liz 6
Gör även han en stabil insats efter avstängningen och borde fått en assist efter att ha spelat fram Aubameyang fint.

Bukayo Saka 6
Började strålande men efter att ha fått en del stryk så avtog det lite. Blev utbytt och vi får hoppas det inte är något mer än lite smärta från fallet.

Granit Xhaka 7
Får spela vänsterback halva matchen och täcker upp bra. Drar på sig ett gult kort i vanlig ordning, men en helt klart stabil insats.

Matteo Guendouzi 6
Slår bort en hel del passningar, men gör också en hel del bra i många andras frånvaro.

Gabriel Martinelli 5
Fick inte alls ur sig lika mycket som när han får spela på vänstersidan. Och när han väl gick över till vänstersidan blev det anonymt.

Mesut Özil 4
Anonymt och dåligt. Tysken lyckades inte med mycket idag.

Pierre-Emerick Aubameyang 5
Blev inget mål, men hade ett par lägen där det borde gjorts bättre. Hade inte helt skärpan på topp efter att ha varit avstängd ett tag.